Det blir varmere og varmere i Syden. UD har noen klare råd før du bestiller.

Publisert 04.05.2025 13:38
De siste årene har hetebølger og skogbranner herjet i Europa. I fjor og året før ble en rekke nordmenn på ferie rammet.
Ferske prognoser viser at årets sommer sannsynligvis blir varmere enn normalt.
Utenriksdepartementets kriseorganisasjon har snakket med reiseliv- og forsikringsbransjen om utfordringer nordmenn kan møte på ferie.
– Flere pekte på at vi også i år må være forberedt på skogbranner og hetebølger i land hvor norske borgere er på ferie, sier seniorrådgiver i UD, Mathias Rongved.
– De aller fleste reiser går bra, men hvis man forbereder seg godt er man litt bedre stilt hvis uhellet er ute. Sikkerhet på reise er den enkeltes ansvar, og naturkatastrofer kan oppstå uten forvarsel, sier han.
Sjekk temperaturen
Utenriksdepartementet har reiseråd og informasjon for omtrent 200 land.
– Vi anbefaler at man undersøker forholdene på reisemålet før man bestiller en reise, for eksempel ved å sjekke om det er enkelte måneder som er ekstra utsatt for høye temperaturer, sier Rongved.

I tillegg ber han reisende om å selv vurdere egen helse, hva man tåler av varme og hva slags helsetilbud som er tilgjengelig på feriedestinasjonen.
– I reiseinformasjonen for flere land, blant annet rundt Middelhavet, har vi lagt til informasjon om skogbranner, hetebølger, og hvor man finner informasjon om dette fra lokale myndigheter, sier Rognved.
Husk dette
UD får mange fortvilte henvendelser fra nordmenn på reise som har havnet i en ulykke eller krevende situasjon, men som har glemt reiseforsikring.
– Vi anbefaler sterkt at man har en reiseforsikring som dekker hele reisefølget, og de aktivitetene man har planlagt, sier Rognved.
Forsikringsselskapet Fremtind var på møtet med UDs kriseorganisasjon.
– Mange eldre har både god økonomi og tid til å reise. Men samtidig som vi blir eldre, har vi gjerne ikke like god helse som da vi var yngre, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen.
Den eldre kundegruppen og de med underliggende sykdommer er ofte mer utsatt for sykdom på reisen.

– Vi oppfordrer derfor alle kundene våre, både de unge og eldre, om å ta kontakt med oss om de er usikre på om reisen kan gjennomføres eller om forsikringen gjelder, sier Hofstad-Nielsen.
Får du behov for legehjelp på grunn av overoppheting får du det dekket av forsikringen. Men du får ikke tilbake pengene hvis du avbestiller ferien på grunn av varmen.
Hvis myndighetene har sett seg nødt til å evakuere på grunn av skogbranner der du skal reise, kan du avbestille og få igjen pengene. Men da bør du snakke med enten turoperatør eller forsikringsselskapet først.