Ukraina tar Russland-grep – fanger sendes til fronten

3 hours ago 5



Krigen i Ukraina:

– Frihet er frihet, sier Valery, som er en av mange tusen ukrainerne som er sluppet ut fra fengsel og sendt til fronten for å kjempe mot Russland.

 Sky News/Enex
FRI VED FRONTEN: For noen uker siden satt han i fengsel. Nå læres Valery opp til å bli dronepilot. Foto: Sky News/Enex

Publisert 31.01.2025 22:01

Rundt 6800 innsatte har blitt satt fri for å styrke hæren, etter at ukrainske myndigheter begynte å rekruttere soldater fra landets fengsler.

– Det er ikke nok folk langs fronten, det er et ubestridt faktum, sier den ukrainske militæranalytikeren Pavlo Narozjnij til RadioFreeEurope (RFE).

Soldatmangel er ikke noe nytt i Ukraina og var et problem alt før den russiske invasjonen i februar 2022, skriver NTB.

Gjorde som Russland

Rett etter invasjonen strømmet mange frivillige til, men entusiasmen og kampviljen har siden stilnet.

Derfor gjorde Ukraina i mai i fjor som Russland har gjort lenge, og åpnet for at straffedømte som sitter i landets fengsler kan verve seg. 

 Sky News / Enex
BOMBER: Soldaten Artem viser de tidligere innsatte hvordan de lager bomber. Foto: Sky News / Enex

Ved fronten møter Sky News en gruppe tidligere innsatte – dømt for alt fra tyveri til vold – som kjemper for å beholde et stykke russisk territorium som Ukraina erobret i fjor sommer. 

De er en del av en vanlig brigade i de væpnede styrkene, men enheten deres på rundt 100 tidligere fanger opererer separat fra alle andre.

En av dem er 28 år gamle Valery. 

 Sky News / Enex
GLAD: – Det var tøft i fengsel, sier Valery, som er glad han har fått muligheten til å reise til fronten og kjempe mot Russland i stedet. Foto: Sky News / Enex

Det er bare noen uker siden han ble løslatt fra fengselet, der han sonet en dom for uaktsomt drap på kameraten sin etter en bilulykke. 

– Følelsen når man går ut av fengselet og skjønner at du er fri igjen, er ubeskrivelig, sier Valery til Sky News.

– Hvordan er det å være ved fronten i stedet for i fengsel?

– Motivasjonen min er å forsvare Ukraina, familien min og mine kjære, sier han. 

Må kjempe til krigen er slutt

Ikke alle innsatte kan søke om å bli løslatt mot å verve seg. 

De som dømt for alvorlige forbrytelser som drap på to eller flere personer, seksuallovbrudd og forræderi, har ikke mulighet. 

De som kvalifiserer, må bestå medisinske undersøkelser og få søknaden godkjent av en domstol.

Deretter inngår de domfelte en kontrakt som innebærer at de skal kjempe uten avbrudd i ett år, og deretter stå i militærtjeneste til krigen er slutt. Når det skjer, vil de umiddelbart bli innvilget prøveløslatelse.

Yevhen på 33 år hadde sonet halve dommen på sju år for å ha slått noen i nakken under en slåsskamp da han valgte å forlate fengselet og bli med i militæret forrige måned.

– Jeg hjelper Ukraina, og det er min plikt. Jeg kunne bare sittet i fengsel uten å gjøre noe, men her kan jeg være til mer nytte, sier han.

 Sky News / Enex
VOLDSDØMT: Yevhen er en av de rundt 6800 domfelte som nå i stedet for fengsel tjenestegjør ved fronten. Foto: Sky News / Enex

Sky News skriver at tilstrømmingen av kriminelle er en kjærkommen ressurs for å lette på presset ved frontlinjen. 

– Disse karene gir de andre soldatene mulighet til å hvile, få en pustepause og rotere, sier Anatoly, som leder fange-enheten, til Sky News.

– Helter

Han forteller at mange vil bli med på laget hans, og spår at han vil ha nok til å danne en bataljon på 500 mann innen slutten av februar.

– Her gir vi dem ikke bare våpen og sender dem av gårde for å krige. Vi har ordentlig opptrening, sier han.

 Sky News / Enex
LEDER: Anatoly leder enheten som består av tidligere innsatte. Selv er han tidligere forretningsmann og basketballspiller. Foto: Sky News / Enex

Han har lagt ned forbud mot å kalle mennene i enheten for kriminelle eller fengselsfugler, og sier at mange av dem er ekte helter.

Anatoly trekker frem 19 år gamle Ninja, som vokste opp på barnehjem, etter hvert kom på kant med loven og endte opp i fengsel. 

– Han drepte ni veltrente russiske soldater før han selv ble drept i et artilleriangrep i desember, forteller Anatoly. 

 Sky News / Enex
DREPT: Ninja (nederst) ble bare 19 år gammel. Han hadde en trøblete fortid, men døde som en helt, sier Anatoly. Foto: Sky News / Enex

Han har i alt mistet 17 soldater siden august, og 30 har blitt skadet. 

Ti fanger har også blitt returnert til fengsel for å ha brutt reglene, blant annet en som prøvde å rømme flere ganger og stjal en bil.

– Da innser man at noen mennesker ikke går an å hjelpe, og de har ingen plass her, sier Anatoly. 

Kontrakten de innsatte signerer når de verver seg, sier at alle som bryter avtalen vil bli sendt tilbake til fengsel og få ytterligere ti års fengselstid i tillegg til dommen de allerede sonet.

Read Entire Article