Trump vil være «befruktningspresidenten». Tilhengere ber til Gud om at han skal ombestemme seg.

4 hours ago 3



Donald Trump tirrer på seg både tilhengere og motstandere av kunstig befruktning.

Donald Trump følger som regel «kjøreplanen» i Project  2025. Men ikke når det gjelder kunstig befruktning. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Publisert: 18.05.2025 13:55

Kortversjonen

Fire personer ble skadet da en mann sprengte seg selv og bilen sin i luften utenfor en fertilitetsklinikk i det sørlige California lørdag.

– En klar terrorhandling, konkluderte etterforskningsetaten FBI.

Ingen var på jobb på klinikken da bomben gikk av. Bygningen ble delvis ødelagt, men ingen befruktede egg skal ha gått tapt i eksplosjonen.

Angrepet ble først satt i sammenheng med den sterke motstanden mot kunstig befruktning i enkelte kristenkonservative miljøer. Senere ble det derimot klart at gjerningsmannen ikke ønsket flere mennesker på jorden, ifølge amerikanske medier.

En fertilitetsklinikk i Palm Springs, California ble ødelagt på lørdag etter at en mann sprengte seg selv og bilen sin i luften utenfor inngangen. Foto: Andy Abeyta/The Desert Sun / Reuters / NTB

Angrepet har likevel blåst nytt liv i diskusjonen rundt abortsaken i USA. Få temaer splitter amerikanerne mer enn dette.

Donald Trump kan i stor grad takke kristenkonservative abortmotstandere for at han er blitt valgt til president. Han har enorm støtte i disse miljøene. Mange er takknemlige for at han i sin første presidentperiode fikk plassert tre konservative dommere i Høyesterett. Dette bidro til at Høyesterett i 2022 gjorde det mulig å innføre abortforbud i delstatene som ønsket dette. 19 delstater har i dag et slikt forbud.

Noen av USAs abortmotstandere – rundt 10 prosent av befolkningen totalt – mener også at prøverørsbefruktning bør forbys.

Ber til Gud for å få ham vekk fra «ondskap»

Nærmere 100.000 barn fødes hvert år ved hjelp av kunstig befruktning i USA. Motstandere mener at prøverørsklinikkene er skyldige i drap fordi de destruerer befruktede egg som ikke utvikler seg skikkelig.

I én delstat, Alabama, ble prøverørsbehandling i praksis forbudt i fjor. Andre delstater jobber med lovverk som kan forhindre eller redusere tilgangen til slik behandling.

Mange abortmotstandere i USA er også tilhengere av Donald Trump. Bildet er fra en demonstrasjon i Washington, DC i januar 2022. Foto: Jose Luis Magana, AP / NTB

For Trump er dette er politisk minefelt. Nå blir han kraftig kritisert av begge leirer.

Motstanderne av kunstig befruktning er rasende etter at han i februar underskrev en presidentordre som skal gjøre det lettere å få tilgang til prøverørsbehandling.

– Jeg kommer til å bli kjent som «befruktningspresidenten», og det er OK, sa han i en tale i Det hvite hus i mars.

Blant dem som slett ikke synes det er OK, er flere i de mest kristenkonservative miljøene i USA.

– Måtte Gud velsigne hele Trump-administrasjonen med en rask omvendelse fra denne ondskapen, skrev Ben Zeisloft, redaktør for det konservative tidsskriftet The Republic, på X/Twitter.

Bryter med «kjøreplanen» Project 2025

Trumps presidentordre er også i direkte strid med dokumentet kjent som Project 2025. Det ble utarbeidet i fjor av tankesmien Heritage Foundation. Mange anser den som en kjøreplan for Trump-regjeringen.

Dokumentet kjent som Project 2025 regnes som en kjøreplan for Trump-regjeringen. Den ble publisert av den konservative tankesmien Heritage Foundtation i fjor. Foto: J. Scott Applewhite, AP / NTB

I svært stor grad har han fulgt anbefalingene fra det 900 sider lange dokumentet. Noen eksempler:

  • Med hjelp fra Telsa-milliardæren Elon Musk har Trump sparket tusenvis av statsansatte og omgjort stillingene til flere tusen andre slik at de i større grad enn før skal være et verktøy for presidentens politiske prosjekt.
  • Han har strammet kraftig inn på immigrasjonspolitikken. Grensen mot Mexico er så godt som stengt for mennesker som søker asyl, og Trump planlegger å massedeportere papirløse innvandrere fra landet.
  • Utdanningsdepartementet skal legges ned slik at delstatene får større råderett over lokal utdanningspolitikk.
  • Klimatiltak er satt på pause eller skrotet. Samtidig er det blitt mye enklere å utvinne fossilt brennstoff og å forurense.
  • Medier som mottar statsstøtte har fått disse inntektene kraftig redusert eller kuttet fullstendig.

Project 2025 ønsker også å gjøre det mye vanskeligere å få barn ved hjelp av prøverør. Men her går altså Trump en annen vei.

– Gir seg selv et handikap

Det betyr ikke at han får skryt fra organisasjoner og personer som kjemper for at det skal bli lettere – og ikke minst mindre kostbart – å få barn ved hjelp av prøverørsbefruktning. Tvert imot.

Trump har nemlig også gjennomført tiltak som ser ut til å gå i motsatt retning av sin egen presidentordre.

I april la han ned en avdeling i den statlige etaten CDC – som delvis tilsvarer Folkehelseinstituttet. Avdelingen jobbet med å kartlegge og tilrettelegge for bruken av kunstig befruktning i USA.

– Han gir seg selv et stort handikap ved å gjøre dette, sier Barbara Collura til NBC News.

Hun leder organisasjonen Resolve, som jobber med å hjelpe familier som sliter med å få barn.

Fjernet offentlig nettside

I den større diskusjonen om abort og retten til liv er Trump-kritikerne mange. Organisasjonen Center for reproductive life påpeker at Trump allerede har gjennomført minst fem tiltak som kan gå ut over kvinners rettigheter og helse:

  • Trump nekter å sikre at sykehus gir livreddende abort når det trengs, noe som kan sette gravide i livsfare.
  • Støtte til klinikker som gir prevensjon, kreftscreening og annen viktig helsehjelp er kuttet. Dette gjør at færre amerikanere får tilgang til dette.
  • Myndighetene har fjernet informasjon om abort og kvinners rettigheter fra offentlige nettsider. Blant annet er nettsiden ReproductiveRights.gov blitt fjernet.
  • Lover som skal beskytte klinikker mot vold og trusler blir ikke håndhevet. Flere personer noen som har angrepet slike klinikker, er blitt benådet av Trump.
  • Det er blitt vanskeligere å bruke domstolene for å beskytte kvinners rettigheter.
Read Entire Article