TV 2: Arfan Bhatti på vei til Norge

2 weeks ago 19



Ifølge TV 2 har pakistanske myndigheter har sagt ja til å utlevere terrorsiktede Arfan Bhatti, og han skal være på vei til Gardermoen.

TV 2 skriver at norske myndigheter har sendt et fly for å hente ham. Justisminister Emilie Enger Mehl har kalt inn til pressekonferanse klokken 9:45 fredag.

Arfan Bhatti har befunnet seg i Pakistan siden juni 2022. Få måneder etter ble han siktet og etterlyst av norsk politi for terrorangrepet i Oslo 25. juni.

Norske myndigheter har forsøkt å få han utlevert siden. Aktor Sturla Henriksbø vil ikke bekrefte utleveringen, men viser til politiet.

Siden midten av april i 2023 har det flere titalls rettsmøter der Bhattis sak har blitt undersøkt, viser en gjennomgang NRK har gjort.

Men utleveringen har tatt tid å få gjennom. Hans advokater har kjempet mot utlevering til Norge.

Pakistansk rettsvesen har avgjort at Bhatti kan utleveres, men denne avgjørelsen har Bhatti anket. NRK kjenner til at det i går kom en rettsavgjørelse der Bhatti ikke har fått med medhold i at utleveringsvedtaket kan stanses, men at anken blir behandlet 28. mai.

Den pakistanske forsvareren til Bhatti, Fayyaz Ahmed Janjua, sa i mars at han var sikker på at Norges ønske om utlevering av hans klient ikke ville gå i oppfyllelse.

– Pakistansk lov krever at det må fremlegges fellende bevis i en utleveringssak. Det har ikke blitt gjort til nå, mener han.

Janjua opplyste også at Bhatti har dobbelt statsborgerskap som innebærer at han har borgerrettigheter i Pakistan også på lik linje med i Norge.

Statsadvokaten ønsket ikke å kommentere saken.

– Begge parter har blitt hørt av dommeren. Nå er det opptil retten å dømme, sa Azmat Bashir Tarar.

Departementet vil ikke bekrefte overfor NRK at Bhatti nå utleveres til Norge.

NRK har så langt ikke kommet i kontakt med Oslo politidistrikt om saken. Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere saken.

Publisert 03.05.2024, kl. 09.14 Oppdatert 03.05.2024, kl. 09.29

Read Entire Article