Tydelig stikk mot stjernen

2 weeks ago 8



Tove Moe Dyrhaug under debatten «Penger, penger, penger» på Nipa-konferansen i Ørland. Foto: Birger Løfaldli

KOMMENTAR: Skipresidenten står ikke lenger med lua i hånda. Det er et stort fremskritt.

Publisert: 31.08.2024 16:18

ØRLAND: – Jeg tenker at man må være veldig spesifikk på hvorfor Lucas la opp, det er punkt én, sa Tove Moe Dyrhaug.

Hun pratet om stjernealpinisten Lucas Braathen, som i fjor høst ga seg i en alder av 23 år.

Da katta var ute av sekken, sa Braathen at han for første gang på over et halvt år følte seg glad. Han meddelte at et comeback i fremtiden ikke føltes realistisk.

Mens skiforbundet beklaget, ble refset og satt i skammekroken, fikk Braathen stor sympati, som et symbol på den lille manns kamp mot et digert system.

Så, et halvårs tid senere, ble det comeback likevel.

Braathen skal nå representere Brasil.

Det ble følelsesladet da Lucas Braathen i fjor høst fortalte at han la opp som alpinist. Foto: Gabriele Facciotti/AP

Alpinstjernens pappa Bjørn Braathen deltok i den årlige Nipa-konferansen (Nasjonal Idrettspolitisk Arena) på Ørland gjennom et forhåndsinnspilt intervju med debattleder Jan Åge Fjørtoft.

Bjørn Braathen mener forretningsmodellen i norsk idrett må forandres.

– Vi tror på en landslagsmodell, men der utøveren får være med på å bestemme, sa han.

Til en viss grad har han rett. Spørsmålet er hvor mye makt og hvor mange goder de beste utøverne skal få før det går utover fellesskapet, fremtidens stjerner og idrettens fremste oppgave som handler om å aktivisere flest mulig, lengst mulig.

Under konferansen på Ørland ble debatten kalt «Penger, penger, penger».

Jan Åge Fjørtoft ledet debatten. Fra venstre Tove Moe Dyrhaug, Abdinor Mahamed, Erlend Hanstveit, Hilde Sem Lykke og Linda Hofstad Helleland. Foto: Birger Løfaldli

Som bakgrunn bør det nevnes at den norske idrettsmodellen har fungert svært godt i lang tid, noe folk rundt om i verden misunner oss, som tidligere generalsekretær Inge Andersen i idrettsforbundet sa det.

Stjerner som Haaland, Klæbo, Braathen (mens han fortsatt representerte Norge), Ingebrigtsen og Johaug bidrar med sin markedsverdi til å finansiere bredden og rekruttering av nye topputøvere.

I tillegg er det fullt mulig, innenfor den norske modellen, å tjene seg styrtrik på idrettssuksess. Det har alle disse profilene bevist.

Dyrhaug stilte dette spørsmålet etter Fjørtofts intervju med pappa Braathen:

– Jeg ønsker å vite helt konkret hva som gjør at han heller finner skigleden i Brasil enn i Norge?

Det er lett å oppfatte som et tydelig stikk mot stjernen.

Skipresident Tove Moe Dyrhaug under debatten på Ørland under Nipa-konferansen. Foto: Birger Løfaldli

Dessverre var verken Lucas Braathen eller noen i teamet hans fysisk til stede og hadde derfor ikke mulighet til å svare.

Men, som navnevalget for debatten signaliserte, så kan det jo være at økonomi spilte inn. I løpet av det siste året har Braathen også innrømmet at det gir økonomisk gevinst å gå fra Norge til Brasil.

– Vi har økt individfokus i samfunnet vårt, og det virker også inn i idretten, sa tidligere Brann-spiller og nå statssekretær Erlend Hanstveit.

Diskusjonen rundt Braathens ulike valg det siste året handler om dette, og det er en fortsettelse av spørsmålene som dukket opp etter Johannes Høsflot Klæbos landslagsexit i 2023, der det heller ikke var enkelt å bli helt klok på hvorfor han brøt ut.

Noen måneder etter at han la opp varslet Lucas Braathen at han vil gjøre comeback. Han vil i fremtiden representere Brasil. Foto: Andreas Schaad / AP

– Jeg er helt enig i at vi skal utvikle modellen, sa Tove Moe Dyrhaug, men advarte samtidig om at forskjellene kan bli enda større. At de aller beste stikker av med de store sponsorpengene i enda større grad enn i dag.

Sammenlignet med i fjor høst var dette helt nye takter fra skipresidenten, en helt annen tydelighet, og det er også smart. Fordi dette vil bli en av hennes aller største utfordringer i årene fremover.

Tett dialog og tilrettelegging for de aller beste er helt nødvendig. Sportslig i aller høyeste grad, økonomisk til en viss grad. Der har skiforbundet et forbedringspotensial.

Samtidig må Dyrhaug og de øvrige idrettslederne vite hvor grensen går og evne å sette hardt mot hardt der det må til.

For eksempel i noen tilfeller der økonomiske motiver ligger til grunn.

Det er nødvendig for å verne om en modell som både har gitt Norge mange medaljer, men først og fremst enorm breddeaktivitet i tiår etter tiår.

– Vi har lært at det er viktig med dialog, og det gjelder begge parter, poengterte hun.

Som også kan sees på som et stikk.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: Glen Musk

Samfunnsmessig er det langt verre om store ungdomsgrupper faller utenfor idretten enn at én stjerne som Lucas Braathen velger å legge opp i tidlig alder.

På sikt er det sannsynligvis også langt verre for norsk toppidrett.

Read Entire Article