Trump vil ha Grønland

6 days ago 24



Kortversjonen

  • Trump ønsker å annektere Grønland og har sparket oberst Susannah Meyers etter en intern kritikk.
  • Visepresident Vance prøvde å splitte danskere og grønlendere.
  • Grønland og Danmark står sammen mot Trumps press og avviser hans planer.
  • Danmark og Grønland ønsker økt samarbeid med USA uten tap av suverenitet.

Før helgen kom den oppsiktsvekkende meldingen om at den øverstkommanderende på den amerikanske militærbasen Pituffik, oberst Susannah Meyers, hadde fått sparken.

Militære myndigheter hadde ikke lenger tillit til hennes evne å lede basen på Grønland. Den virkelige årsaken var en internpost som hun sendte til sine medarbeidere etter at visepresident J.D. Vance besøkte Pituffik for to uker siden.

 SAUL LOEB / AFP / NTBDonald Trump taler etter å ha undertegnet en presidentordre i Det ovale kontor 9. april. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

På denne amerikanske utposten arbeider dansker, grønlendere og amerikanere sammen. Vance forsøkte å så en splittelse ved å anklage Danmark for å behandle grønlenderne dårlig.

Meyers skrev i det interne brevet at hun ikke forsto den nåværende politikken og at de bekymringer Vance ga uttrykk for «ikke gjenspeiler Pituffik Space Base».

Men ingen amerikaner i uniform må forstyrre fortellingen om at danskene er dårlige allierte og dessuten dårlig for Grønland. Forsvarsdepartementet gjør det klart at de ikke vil akseptere handlinger som undergraver Trumps agenda.

Derfor måtte Meyers gå.

 Mads Claus Rasmussen / AP / NTBDenmarks statsminister Mette Frederiksen, avtroppende regjeringssjef på Grønland Múte B. Egede and den nyvalgte lederen Jens-Frederik Nielsen på en pressekonferanse på marineskipet Vædderen utenfor Nuuk, Greenland, April 3, 2025. Foto: Mads Claus Rasmussen / AP / NTB

Trumps imperialistiske agenda er at han vil ha Grønland, «på den ene eller den andre måten».

Presidenten vil ikke utelukke en militær maktovertagelse, men det er usannsynlig. Trump sier at han trenger Grønland av sikkerhetshensyn. Hvis han bruker militært makt mot et alliert land vil han utløse en sikkerhetspolitisk katastrofe som er større enn det Nato kan tåle.

Den andre måten er å overbevise grønlenderne om at de får det bedre som amerikanere. Eller at Danmark gir etter og lar Trump kjøpe Grønland.

Men Trumps visjoner er illusjoner.

 JIM WATSON / AFP / NTBUSAs visepresident J.D. Vance under besøket på den amerikanske basen på Grønland 28. mars. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB

Trump har lovet grønlenderne at de vil bli rike. Ifølge New York Times planlegger den amerikanske regjeringen en PR-kampanje for å overbevise Grønlands 57 000 innbyggere om at de bør bli en del av USA.

Myndighetene vurderer å bruke sosiale medier og andre kanaler i markedsføringen.

Det hjelper lite når kampanjeleder Trump skremmer og provoserer både grønlendere og dansker med sine trusler. Han river ned tilliten til USA.

Grønlandske ledere, og et overveldende flertall i folket, har gjort det klart at de ikke ønsker å bli amerikanere. Og Danmark vil ikke selge.

Hvem skal bestemme Grønlands fremtid?aDet er helt opp til grønlenderne selv.bDet kan grønlenderne avgjøre i samarbeid med Danmark.cUSA må ha et avgjørende ord fordi Donald Trump sier at Grønland er viktig for amerikansk og internasjonal sikkerhet. dVet ikke.

I vinter er Donald Trumps utsendinger til Grønland blitt møtt med en kald skulder. Men presidentens marsjordre er ikke til å misforstå, og flere departementer har fått ordre om å forberede en annektering av verdens største øy.

Ifølge Washington Post regner Trump-administrasjonen på hvor mye det vil koste å drive Grønland. En ukjent størrelse i dette regnestykket er mulige fremtidige inntekter fra naturressursene.

I fjor sendte København 4,3 milliarder kroner til Grønland, noe som utgjør om lag en tredjedel av de offentlige inntektene. I tillegg betaler Danmark for rettsvesen og forsvar. Det er gratis utdanning og helse på Grønland, noe som er få amerikanere forunt.

Trump satser på at grønlenderne snart velger å bryte båndene med Danmark og deretter er åpne for samtaler med USA.

For vel en uke siden var Danmarks statsminister Mette Frederiksen på Grønland.

Hun sto på dekk på det danske militærfartøyet Vædderen utenfor Nuuk, sammen med avtroppende regjeringssjef Múte B. Egede og Jens-Frederik Nielsen som nå har overtatt.

Det var en demonstrasjon av at Danmark og Grønland står sammen mot amerikansk press.

– Man kan ikke annektere andre land. Heller ikke med et argument om internasjonal sikkerhet, sa Mette Frederiksen, på både dansk og engelsk.

 Mads Claus Rasmussen / Reuters / NTBGrønlands nye regjeringssjef Jens-Frederik Nielsen sammen med Danmarks statsminister Mette Frederiksen i Nuuk på Grønland 2. april. Foto: Mads Claus Rasmussen / Reuters / NTB

Jens-Frederik Nielsen sier at den grønlandske regjeringen vil styrke forholdet til Danmark. Han er tydelig på at Grønland ikke skal bli en del av USA. Nielsen vil gjerne samarbeide med amerikanerne, men på grunnlag av gjensidig respekt.

Målet er at Grønland en dag skal bli et selvstendig land, men regjeringen har ikke hastverk. Enn så lenge vil de styrke partnerskapet med Danmark.

Det er blitt nødvendig på grunn av Trump.

Den samme uken møttes de to utenriksministrene Lars Løkke Rasmussen og Marco Rubio i Brussel. Rasmussen beskrev Trumps visjoner om Grønland som et angrep på Danmarks suverenitet.

Rubio påstår at det er helt opp til grønlenderne å bestemme og at «vi annekterer ingenting». Men her er det viktigere å lytte til Trump som fortsetter å snakke om at han «må ha Grønland» og at han er 100 prosent sikker på at det ordner seg.

Visepresident Vance sa nylig til Newsmax at Trump er en meget fornuftig mann som påpeker at USAs interesse for Grønland handler om sikkerhet:

– Dette betyr noe for vårt rakettforsvar, og vi kommer til å beskytte USAs interesser uansett hva som skjer.

 Jacquelyn Martin / Reuters / NTBUtenriksminister Marco Rubio i samtale med sin danske kollega, Lars Løkke Rasmussen, på utenriksministermøtet i Nato i Brussel 3. april. Foto: Jacquelyn Martin / Reuters / NTB

Hvis det handler om sikkerheten i nord er den fornuftige løsningen å samarbeide med Danmark og Grønland. Det er bare å blåse støv av den gamle forsvarsavtalen mellom USA og Danmark fra 1951. Den gjelder fortsatt.

I avtalen fremgår det at USA skal bistå Danmark i forsvaret av Grønland, på grunnlag av Natos forsvarsplaner. USA står fritt til å opprette og drifte forsvarsområder. Dette skal skje innenfor rammene av Nato-samarbeidet.

Avtalen gir USA «fri adgang til og ferdsel mellom forsvarsområdene overalt i Grønland, inkludert territorialfarvannene, til lands, til sjøs og i luften».

Derfor kunne også Frederiksen rette en direkte appell til Trump fra marinefartøyet i Nuuk:

– Hvis dere vil være mer til stede på Grønland, så er Grønland og Danmark klare for det. Hvis dere vil styrke sikkerheten i Arktis, la oss gjøre det sammen.

Visepresident Vance kom til Grønland for å fortelle folk at danskene behandler dem dårlig. Han har tidligere sagt på Fox News sagt at Danmark ikke er en god alliert, til tross for at Danmark alltid har stilt opp for USA.

Frederiksen sa at Danmark alltid har sett opp til USA:

– Men når dere krever å overta en del av kongerikets territorium, når vi utsettes for press og trusler av vår nærmeste allierte, hva skal de vi da tro om det landet vil i så mange år har beundret.

Den danske statsministeren sa at stormen som har rammet både dansker og grønlendere er voldsom. Og at den bare har startet.

Trump vil ha Grønland og gjøre USA mye større.

HØR OGSÅ PODCASTEN GIÆVER OG GJENGEN:

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article