Papirløse immigranter over hele USA frykter hva som nå vil skje med dem. – Sønnen min gråter, og er redd jeg plutselig en dag ikke kommer hjem fra jobb, sier alenemoren Elena Barrera.
Publisert 24.01.2025 20:59
Elena Barrera har bodd i USA i nesten 30 år, og er en av USAs rundt 11 millioner papirløse innvandrere.
Hun tok seg over grensen fra Mexico på nittitallet og har siden bodd og jobbet i USA, uten lovlig opphold.
Nå lever hun i konstant frykt for å bli sendt tilbake.
Donald Trumps påtroppende grensesjef Tom Homan varslet at massedeportasjonen ville starte umiddelbart etter at Donald Trump er innsatt.
Fredag bekrefter de at 538 illegale innvandrere er pågrepet i en masseoperasjon i USA.
– Den største massive deportasjons-operasjonen i historien er i full gang, skriver Donald Trumps talsperson Karoline Leavitt på X.
– Jeg var så redd for at Trump skulle vinne, for han har sagt at han ønsker å splitte familier, sier Barrera til nyhetsbyrået AP.
48-åringen jobber på gatekjøkken om sommeren og er renholder om vinteren, og er alenemor til tre barn. De er alle er født i USA og er amerikanske statsborgere.
Varsler landsomfattende raid
Familien har diskutert mulighetene for å sammen flytte til Mexico, men ettersom barna er i skole- og studieløp, og hele livet som de kjenner det er i USA, har de slått det fra seg.
Men Barrera sier den yngste sønnen som er ni år, er urolig og gråter av redsel for hva som skal skje med moren.
– Han er redd for at jeg plutselig en dag ikke kommer hjem, at jeg har blitt sendt til Mexico, sier Barrera.
Selv har hun gjort forberedelser i tilfelle hun blir hentet av agenter fra ICE, det føderale byrået for immigrasjon og toll.
Blant annet er de eldste barna, som er 27 og 18 år gamle, klare for å ta ansvar for lillebroren på ni.
Familien bor i Chicago, som etter planen skulle være lanseringssted for det Trump har sagt skal bli en rekordstor massedeportasjon.
Chicago er en av de såkalte «sanctuary»-byene, ettersom de ikke samarbeider med føderale myndigheter om utvisning av migranter.
– Chicago er bare ett av mange steder. Tirsdag skal immigrasjonsagenter endelig få gå ut og gjøre jobben sin, har Trumps grensesjef Tom Homan uttalt til Fox News. Han varsler et landsomfattende raid.
– Dessverre mange som meg
Det er mange spørsmål knyttet til hvordan det skal være mulig å deportere betydelige antall av de elleve millioner ulovlige innvandrere man mener er i USA.
Det gjelder hvordan de skal identifiseres og hvor de skal pågripes, og om hjemlandene deres tar dem imot. Og det reiser spørsmålet om hvordan Trump skal finansiere en så enorm operasjon, og hvordan han skal skaffe nok folk til å gjennomføre den.
Mexicos president Claudia Sheinbaum lover å forsvare mexicanere som bor i USA.
Ifølge Sheinbaum har den mexicanske regjeringen sørget for at mexicanere som bor i USA, kan få advokathjelp ved de 50 konsulatene som Mexico har USA.
56 år gamle Carlos, også bosatt i Chicago, er en av de som i disse dager søker hjelp i tilfelle han tvangsreturneres til Mexico etter flere tiår i USA.
Han leter nå etter noen som kan ta vare på hus og eiendeler, samt forvalte bankkontoen dersom han blir deportert.
– Vi må legge planer. Vi må ha noen med fullmakter til å ta hånd om ting her, sier Carlos til AP.
Han vil ikke oppgi etternavnet sitt, i frykt for immigrasjonsmyndighetene.
Han har arbeidstillatelse, men ikke lovlig opphold i USA.
– Det er dessverre mange som meg, som har vært her i 30–40 år, og som har kjøpt hus og driver næring, men som fortsatt ikke har de nødvendige papirene, sier han.
Kan koste USA
Mange frykter at massedeportasjonen kan koste USA dyrt, i form av tapt arbeidskraft.
Særlig landbruket, men også byggeindustrien og hotell- og restaurantbransjen vil bli hardt rammet, siden det er umulig å finne nok amerikanere som er villige til å ta jobbene som papirløse og lavtlønte innvandrere gjør i dag.
Å utvise elleve millioner innvandrere blir imidlertid ifølge eksperter en formidabel oppgave, som neppe har noen mulighet for å oppfylles i løpet av Trumps fire år i Det hvite hus.
Sist Trump var president klarte han ikke å deportere mer enn 1,5 millioner. Både Barack Obama og Joe Biden deporterte flere under sine år som president.
Det beroliger imidlertid ikke Carlos.
– Vi er redde, fordi han kommer til å være mye mer aggressiv denne gangen, sier han.
Kriminelle først
Planen er at deporteringen begynner med ulovlige innvandrere som er siktet eller dømt for forbrytelser.
Ifølge ICE er det over 650.000 statsborgere fra andre land i USA med kriminelt rulleblad, hvorav mange allerede er fengslet og derfor lett kan pågripes og utvises. De fleste er dømt eller siktet for trafikkforseelser, narkotikaforbrytelser eller brudd på innvandringslover.
Deretter skal rundt 1,4 millioner som har fått utvisningsvedtak, men ikke har reist, ifølge Homan prioriteres, og dernest dem som er kommet til USA det siste året.