UDI snur i saken til Drone-Felipe: – Wow! Er det sant?!

1 month ago 19



Saken oppsummert

  • Felipe, som nylig ble arrestert for å fly drone i Oslo, har fått opphevet sitt toårige innreiseforbud til Schengen etter en vellykket klage.
  • Han planlegger nå å flytte permanent til Alicante for å gjenforenes med sin spanske kone og starte familie.
  • UDI har beklaget saksbehandlingen og erkjent feil ved ikke å vurdere Felipes ekteskap under EØS-regelverket, noe som førte til en revurdering av utvisningsvedtaket.
  • Oslo politidistrikt rapporterer en økning i dronesaker og arbeider med å forbedre informasjonen om droneflyvning for å forebygge lignende hendelser.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Har de offisielt endret vedtaket?! Jeg er helt målløs, sier Felipe til TV 2.

Han har akkurat fått beskjeden om at han ikke lenger har innreiseforbud i Schengen de neste to årene.

Dermed kan han reise til Alicante og gjenforenes med sin spanske kone. Planen er å bli boende og stifte familie i Spania.

– Det er de beste nyhetene vi kunne fått. Jeg gleder meg til å gi kona mi en lang klem.

Ti timer på glattcelle

På ettermiddagen mandag 12. juli ble Felipe pågrepet ved Operahuset i Oslo. Årsaken var at han hadde fløyet drone innenfor forbudssonen.

 Privat
OPERABESØK: Kort tid før livet ble snudd på hodet, nøt ekteparet en ettermiddag på Operataket i Oslo. Foto: Privat

Søkehistorikken hans viser at han undersøkte om det var lov å fly drone her, uten at han klarte å finne ut om flyforbudet i Oslo sentrum.

– Etter å ha opplevd alt det vi nå har vært gjennom, vil jeg virkelig anbefale norske myndigheter å gjøre forbudet mye tydeligere. Hvis man risikerer ti timer på glattcelle og to års utvisning fra Europa, så sett i hvert fall opp noen veldig synlige skilt, foreslår Felipe.

Han ble tatt med til politihuset i Oslo, der han satt på glattcelle i omtrent ti timer. Deretter fikk han et forelegg på 10.000 kroner, og dronen hans ble inndratt.

Virkelig store ble konsekvensene likevel først noen dager senere, da et vedtak fra UDI tikket inn i innboksen hans.

Vil bli foreldre

I vedtaket sto det at Felipe var utvist fra hele Schengen i to år, og at han måtte forlate området umiddelbart.

Selv om han er amerikaner, var det totalt katastrofe for 38-åringen. Han og kona har nemlig flyttet fra New York og sluttet i jobbene sine for å reise verden rundt i et år.

 Privat
OSLO-TUR: Felipe, som er født i Puerto Rico, har i 2024 reist verden rundt med kona. I Oslo sa det stopp. Foto: Privat

Mens de har reist, har de hatt base i Alicante, og det er her de planlegger å slå seg ned og stifte familie.

For Esther var det uaktuelt å flytte tilbake til USA, for hun har akkurat mistet faren til kreft og må ta seg av sin gamle og pleietrengende mor.

Dessuten gjorde utvisningsvedtaket at Felipe og Esther heller ikke kunne starte IVF-behandling i Spania neste år, slik de hadde planlagt. De har allerede gjennomgått en fertilitetsbevarende prosess i Spania.

Om to år er Esther 37 år gammel.

Snudde og beklaget

Advokaten deres, Mathias Helseth i Advokatfirmaet Elden, klaget på vedtaket og mente UDI ikke hadde vurdert forholdsmessigheten i den konkrete saken godt nok.

Fredag fikk han medhold i klagen.

 Erik Edland / TV 2
TOK SAKEN: Advokatfullmektig Mathias Helseth mener at både UDI og Oslo-politiet har sviktet i Felipe sin sak. Foto: Erik Edland / TV 2

UDI beklager sin saksbehandling og erkjenner at de tidligere burde ha hentet inn vigselsattesten som viser at Felipe og Esther er gift. Når han har er spansk kone, skal UDI nemlig bruke EØS-regelverket.

I tråd med dette regelverket kan EØS-borgeres familiemedlemmer kun utvises fra Schengen når det er nødvendig av hensyn til offentlig orden eller sikkerhet. 

«UDI mener at hensyn til offentlig orden eller sikkerhet ikke tilsier at du utvises», heter det i det nye vedtaket, som umiddelbart fjerner Felipes innreiseforbud.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
GLEDESTÅRER: Det ble latter, smil og tårer da TV 2 kunne fortelle Felipe og Esther at de nå kan flytte sammen i Spania. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Nå skal han reise til Spania så fort som mulig.

– Vi kunne ikke vært mer lettet enn det vi er nå, forteller Felipe.

Politiet jobber med endring

Politiadvokat Gard Busterud i Oslo politidistrikt har opplyst til TV 2 at de allerede i juli hadde hatt omkring 30 dronesaker i hovedstaden i 2024. Det er dobbelt så mye som i hele 2023.

– Vi antar at det har en sammenheng med at det er mer turisme, og at flere flyr drone, sier han til TV 2.

 Erik Edland / TV 2
POLITISJEF: Påtaleleder Gard Busterud mener det er nødvendig å pågripe utlendinger som begår lovbrudd i Norge, men han erkjenner at flyforbudet i Oslo sentrum kan merkes enda tydeligere. Foto: Erik Edland / TV 2

TV 2 har spurt Politidirektoratet om nasjonale tall, men slike tall finnes ikke.

«På sikt må vi jobbe for at kategoriseringen av dette gjør det enklere å hente ut statistikk», skriver seksjonssjef John-Magnus Brekken Løkenflaen til TV 2.

På spørsmål om det egentlig er enkelt nok for turister å finne ut at det er ulovlig å fly drone i Oslo sentrum, svarer Busterud at det i utgangspunktet ikke gis noe straffefritak for ikke å være kjent med at det du gjør er ulovlig.

– Samtidig jobbes det nå med å øke bevisstheten blant turistene og med å sørge for at det er informasjon på de stedene hvor det erfaringsmessig flys droner, slik at vi unngår sånne tilfeller som det her, sier han.

Read Entire Article