Turister skylder Norge 71 millioner kroner

1 month ago 23



Samtidig slår skatteetaten hull på myten om at turister gir blanke i å betale bøter og parkeringsavgift de får når de er på ferie i Norge.

 Roy Arne Salater / TV 2
TRAVELT: Vest-Lofotens eneste parkeringsvakt har det travelt med å bøtelegge turister som parkerer ulovlig. Foto: Roy Arne Salater / TV 2

Publisert 07.08.2024 20:59

– Det ramler inn mellom 10 og 15 krav hver eneste dag med ubetalte parkeringsbøter og gebyrer som turistene ikke har betalt, forteller Dag Hugo Olsen.

Han er daglig leder for bilutleieselskapet Hertz i Lofoten og har mellom 140 og 150 biler fordelt på Leknes og Svolvær.

– Er det travelt?

– Ja, veldig. Stort sett alt av biler har vært ute denne sommeren. Jeg tror aldri at det har vært så mye folk i Lofoten. Det er ekstremt, forteller Olsen.

Tidligere var det slik at det tikket inn en og annen ubetalt parkeringsbot til leiebilselskapene. 

Nå er situasjonen en helt annen.

 Run Gyllander Eide / TV 2
HAGLER INN: Dag Hugo Olsen i Hertz i Lofoten må bruke mye tid på å spore opp turister som ikke betaler avgift eller parkeringsbøter. Foto: Run Gyllander Eide / TV 2

Årsaken er blant annet at Vest-Lofoten har fått sin første parkeringsvakt, og at flere tilrettelagte parkeringsplasser krever betaling.

Samtidig er det trangt om plassene i Lofoten, og da er det mange som parkerer ulovlig for å komme seg på fjellturer eller for å bade.

– Gir turistene rett og slett blanke i å betale?

– Jeg vet ikke om helt om de forstår hvordan de skal betale eller om de ikke bryr seg i det hele tatt. Det er stort sett godt merket på de plassene som krever betaling. De sitter vel med en følelse av at de kan parkere overalt uten å betale noe som helst, sier Olsen.

Stenger kredittkortene

Ubetalte parkeringsgebyrer og bøter er det til slutt leiebilselskapene sitt ansvar å betale.

– Dette er det eneste gebyret myndigheten kan påføre den som ikke har gjort noe ulovlig. De kan ikke belaste oss for fartsbøter, eller om en bil ikke er i god nok teknisk stand, det er et føreransvar. Men akkurat parkeringsbøter har man funnet ut at det er for vanskelig å kreve inn hos de som har leid bil. Det ansvaret blir sendt til oss som bileiere, forteller Olsen.

 Roy-Arne Salater / TV 2
MANGE AV DISSE: Turistene sperrer kredittkortene etter å ha vært på ferie i Norge. Da blir det vanskelig å kreve inn ubetalte bøter. Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

– Betaler ikke de fleste turistene med kredittkort?

– Problemet er at mange stenger kortet umiddelbart når de reiser ut fra Norge. Da har vi ingen mulighet til å belaste de, forteller Olsen.

Det er ikke småtterier turister skylder den norske stat i ubetalte bøter og gebyrer.

– Ved utgangen av juni 2024 hadde vi 71 millioner kroner utestående for kravtypene forenklet forelegg og trafikantsanksjoner (gebyrer) ilagt av politiet for brudd på trafikkreglene fra slike turister.

– Vi legger til grunn at vi med «turist» her mener fysisk person uten norsk fødselsnummer og med adresse i andre land enn Norge, sier Stian Solheim, seksjonssjef i juridisk stab, divisjon innkreving hos Skatteetaten.

Bare en myte

 Disse tallene har vært stabile i mange år, forteller han. Skatteetaten har ingen myndighet til å utøve tvang i andre land.

 Skatteetaten
STORE BELØP: – Vi klarer å inndrive rundt 85 prosent av de utestående beløpene, sier Stian Solheim, seksjonssjef i juridisk stab, divisjon innkreving hos Skatteetaten. Foto: Skatteetaten

– For å sikre og innkreve krav i utlandet som ikke frivillig gjøres opp i Norge, er etaten avhengig av at det foreligger en innkrevingsavtale med dette landet. En slik avtale har man i Norden, sier Solheim.

– Det er etablert en felles nordisk lov om fullbyrding av nordiske dommer på straff. Med bakgrunn i denne loven sender Skatteetaten bøter og inndragningskrav til innkreving i andre nordiske land. Den felles nordiske loven er den eneste muligheten Skatteetaten har til selv å begjære innkreving i andre land, forteller Solheim.

Til tross for at turister skylder Norge 71 millioner kroner ved utgangen av juni, slår Skattetane hull på myten om at besøkende fra utlandet gir blanke i å betale bøter og avgifter de får i Norge.

 – De fleste turistene betaler de foreleggene og gebyrene de får når de bryter trafikkreglene. Det kan riktignok ta litt tid før vi når fram til dem i de tilfellene politiet ikke tar betaling på stedet. Når vi ser på krav fra 2022 og 2023, er over 85 prosent av fastsatt beløp betalt. 

Urimelig

 – Turistene betaler stort sett de kravene de får fra politiet, men de betaler en mindre andel enn det personer med lengre opphold i Norge gjør. Her er tallet 95 prosent. Det meste av det som betales av turistene er frivillige innbetalinger, forteller Solheim.

 Roy-Arne Salater / TV 2
GIR BLANKE: Mange turister trosser parkeringsforbud skiltene når de skal på fjellet eller besøke mange av de kritthvite sandstrendene i Lofoten. Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

Dag Hugo Olsen ved Hertz i Lofoten, bruker mye tid på å spore opp leietakere som har fått bøter, eller har utestående parkeringsgebyr.

– Det går fort en time om dagen bare på dette, forteller Olsen.

– Gjør de opp for seg når du får tak i de som har leid bil?

– De fleste, men ikke alle. Jeg blir sittende igjen med regningene fra de turistene som ikke betaler. 

– I løpet av ett år blir det fort noe titusener som må dekkes inn av selskapet. Jeg syns det er urimelig at myndighetene kan pålegge bileier å være ansvarlig for dette, sier Olsen.

Read Entire Article