Her er dommen over Trumps tale: Partisk og truende, men mindre aggressiv og ikke så energisk som første gang han ble innsatt som president.
Mandag 20. januar kl. 19:51Kortversjonen
- Trump holdt mandag innsettelsestale som USAs 47. president.
- Norske USA-eksperte mener at talen var partisk og truende, men mindre aggressiv enn i 2017.
- Professor Mjelde mener talen varslet en radikal politisk kursendring.
- Eirik Løkke fra Civita synes talen var mer valgkampaktig enn samlende.
- Hilde Restad påpeker mangelen på trøkk og engasjement.
Etter at han ble tatt i ed som den 47. president av Amerikas forente stater, holdt Donald John Trump (78) sin innsettelsestale i den tettpakkede rotunden i på Capitol Hill.
Da han ble innsatt i presidentembetet for åtte år siden, løftet Trump knyttneven under talen foran hundretusener i parken foran kongressbygningen.
Den gang tegnet han et bilde av et USA som hadde tapt både økonomisk, militært og strategisk. Kommentatorene kalte 2017-talen nasjonalistisk, mørk, populistisk og konfronterende.
– Dagens tale var veldig lik. Han beskriver USA som et land fullstendig kjørt i grøften, som han skal redde, sier professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet Hilmar Mjelde til VG.
Mjelde mener Trump i 2025 ikke er noen ny og mer optimistisk utgave, à la Ronald Reagan i 1984, som vant med kampanjeslagordet «It´s morning again in America».
– Han prøver å høres optimistisk ut, men det kommer i skyggen av elendighetsbeskrivelsen og de mer truende uttalelsene om å sette inn militæret på grensen og ta Panama-kanalen.
Mjelde mener at dersom talen blir satt ut i livet, blir den politiske kursendringen radikal.
– Han varslet en slags ny imperialistisk æra hvor det er jungelens lov i verden, sier Mjelde.
– Den gylne tid for Amerika starter nå, åpnet Trump 20. januar 2025.
Han lovet å sette USA først og proklamerte at landet ville blomstre og bli respektert over hele verden, før han gikk til flengende angrep mot Biden-administrasjonen.
– I dag vil vi begynne revolusjonen av sunn fornuft, proklamerte Trump før han la ut om hvilke presidentordrer han vil utstede for å få landet på rett kjøl.
Han fremholdt at han ønsker å bli husket som en fredsskaper og en samlende skikkelse.
– Jeg står her som bevis på at ingenting er umulig. I Amerika er det umulige det vi gjør best.
Siste fra Trump-innsettelsen
Rådgiver ved den liberale tankesmien Civita Eirik Løkke er overrasket over at innsettelsestalen var så partisk og valgkamptale-aktig.
– Jeg hadde trodd at han skulle forsøke å være mer samlende. At han bruker og erklærer Guds vilje som årsak til at han vant, er drøyt, sier Løkke til VG.
Han mener Trump velger å være populistisk og polariserende.
– I så måte er talen ganske lik som i 2017, om enn litt mindre aggressiv og sint i uttalelsene.
– Hva er Trumps hovedbudskap til amerikanerne og verden?
– «America is back!» og at den gylne tidsalder er tilbake, simpelthen fordi Trump er tilbake. At US igjen skal være «America first» og at andre land skal slutte å utnytte USA.
Førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole Hilde Eliassen Restad mener at innsettelsestalen manglet trøkk.
– Det var ikke veldig energisk, sier Restad til VG.
Hun sier det var varslet at talen skulle handle om samhold.
– Men det gjorde den ikke. Han snakket om at forgjengeren hadde forrådt velgerne. Men det virket ikke konfronterende, for det ble levert på en såpass uinteressert måte.
Restad merket seg at Trump som sin første prioritet setter stengning av grensen mot Mexico.
–Det var overraskende at kamp mot prisveksten kom på andre plass. Men det er det han først og fremst er valgt til å gjøre, å senke kostnadsnivået for amerikanere flest.
– Var det en god tale, til Trump å være?
– Jeg synes vi skal gi ham karakter på samme måte som andre presidenter. Da var det ikke en god tale. Den var partisk, uengasjerende og litt for spesielt interesserte innimellom.