Ukraina står overfor sin hardeste vinter i løpet av krigen

1 week ago 10



 Alex Babenko / AP / NTBDet ukrainske brannvesenet rykker stadig ut for å drive brannslukning etter russiske angrep mot kraftanleggene. Foto: Alex Babenko / AP / NTB

Det erkjenner den ukrainske statsministeren.

onsdag 11. september kl. 15:45

I flere måneder har det russiske artilleriet og luftvåpenet drivet målrettet angrep mot Ukrainas energi-infrastruktur.

Angrepene har økt i omfang mot flere av landets kraftverk. De har gjort Ukraina avhengig av sine tre kjernekraftverk og strømimport fra europeiske land.

Nå står landets befolkning overfor den mest usikre vinteren siden Russland startet sin fullskala angrepskrig i 2022.

– Strøm vil være en av våre største utfordringer i år, bemerket Denys Sjmyhal, Ukrainas statsminister, under en pressekonferanse.

Bilde av Denys Sjmyhal, statsministerDenys Sjmyhal, statsminister

– Vi kom oss gjennom det som egentlig var to og en halv vintre. Vi vil komme oss gjennom den tredje, men den kommende vinteren blir sannsynligvis like vanskelig – om ikke den vanskeligste.

I de ukrainske butikkene må ekspeditører stadig bruke lommelykt for å finne frem til varene, som følge av kortslutning i strømnettet. Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP / NTB

– Jeg mente å snakke med noen i Ukraina i dag, men de var usikre på jeg ville nå gjennom, fordi det kanskje ikke er noe internett, skriver Orysia Lutsevych i et innlegg hos Chatham House.

Lutsevych er visedirektør for Russland og Eurasia-programmet og leder av Ukraina-forumet i Chatham House. I innlegget publisert mandag, forteller hun at flere ukrainere nå planlegger å flykte landet, særlig dem med barn.

– Mange mennesker kjøper små aggregater bare for å ha nok energi til å varme opp en vannkoker og lade telefonene sine, fortsetter hun.

I løpet av de siste 24 timene har Russland angrepet kraftanlegg i åtte ukrainske fylker: Kharkiv, Poltava, Kherson, Tjernihiv, Donetsk, Mykolajiv, Dnipropetrovsk og Sumy.

Det opplyser Ukrainas energiminister på Telegram.

Endrer kraftproduksjonen

Med hjelp fra sine europeiske allierte, jobber ukrainske myndigheter nå på spreng med desentralisere kraftproduksjonen.

Slik håper de å bli mindre sårbare ved russiske angrep. Initiativet innebærer bruk av fornybar energiproduksjon – et tiltak som får applaus fra miljøorganisasjonene.

Blant annet Greenpeace argumenterer for at et desentralisert solcelleanlegg vil være vanskeligere å skade i russiske missil- og droneangrep, og raskt kan hjelpe til med å stabilisere landets strømkapasitet.

 MYKOLA TYS / EPA / NTBYevhenia Bazylevych og henne tre døtre ble drept i et russisk missilangrep i september. Enkemannen Jaroslav var det eneste familiemedlemmet som overlevde angrepet i Lviv. Foto: MYKOLA TYS / EPA / NTB

Overfor AP News oppfordrer organisasjonen den ukrainske regjeringen til å gjøre en omfattende utvikling innen grønn energi.

Ifølge Verdensbanken og FN ble Ukrainas evne til å produsere strøm halvert i løpet av de første 14 månedene av den fullskala krigen. Før krigen var i all hovedsak kull, olje, naturgasser og kjernekraft energikildene til det krigsherjede landet, ifølge de to organisasjonene.

Read Entire Article