Enorm gjeld førte til brudd for paret – så fikk de uventet hjelp

2 hours ago 3



I løpet av det siste året har nordmenns forbruksgjeld økt med 11,4 milliarder kroner, en oppgang på 7,3 prosent fra i fjor, melder E24.

Avisen har hentet tall fra Norsk Gjeldsinformasjon, som viser at ved inngangen til september var den totale forbruksgjelden i Norge på 167,3 milliarder kroner, en økning på 2,7 milliarder kroner den siste måneden.

Én av dem som har slitt med gjeld, er Madeleine Wilhelmsen. Hennes overforbruk startet da hun fikk sitt første barn som 19-åring. 

– Da yngstemann startet i barnehagen, kjente jeg på at jeg ikke hadde fast jobb og at jeg ikke kunne gi han det samme som de andre foreldrene kunne gi sine barn, forklarer 30-åringen til TV 2.

Fordi hun var så ung, følte hun seg annerledes og utenfor i forhold til de andre barnehageforeldrene. 

– Jeg begynte å shoppe på nett, som parkdresser, nye vogner og litt til meg selv.

Rundt 2018 forsto Wilhelmsen omfanget av forbruket sitt, da hun ikke lenger klarte å rydde opp gjelden og ikke fikk mer lån. 

Gjelden endte til slutt på rundt 900.000 kroner.

– Og så ble det totalt kaos og uoversiktlig. Det gikk utover psyken til slutt, sier hun. 

– Jeg fikk en «reality check». Man drukner sorgene i disse pengene og til slutt blir man en del av det. Jeg ble deprimert. Det er vanskelig å prate om. Jeg gikk på veggen, forteller Wilhelmsen tydelig berørt. 

Visste ikke om hverandres økonomi

Overforbruket hadde blitt en livsstil, men småbarnsmoren skjøv oppryddingsarbeidet unna. Hun ville jo så gjerne kunne være til stede for barna i hverdagen.

Men hun var ikke alene om overforbruket i hjemmet – det samme gjaldt samboeren hennes Robin, men de visste ikke om hverandres økonomiske utfordringer.

 Privat
SKILTE LAG: Samboerparet Madeleine og Robin visste ikke om hverandres gjeld. Foto: Privat

– Jeg ble ikke sjokkert da jeg fant det ut, fordi vi ikke snakket sammen som et ordentlig par. Vi ser nå at det var veldig dumt å ikke ha den gode kommunikasjonen om felles økonomi.

De økonomiske problemene ble så store at hun og Robin valgte å gå fra hverandre.

– Forholdet ble «toxic». Man går i en ond sirkel og skyver problemene unna. Til slutt spiser det deg opp. Vi måtte finne en løsning hver for oss. 

Wilhelmsens svigerinne, Robin sin søster, så en mulig løsning for sin bror: «Luksusfellen».

– Jeg kunne ikke skjønne hvordan han turte å være med på det, sier Wilhelmsen.

Under innspillingen med Robin, ble Wilhelmsen kontaktet av en av produsentene for TV-programmet. Beskjeden var at de måtte rydde opp i noe av Wilhelmsens økonomiske situasjon på grunn av Robin.

 Lucas Leonardo Ibanez-Fæhn / «Luksusfellen»
BLE MED: Madeleine Wilhelmsen (i midten) var lenge usikker før hun bestemte seg for å bli med på «Luksusfellen». Her med programlederne og økonomene Magne Gundersen og Cecilie Tvetenstrand. Foto: Lucas Leonardo Ibanez-Fæhn / «Luksusfellen»

– Men de kunne ikke få en god nok avtale hvis jeg ikke meldte meg på selv. Så etter mye om og men, gjorde jeg det.

Mener samfunnet svikter

Forbrukerøkonom og «Luksusfellen»-programleder Cecilie Tvetenstrand sier at Wilhelmsens historie ikke er unik. Hun har også forståelse for hvordan det å bli mor kan gjøre at du er villig til å bruke mye penger.

– Madeleine er klassisk eksempel på hvor samfunnet svikter. Du kommer inn som ung mor, har kanskje lite penger, ser hva alle andre har og du sammenligner deg – og så er det så ekstremt lett å få penger,  sier Tvetenstrand til TV 2.

Hun peker også på skolesystemet, som hun mener ikke lærer bort nok kunnskap om økonomi.

– Man lærer ikke hva det vil si å ta forbrukslån eller bruke handlekontoer man finner lett tilgjengelig. Dessverre er det mange, unge voksne som snubler i økonomien før man kommer ordentlig i gang med voksenlivet, sier hun.

 Agnes Mogstad / TV 2
SKOLESYSTEMET: Forbrukerøkonom, Cecilie Tvetenstrand, mener barn og unge må lære mer om økonomi på skolen. Foto: Agnes Mogstad / TV 2

Én av dem er Wilhelmsen, som sier selv at hun lukket øynene i mange år, inntil hun valgte å betro seg til en hun stolte på.

– Jeg begynte å være ærlig med pappaen min om det og han foreslo at jeg skulle søke gjeldsordning (en avtale mellom deg og de du skylder penger, journ. anm.). 

– Det krevde veldig mye av meg før jeg til slutt tok motet til meg og sendte søknaden.

Men først etter en måneds tid fikk hun svar – i form av et avslag.

– Det var virkelig et slag i trynet.

Se forbrukerøkonomen sine råd lengre ned i saken.

Stor psykisk påkjenning 

Tvetenstrand forklarer at veien til å bli gjeldsfri, kan være svært psykisk tung og belastende:

– Økonomi påvirker så mye, det er vanskelig å ikke la seg påvirke mentalt og fysisk. Den rasjonelle delen av hjernen lukker seg ned i selvforsvar for å overleve hverdagen. 

– Mange får postvegring – klarer ikke åpne fakturer eller forholde seg til regninger – så når lønninga kommer inn på konto, kjøper man kortvarig lykke i stedet for å ta tak i problemet og betale ned, sier hun.

Skyldte 2,7 millioner – ante ikke hvorfor

For Madeleine Wilhelmsen førte de økonomiske utfordringene til samlivsbrudd, samtidig som renta på lånene økte og den psykiske belastningen ble tyngre. 

Økonomieksperten mener det er viktig å fjerne tabuet og skammen knyttet til økonomi, da det gjelder svært mange. 

– Vi må ikke tenke at økonomi er så privat. Vi ser stadig flere som sliter økonomisk og stadig flere som sliter psykisk som følge av økonomiske problemer. Det er så viktig å snakke med noen, sier hun og fortsetter:

Flere søker seg til «Luksusfellen»: – Skummel utvikling blant unge

– Bare se på Madeleine når hun fikk hjelp. Hun gjør det kjempebra! Nå er det ett år siden vi spilte inn programmet og hun er på god vei til å bli kvitt gjelden. 

Fant tilbake til eksen 

Madeleine Wilhelmsen har fått hjelp fra «Luksusfellen», men også tatt egne grep selv for å komme dit hun er i dag.

– Det suget etter å klikke noen varer hjem, er det der ennå?

– Det har faktisk forsvunnet. Helt borte! Det gjør jeg ikke lengre, heller ikke kjæresten, forsikrer hun.

Og «kjæresten» er ikke hvem som helst:  Hun og eksen, som var med i egen episode i «Luksusfellen», har funnet tilbake til hverandre. I dag er de forlovet!

 Agnes Mogstad / TV 2
FANT TILBAKE: Etter hver sin deltakelse i «Luksusfellen» har Robin og Madeleine funnet kjærligheten igjen. Foto: Agnes Mogstad / TV 2

– To ekser i hvert sitt program har funnet lykken igjen! Det må være første gang, Cecilie?

– Det er det! Jeg synes det er så fantastisk, sier «Luksusfellen»-programleder Cecilie Tvetenstrand. 

Selv om Wilhelmsen var tvilende på om hun skulle delta og måtte gå noen runder med seg selv i forkant, er det ingen anger å skimte i dag:

– Før innspillingen var jeg lukket som person, men så fort jeg åpnet meg, fikk jeg et nytt liv, sier 30-åringen og fortsetter:

– Jeg elsker livet mitt nå og har det veldig, veldig fint. Jeg står opp om morgenen og smiler over å ikke ha den byrden på skuldrene lengre.

Dette er rådene du bør følge

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand er krystallklar i sitt råd for å unngå samme situasjon som Wilhelmsen. 

– Så fort du merker at du ikke har kontroll, sett deg ned med en du kjenner som er god med økonomi eller ring dem du skylder. De har gode rådgivere du kan fortelle hele historien din til. 

 Agnes Mogstad / TV 2
ROSER HÅNDTERINGEN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand sier deltaker Madeleine Wilhelmsen gjorde det rette ved å snakke med faren sin om økonomien. Foto: Agnes Mogstad / TV 2

Hos NAV er det også gjeldsrådgiver som kan bistå i slike situasjoner, fortsetter Tvetenstrand. Videre sier hun at både banker og inkassoselskaper har fått økt bevissthet og større fokus på å hjelpe mennesker som kommer skjevt ut økonomisk.

– Det fokuset skyldes at det er flere og flere som kommer skjevt ut, sier økonomen.

Dersom man skylder penger til flere, sier hun at man alltid skal prioritere de dyreste lånene først. 

– Hør om det er mulig å fryse lånet. Få en nedbetalingsplan. Har du noen mindre lån, betal dem gjerne ut slik at man kan få en avtale med kreditorene, fortsetter Tvetenstrand. 

Om man har økonomiske utfordringer, anbefaler hun å ikke bruke kredittkort, handlekontoer eller å ta opp forbrukslån:

– Kjøp brukt, billig eller arv fra andre. Dersom man har brukt kredittkortet, ha en plan om å betale det så raskt som mulig.

«Luksusfellen» blir produsert av produksjonsselskapet Mastiff, som også produserer God morgen Norge. Det har blitt gjort uavhengige redaksjonelle vurderinger i forkant av dette intervjuet.

Read Entire Article