«Vi anbefaler sterkt å ikke delta i noen demonstrasjoner eller dele dine politiske meninger i sosiale medier gjennom publiseringer eller delinger»
Dette skrev et universitet i USA nylig i en epost til internasjonale studenter.
Universitetet skriver at bakgrunnen er Trump-administrasjonens nye innstramminger. De frykter at den amerikanske immigrasjonsmyndigheten (ICE) skal gjennomføre deportasjoner av internasjonale studenter som ytrer seg negativt om den sittende- eller tidligere administrasjoner.
TV 2 har vært i kontakt med en nordmann som studerer ved universitetet. Vedkommende ønsker å være anonym for å unngå risikoen for sanksjoner, og TV 2 skriver derfor ikke navnet på personen eller universitetet.
Urovekkende
Studenten kaller beskjeden fra universitetet for urovekkende.
– Jeg er svært opptatt av politikk generelt og banket på dører i høst for å få Kamala Harris valgt, sier studenten.
Etter oppfordringen fra universitetet har studenten tatt grep den siste tiden.
– Jeg er selv vanligvis aktiv i politisk debatt på sosiale medier, men har etter eposten fra skolen slettet alt fra tidslinjen min og kommer ikke til å poste før jeg er hjemme igjen, sier studenten til TV 2.
Studenter har blitt utvist
De siste månedene har flere utenlandske studenter blitt arrestert og deportert fra USA.
En av dem som har blitt arrestert er den tyrkiske doktorgradsstudenten Rumeysa Ozturk, som ble pågrepet da hun var på vei ut med venner for å bryte fasten under ramadan.

Ifølge hennes advokat hadde Ozturk gyldig studentvisum. En talsmann for departementet for innenlands sikkerhet (DHS) har hevdet at Ozturk hadde «engasjert seg i aktiviteter til støtte for» Hamas.
En annen er den tidligere studenten Mahmoud Khalil. Han ble pågrepet 8. mars. Khalil har vært med på å lede demonstrasjoner mot Israels krigføring i Gaza.
Fredag ble det kjent at en domstol har åpnet for at Khalil kan utvises fra USA. Khalil har permanent oppholdstillatelse i USA.
Statsråd er bekymret
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) er bekymret.
– Jeg er bekymret for situasjonen for studentene på amerikanske universiteter, og det som fremstår som en kraftig innstramming av ytringsfriheten til studentene, sier Aasland.
– Det er holdt tilbake store summer til universiteter på grunn av misnøye med studentdemonstrasjoner, og deltagelse i studentdemonstrasjoner vises nå til som mulig grunn for utvisning fra USA.
Aasland sier at hun ikke kjenner til at norske studenter har møtt på utfordringer i USA, men beskriver situasjonen som uoversiktlig for forskere og studenter.

Følger med på situasjonen
President Øyvind Bryhn Pettersen i ANSA, som er en forening for norske studenter i utlandet, er ikke kjent med lignende saker, der universiteter har bedt studenter om å avstå fra å demonstrere.
– Vi følger nøye med på situasjonen og de oppdateringene som kommer i utdanningssektoren, og vi har også tett kontakt med våre studenter og tillitsvalgte i USA. Vi har notert at UD nå oppfordrer nordmenn i USA til å utvise aktsomhet og unngå demonstrasjoner, sier Pettersen.
Pettersen sier at det ikke er mer risikabelt å være student i USA nå enn før.
– Vi mener studenter, på lik linje som alle andre, skal ha friheten til å ytre seg og være kritiske til politikk og etablerte tankesett. Det er samtidig viktig at norske studenter i USA nå er klar over risikoen ved å engasjere seg politisk, sier han.
Han oppfordrer norske studenter i USA til å følge med på nyheter og lokale forhold, og undersøke hva som gjelder på sitt universitet.
– Må tenke seg om
Sanksjonene som flere studenter har møtt er en «voldsom innskrenking» av ytringsfriheten, mener jurist og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Anine Kierulf.
– Det gjør at alle, inkludert folk som har bodd og jobbet der i årevis, må tenke seg om hva de sier fremover, men også vil kunne leve i usikkerhet om ting de har sagt frem til nå, sier hun.
Kierulf mener det sender signaler om at man ikke har ytringsfrihet på temaer som det frem til nå har vært greit å ytre seg om.

Hun understreker imidlertid at det er uklart nøyaktig hva som ligger til grunn for flere av deportasjonssakene som er satt i gang mot studenter i USA.
– Det er ikke sikkert at dette systemet blir så drakonisk som det nå fremstår. Men de har iallfall det fellestrekk at det ikke er fremlagt holdepunkter for at de har gjort noe som er straffbart.
Kierulf påpeker likevel at mange av sakene omhandler de som har ytret seg kritisk til Israel og positivt til Hamas og Palestina.
Hun mener også at den generelle usikkerheten rundt dette kan ha negative ringvirkninger.
– Bare at det er så uklart som det er nå, har en voldsom nedkjølende effekt på alle typer kritiske ytringer, sier Kierulf.