Unibuss går 200 mill i underskudd – kan ramme over halvparten av alle Oslos busser

1 month ago 44



På toppen av underskuddet kommer Ruters vinterkaos-gebyrer på ca. 60 millioner kroner. Nå har Ruter lagt frem en økonomisk redningsplan, ifølge Aftenpostens kilder.

Det har vært en krevende vinter for busstrafikken i Oslo. Foto: Truls Nygård / NTB

Publisert: 20.03.2024 17:31

Kortversjonen

Oslos største bussoperatør UnibussUnibussDet er fire operatører som kjører buss for Ruter i Oslo: Nobina, Connect Bus AS, Vy Buss AS og Unibuss AS. Unibuss er eid av Sporveien og er derfor et kommunalt selskap. Unibuss er den eneste av bussoperatørene som er eid av kommunen. er i dyp krise. Unibuss eies av Sporveien, som igjen eies av Oslo kommune. Selskapet kjører omtrent 60 prosent av byens busser på oppdrag for Ruter.

Nå risikerer Unibuss rundt 60 millioner kroner i gebyrer fra Ruter etter vinterens busskaos. Det får Aftenposten opplyst fra kilder tett på prosessen.

Dermed kan Ruter ende med å slå Unibuss konkurs. Skjer det, vil 60 prosent av alle byens busser parkeres umiddelbart. Det vil ramme viktige linjer som 20, 21, 31, 37 og 54.

Unibuss gikk 47 millioner kroner i underskudd i 2022. Tallene for 2023 er ikke klare. 80 millioner i minus, lød 2023-estimatene før jul. Det stemmer ikke lenger.

Unibuss ligger nå an til et underskudd på omtrent 200 millioner kroner. Det får Aftenposten opplyst fra en kilde tett på prosessen.

Atle Rønning, administrerende direktør i Unibuss, ønsker ikke å kommentere opplysningen.

Har lagt frem skisse – ønsker rekonstruksjon

Unibuss og Ruter sitter i disse dager i forhandlinger om gebyrer og løsninger på situasjonen. Ingen av partene har ønsket å kommentere hvor forhandlingene står.

Men Aftenposten får opplyst at Ruter nå skal ha lagt frem en økonomisk skisse. Målet med skissen skal være å unngå at Unibuss går konkurs. Ruters ønske skal være at Unibuss begjærer rekonstruksjon.

Det er en rettslig prosess som innebærer at Unibuss i så fall forhandler med alle sine kreditorerkreditorerKreditor (også kalt fordringshaver eller kravshaver) er en som har krav på en ytelse. Ytelsen kreditor har krav på er gjerne etpengebeløp, men kan også være varer og tjenester. Den kreditor har krav på noe fra, kalles debitor. Kilde: SNL for å få gjelden sin redusert.

Ruter ønsker dette for å sikre objektivitet og likebehandling overfor de andre operatørene som kjører buss i Oslo, får Aftenposten opplyst.

Nå skal det være opp til Sporveien, Unibuss’ eier.

Sporveien ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.

Ble grillet i bystyret

Onsdag ble byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea (V), grillet om saken i bystyrets spørretime. Hun er øverste ansvarlig for kollektivtrafikken i Oslo, og eier dermed både Ruter, Sporveien og Unibuss.

Flere stilte spørsmål om byråden gjør for å sikre et busstilbud hvis Unibuss går konkurs. Vea bekreftet at det finnes kriseplaner hvis det skulle skje, og at byrådet har jobbet med dette siden januar.

Marit Vea (V) er byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

– Jeg har fulgt denne situasjonen svært tett for å være forberedt på alle tenkelige scenarioer. Jeg har hatt svært tett dialog med både Ruter og Sporveien, svarte hun.

Vea har hele veien vært tydelig på at hun ikke ønsker å kommentere risikoen for konkurs, eller de pågående forhandlingene mellom Ruter og Unibuss. Det understreket hun igjen overfor bystyret onsdag ettermiddag.

– Dette er privatrettslige forhold. Det betyr ikke at jeg ikke har tett dialog med partene. Men mitt hovedanliggende er at bussdriften holdes oppe, fortsatte hun.

Vea fortsatte med å opplyse om at det nå er «tett og god dialog mellom partene» og det letes etter løsninger.

Ladeproblemer og lav batterikapasitet

Unibuss sine elektriske busser ble satt i drift i april og desember i fjor. Vinteren 2024 var derfor deres første vintersesong. Alle operatørene slet på det verste dagene, men utfordringene var størst for Unibuss’ elektriske busser.

Lav batterikapasitet og ladeproblemer i kulden førte til flere tusen innstillinger.

Ruter kan gi 15.000 kr pr. innstilte avgang, ifølge kontraktene. Nå ligger altså Unibuss an til et gebyr på 60 millioner kroner. Da er de to mest ekstreme vinterdagene trukket fra i beregningen.

Read Entire Article