Tyrkia ber om å få slutte seg til folkemordsaken mot Israel i ICJ

1 month ago 25



President Recep Tayyip Erdogan anklager Israel for å begå folkemord i Gaza og Tyrkia ber om å få slutte seg til folkemordsaken Sør-Afrika har anlagt mot Israel i FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ). Foto: AP / NTB

Tyrkia har sendt en formell anmodning til FN-domstolen ICJ om at landet ønsker å slutte seg til Sør-Afrikas folkemordsak mot Israel, melder statlige medier.

onsdag 7. august kl. 16:18

Det er Tyrkias ambassadør til Nederland som har levert inn en erklæring om intervensjon ved FN-domstolen i Haag, skriver nyhetsbyrået Anadolu onsdag.

Nato-medlem Tyrkia er blant de sterkeste kritikerne av Israels fremferd på Gazastripen.

President Recep Tayyip Erdogan har anklaget Israel for folkemord på palestinere og bedt om at landet straffes i internasjonale domstoler. Han har også kritisert vestlige lands støtte til Israel.

Israel har hardnakket avvist folkemordanklagene.

– Ekstremt viktig sak

– Ingen land i verden kan heve seg over folkeretten. Saken i Den internasjonale domstolen (ICJ) er ekstremt viktig når det gjelder å sikre at forbrytelsene som begås av Israel, ikke går ustraffet hen, sier det tyrkiske utenriksdepartementets talsperson Oncu Keceli på X.

Tyrkia frøs i mai handelen med Israel på grunn av angrepene i Gaza. Til forskjell fra vestlige land som regner Hamas som en terrororganisasjon, har Erdogan beskrevet den palestinske gruppen som en frigjøringsbevegelse.

Sør-Afrika brakte saken inn for FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ), i fjor med anklager om at Israel med sin krigføring på Gazastripen bryter Folkemordkonvensjonen.

Sør-Afrika anklager Israel for å begå folkemord i Gaza og har reist sak mot landet ved Den internasjonale domstolen (ICJ). Tyrkia ber nå som andre Nato-land om å få slutte seg til saken, noe også Spania har gjort. Foto: AP / NTB

Flere land

Fra før har Nicaragua, Colombia, Libya, Mexico, Spania og palestinske myndigheter bedt om å få slutte seg til saken i ICJ. Domstolen har ennå ikke tatt en beslutning om begjæringene.

Israel forsvarer seg med at krigen i Gaza er en legitim forsvarshandling mot Hamas som følge av angrepet 7. oktober der nesten 1200 mennesker ble drept og 250 tatt til fange.

Dersom Tyrkia og de andre landene slutter seg til Sør-Afrikas sak, vil de få anledning til å avgi skriftlige innlegg til ICJ, samt uttale seg i de åpne rettsmøtene.

Flere ICJ-pålegg

Innledende rettsmøter ble holdt tidligere i år, men det ventes å ta flere år før ICJ kommer med en endelig kjennelse i folkemordsaken.

I mellomtiden ber Keceli om at de ordrene som domstolen alt har kommet med, etterleves umiddelbart. De omfatter krav om stans i militæroffensiven og økt nødhjelp til Gaza.

De tidligere allierte Tyrkia og Israel har hatt et turbulent forhold siden Erdogan kom til makten i 2003. Krigen i Gaza la lokk på det hittil nyeste forsøket på å normalisere båndene.

Read Entire Article