Joakim Medin (40) ble gjenforent med sin høygravide kone på Arlanda flyplass. Til sin arbeidsgiver, Dagens ETC, forteller han om opplevelsene i tyrkisk fengsel.
Lørdag 17. mai kl. 07:56Kortversjonen
- Svenske Joakim Medin er gjenforent med sin gravid kone etter 51 dager i tyrkisk fengsel, anklaget for å fornærme president Erdogan.
- Utenriksminister Maria Malmer Stenergard var blant dem som møtte ham på Arlanda.
- Medin angrer ikke på reisen for å dekke protestene i Istanbul.
– Jeg er jæklig sliten i kropp og hode. Men jeg har det bra. Trykket over brystet forsvant så fort vi lettet fra bakken og begynte å reise hjemover, forteller Medin til sin egen avis Dagens ETC.
Den svenske journalisten Joakim Medin har vært fengslet siden 27. mars. Klokken 00.03 natt til lørdag landet han i Stockholm, der han ble møtt av sin høygravide kone Sofie Axelsson. De kysset og omfavnet hverandre umiddelbart etter at han var ute av flyet.
Anklaget for president-fornærmelse
Medin var Istanbul for å dekke demonstrasjonene etter at byens ordfører Ekrem Imamoglu ble pågrepet.
Han ble plassert i høysikkerhetsfengselet Marmara utenfor Istanbul, og har sittet der i 51 dager. Medin ble anklaget for å ha fornærmet Tyrkias president Erdogan.
Selv mener den svenske journalisten at det ikke er tilfeldig at han ble løslatt samme dag som den svenske utenriksministeren Maria Malmer Stenergard møtte sin tyrkiske motpart.
Hun var også til stede på Arlanda og tok imot Medin.
I fengselet satt Medin på en isolasjonsavdeling for politiske fanger. Kommunikasjon med omverdenen var svært begrenset. Medin forteller at han har vært mye isolert på en liten celle.
– Du har ingen kontakt bortsett fra de du kan rope til og få svar fra. Jeg har fått hjelp av naboer i andre isoleringsceller som har ropt hvordan jeg skal gjøre og stave når jeg skrev lapper for å be om ting, forteller Medin.
– Angrer ikke
1. april ble han tiltalt
for deltagelse i terrororganisasjon , spredning av terrorpropaganda og altså fornærmelse av president Erdogan. Selv om Medin nå er løslatt står terroranklagene fortsatt ved lag og skal prøves i Tyrkia.– Jeg angrer ikke på formålet med reisen til Tyrkia, som var å rapportere om de pågående protestene, sier Medin.
Han skal etter planen holde en pressekonferanse i 10-tiden i dag.