UD: Norge vil kjempe imot omstridt israelsk plan

7 hours ago 3



  • Norge motsetter seg Israels plan om å tvangsforflytte Gazas befolkning til en leir i Rafah.
  • Statssekretær Andreas Kravik i UD uttaler at planen strider mot humanitærretten.
  • Israels forsvarsminister Israel Katz ønsker å samle alle Gazas innbyggere i den «humanitære byen».

Israels forsvarsminister Israel Katz presenterte mandag planen om å etablere en «humanitær by» i Rafah i Sør-Gaza.

– Vi tar sterkt avstand fra forsvarsminister Katz sitt utspill om at store deler av befolkningen i Gaza skal fordrives til en i leir i Rafah, sier statssekretær Andreas Kravik (Ap) i utenriksdepartementet (UD).

Bilde av Andreas Kravik (Ap)Andreas Kravik (Ap)

Statssekretær, UD

Samtidig var israels statsminister, Benjamin Netanyahu, på besøk hos USAs president Donald Trump for andre dag på rad tirsdag.

Der diskuterte de en mulig 60 dager lang våpenhvile, men også den omstridte planen om å flytte deler av den palestinske befolkningen ut av Gaza, ifølge Reuters.

Det er under en midlertidig våpenhvile at Israel skal ønske å etablere den «humanitære byen».

– Norge motsetter seg på det sterkeste enhver plan som tilrettelegger for tvangsforflytning av befolkningen i Palestina. Dette strider med humanitærretten og Israels forpliktelser som okkupasjonsmakt, sier Kravik til NTB.

Han utdyper videre at Gaza er en del av Palestina og palestinernes hjemland, og at Israel dermed har ingen rett til å etablere en leir som dette.

– At dette blir en realitet, vil vi og det internasjonale samfunnet kjempe imot, sier han.

 AP / NTBIsraels forsvarsminister Israel Katz bekrefter at han har gitt den israelske hæren instruks om å forberede etablering av en «humanitær by» for Gazas befolkning i Rafah. Foto: AP / NTB

Ifølge israelske medier, blant dem avisen Haaretz, har Katz gitt den israelske hæren instruks om å forberede etablering av den «humanitære byen» i Rafah.

Ifølge planen, som også The Times of Israel gjengir, skal den i første omgang huse 600.000 palestinere. De fleste av dem er i dag internt fordrevet i Al-Mawasi-området ved kysten.

Etter hvert planlegger Israel ifølge Katz å huse hele Gazastripens befolkning på over 2 millioner innbyggere i Rafah.

 AP / NTBIsrael planlegger å fordrive over 2 millioner palestinere på Gazastripen til Rafah, en by i ruiner. Foto: AP / NTB

Før palestinerne slipper inn i den nye byen, må de ifølge Katz gjennom en sikkerhetssjekk. Når de først er inne, vil de ifølge ham ikke få lov til å forlate området.

Israelske styrker skal sikre området rundt den nye byen, mens internasjonale partnere ifølge Katz skal stå for administrasjon og distribusjon av nødhjelp. Det er ikke kjent hvilke partnere han sikter til.

– Ufattelig

– Det er helt ufattelig at Trump og Netanyahu nå i det hele tatt diskuterer dette i Washington, jeg sliter med å finne ord, sier professor emeritus Nils Butenschøn. Han har fulgt Midtøsten-konflikten tett siden 1980-tallet.

– Jeg har jobbet med dette i 50 år og trodde aldri at det skulle gå så galt. Men det er i tråd med mine verste forutanelser, sier han til NTB.

Bilde av Nils ButenschønNils Butenschøn

Professor emeritus

Professor Jacob Høigilt ved Universitetet i Oslo reagerer også. Han utelukker heller ikke at planen som ble presentert av Israels forsvarsminister Israel Katz mandag, kan bli satt ut i livet.

– Staten Israels politikk har blitt mer og mer brutal og kynisk siden 1967, sier han til NTB.

– Realismen i denne planen avhenger av hvor lite hensyn Israel tar til den palestinske sivilbefolkningen. Om man legger til grunn det vi har sett de siste årene, så er det ikke urealistisk at de kan gjøre noe slikt, sier Høigilt.

Bilde av Jacob HøigiltJacob Høigilt

Professor, UiO

En slik løsning kan umulig bringe fred, mener Høigilt.

– Det vil ikke være en levedyktig ordning for palestinerne, men avhengig av hvordan verdenssamfunnet reagerer så kan det selvsagt være levedyktig for Israel, sier han.

Hvilke planer og visjoner president Donald Trump måtte ha for palestinerne og Gaza, er umulig å si, mener Høigilt.

– Han har vist seg å være veldig uforutsigbar og impulsiv, så det er vanskelig å vite hva han egentlig kan finne på eller gå med på, sier han.

Gazas innbyggere har blitt fordrevet gang på gang i løpet av krigen, konstaterer Høigilt.

– Det er ingen som har brydd seg om dette. Nå har europeiske land begynt å mumle om sanksjoner, men så lenge USA ikke gjør noe, så tror jeg Israel stort sett kan gjøre som de vil. Og det er ingenting som tyder på at USA kommer til å foreta seg noe med det første, sier han.

 AP / NTBAt president Donald Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i fullt alvor diskuterer løsninger som innebærer at palestinerne i Gaza blir fordrevet, er ufattelig, mener professor emeritus Nils Butenschøn. Dette bildet er fra da de to lederne møttes i april. Foto: AP / NTB

– Vil fordrive

– Det Israel aller helst vil, og som det også fins eksplisitt politikk på, er vel å fordrive palestinerne i Gaza til Egypt. Det er nærliggende å tro at det er derfor de vil tvinge Gazas innbygger til Rafah, som ligger helt ved grensen, sier Høigilt.

– Men Egypt kommer aldri frivillig til å gå med på en slik løsning. President Abdel Fattah al-Sisi må i så fall presses ved bruk av en eller annen form for makt. Da er USA igjen inne i bildet, sier han.

Butenschøn tror også at den israelske regjeringens endelige mål er å fordrive palestinerne fra Gaza og minner om hva som skjedde da rundt 750.000 palestinere ble fordrevet fra sine hjem da staten Israel ble opprettet i 1948.

– Det å fordrive en befolkning på en så systematisk måte og ødelegge livsgrunnlaget deres for så å selv overta området, jeg kjenner ikke veldig mange andre eksempler på dette etter andre verdenskrig, sier han.

– Forbrytelse mot menneskeheten

En av Israels ledende menneskerettsadvokater, Michael Sfard, kaller i et intervju med britiske The Guardian utspillet fra Katz «en operativ plan for en forbrytelse mot menneskeheten».

– Det handler om å forflytte befolkningen til sørspissen av Gazastripen som en forberedelse for å deportere dem, sier han.

– Når man i en krigssituasjon driver noen ut av hjemlandet, er det en krigsforbrytelse. Dersom det gjøres i stor skala slik Katzxw planlegger, blir det en forbrytelse mot menneskeheten, sier Sfard.

Read Entire Article