Det vil trolig påvirke hotell- og restaurantbransjen, ifølge økonom.
Publisert: 06.04.2025 19:38
Kortversjonen
- Antall turister til USA faller, med TUI Norge som rapporterer 24 prosent nedgang i bestillinger.
- Økte reiseråd og amerikansk politisk situasjon påvirker turismen.
- Sjeføkonom Andreassen ser muligheter for at andre regioner, som Europa og Canada, kan dra nytte av dette skiftet.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Det virker sannsynlig at nedgangen skyldes at nordmenn ikke ønsker å reise til Donald Trumps USA.
Det svarer kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen, på spørsmål om hvorfor færre nordmenn nå legger ferien til USA.
Anne Mørk-Løwengreen
Kommunikasjonssjef i TUI Norge
TUI Norge har sett en nedgang i bestillinger hittil i år på 24 prosent i perioden april-september sammenlignet med samme tid i fjor.
Også turister i andre land er mindre fristet til å besøke USA.
Utenlandske ankomster til de største flyplassene i USA falt i midten og slutten av mars sammenlignet med samme tid i fjor. Det viser data fra amerikanske tollmyndigheter, som nyhetsnettstedet Axios har analysert.
Antallet utenlandske turister som gikk gjennom tollen på de ti mest trafikkerte flyplassene i USA, falt med over 20 prosent sammenlignet med samme tidspunkt året før. Tallene er basert på et rullerende gjennomsnittrullerende gjennomsnittEn metode for å beregne et gjennomsnitt over en bestemt periode som stadig oppdateres ved å legge til nye data og fjerne de eldste. over sju dager. Deretter fulgte en viss oppgang, men antallet var fortsatt ned 18,4 prosent pr. 28. mars sammenlignet med samme tid i fjor.
Flere land, inkludert Norge, Canada, Frankrike og Tyskland, har nylig utstedt nye reiseråd om USA.
Kan være gunstig for andre land
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1, understreker at reiselivet er en ganske stor næring i USA. I januar 2025 nådde månedlige turismeinntekter 22,3 milliarder dollar. Hvis det kommer vesentlig færre utenlandsturister til landet, tror han det spøker for ansatte i restaurant- og hotellbransjen.
Harald Magnus Andreassen
Sjeføkonom i Sparebank 1
– Hvis dette vedvarer, vil det merkes i USA. På den annen side har dollaren falt, og det forundrer meg ikke om den fortsetter å falle. I så fall kan det kompensere for den politiske bismaken man kanskje kjenner på, forklarer Andreassen.
Han påpeker imidlertid at man skal være forsiktig med å trekke konklusjoner om dette, fordi både påskeferien og amerikanernes såkalte spring breakspring breakEn ferieperiode for studenter i USA, vanligvis i mars eller april, hvor mange reiser på ferie. kan påvirke tallene.
Andreassen legger til at han ikke synes det er rart at mange kvier seg for å legge igjen penger i USA, gitt den politiske situasjonen i landet.
Samtidig mener han at dette kan være godt nytt for andre land.
– Jeg tror ikke vi kommer til å reise noe mindre på ferie, så kanskje vil flere heller velge å feriere i for eksempel Europa, Canada eller Sør-Amerika, sier økonomen.