Ukjente tar advokat-regningen til Geir Kåre Nyland: – Det er fantastisk

5 hours ago 7



MMA-utøver Geir Kåre Nyland (33) ble lam etter en stupeulykke i Oslo. Fire år etter ble han overrasket av anonyme givere som gir ham flere hundre tusen kroner, som sikrer ham inn i den siste rettsrunden mot Oslo kommune.

 Geir Kåre Nyland på plass tirsdag morgen, for å følge siste runde av sin sak etter stupeulykken i Oslo i 2021. Lillesøster Emma med ryggen til. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Camilla Vesteng, VG

    Camilla Vesteng, VG

Publisert: 06.05.2025 20:03

Ankesaken startet i Høyesterett tirsdag morgen, etter ulykken som skjedde fra bryggen ved Munchmuseet i Bjørvika i mai 2021.

En fullstendig uventet donasjon gjør at Nyland har råd til å ta saken i Høyesterett. Det er foreløpig uvisst hva beløpet fra de anonyme giverne blir, da de har gitt en sikkerhet rundt utgiftene til Nyland og ankesaken. 33-åringen antyder at det kan bli opp mot én million kroner. Pengene dekket utgiftene til lagmannsretten og nå Høyesterett.

– De har sagt at de vil hjelpe meg. Jeg vet ikke hvem det er, bortsett fra en av dem, for han møtte opp i retten. Jeg er utrolig glad for denne hjelpen. Jeg føler meg så heldig. Jeg føler meg hørt og ikke så alene. De skjønner saken min. Det er helt fantastisk, sier Nyland til VG.

Nylands advokat Christian Lundin bekrefter overfor VG at det er noen personer som ønsker å være anonyme som sikret saken i de siste rettsrundene med flere hundre tusen kroner. Dersom 33-åringen vinner i Høyesterett også, får de pengene tilbake.

Nyland vant i to rettsinstanser, før ankesaken fra Oslo kommune startet i Høyesterett. Den skal endelig avgjøre om Oslo kommune må betale erstatning til Nyland.

– Det er helt sinnssykt at Oslo kommune ikke gir opp. Det er to klare dommer, sa Nyland til VG mandag kveld.

Oslo kommune har lest uttalelsene fra Nyland i denne saken.

«Oslo kommune har forståelse for at denne saken er belastende for Geir Kåre Nyland, som ble alvorlig skadet da han stupte fra Tomtekaia utenfor Munch. Saken reiser samtidig viktige prinsipielle spørsmål om hvor langt kommunens ansvar ved stupeulykker strekker seg. Det er derfor kommunen har anket dommen til Høyesterett», skriver pressevakt Hanne Sofie Fremstad i en epost til VG på vegne av Oslo kommune.

 Geir Kåre Nyland sammen med Christian Lundin i Høyesterett tirsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

33-åringen møtte i Høyesterett sammen med sin advokat Christian Lundin.

Han vant i tingretten og lagmannsretten.

– Begge gangene anket dedeOslo kommune i siste minutt. Det er et kynisk spill, mener Nyland.

Oslo kommune vil ha svar på hva Høyesterett mener er kommunens ansvar ved stupeulykker.

Nyland mener Oslo kommune utøver kynisk spill i denne saken. For en uke siden gikk kommunen ut i Aftenposten og truet med at et tap i denne saken kan føre til inngjerding av områder og omfattende badeforbud.

– Ønsker de at borgerne i Oslo skal hate meg? spør Nyland.

 I mai for fire år siden stupte Geir Kåre Nyland i fjorden med hodet først her. I november 2023 var VG tilbake på stedet sammen med ham. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Han reagerer på at han blir «ansvarlig» for et badeforbud for alle andre. Nyland sier at han har fått stygge kommentarer i sosiale medier etter kommunen truet med forbud mot bading i Oslo sentrum.

Tidligere har han fortalt om hets i sosiale medier.

– Har de ikke noe barmhjertighet i Oslo kommune? Ønsker de bare å tyne et menneske? spør han videre.

Oslo kommune skriver til VG at tomtekaia utenfor Munch ikke er en tilrettelagt badeplass, og området var skiltet med stuping forbudt på grunn av grunt vann på ulykkestidspunktet.

«Stuping er i alle situasjoner forbundet med fare. Det er den som stuper som har ansvaret for å sjekke bunnforholdene. På områder som dette, hvor det ikke er foreligger skrevne atferdsnormer, er det domstolene med Høyesterett i spissen som trekker opp grensene. Dersom Oslo kommune idømmes ansvar, kan det påvirke tilgjengeliggjøringen av områder som Tomtekaia for allmennheten. Det er viktig å påpeke at dette ikke er en trussel fra kommunens side, men en mulig konsekvens», svarer Oslo kommune.

Idrettskarrieren var over i det sekundet hodet hans traff betongen som var lagt over et rør i fjorden ved Munchmuseet. Han sitter i rullestol. Lam fra brystet og ned.

Det var ikke skiltet med forbud mot bading på stedet, men det var et lite skilt på 17 centimeter horisontalt langs bryggekanten med stuping forbudt. Kommunen har satt opp flere skilt etter ulykken.

Lagmannsretten kom frem til at kommunen har et ansvar for sikkerheten når et område brukes til bading i stor stil. Kommunen visste at det var farlig å stupe der. Dommen trakk også frem at hele ambisjonen for utbyggingen av fjordbyen, var å åpne byen mot havet og gjøre sjøkanten tilgjengelig for allmennheten, skrev Aftenposten.

 Geir Kåre Nyland hadde med seg søstrene i Høyesterett tirsdag, til høyre står Nylands advokat Christian Lundin. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Livet er vanskelig. Rullestollivet er ikke enkelt. Det er en sorg som alltid vil være der. Jeg har mistet mye, men også fått mye. Jeg vet at mange dører åpner seg. Jeg skal fighte videre, sier Nyland.

Endelig dom i saken er ventet i slutten av mai.

«Oslo kommune forstår at den økonomiske situasjonen til Geir Kåre Nyland er krevende og har derfor besluttet å ikke kreve sakskostnader dekket», skriver pressevakt Fremstad for kommunen.

Read Entire Article