USAs påtroppende president anklager Panama for å ta for høye avgifter og advarer mot kinesisk innflytelse.
Mandag 23. desember kl. 03:49Donald Trump skapte internasjonal oppstandelse søndag da han i en tale til støttespillere fra den konservative aktivistgruppen Turning Point USA, truet med å kreve at Panamakanalen blir returnert til USA, melder Reuters og BBC.
Uttalelsen kom dagen etter at Trump i et innlegg kalte Panamakanalen en "vital nasjonal ressurs" for USA.
– Har noen hørt om Panamakanalen? For vi blir rundlurt ved Panamakanalen, akkurat som vi blir rundlurt overalt ellers, sa Trump til tilhengerne.
Han hevdet også at kanalen står i fare for å falle i «feil hender» og advarte mot potensiell kinesisk innflytelse. Etter arrangementet la Trump ut et bilde på sosiale medier av et amerikansk flagg som vaier over en smal vannpassasje, med teksten: «Velkommen til De forente staters kanal!»
Svar på tiltale
Panamas president Jose Raul Mulino svarte på Trumps uttalelser:
– Hver eneste kvadratmeter av Panamakanalen og området rundt tilhører Panama og vil fortsette å tilhøre Panama, sa Mulino i en uttalelse.
Han avviste også påstander om kinesisk innflytelse og forsvarte kanalavgiftene.
Den 82 kilometer lange kanalen, som forbinder Atlanterhavet og Stillehavet, ble bygget tidlig på 1900-tallet. USA hadde kontroll over kanalsonen fram til 1977, da avtaler gradvis overførte området tilbake til Panama. I 1999 tok Panama full kontroll.
Opptil 14 000 skip krysser kanalen årlig, inkludert containerskip med biler, naturgass og andre varer, samt militære fartøyer. Kanalen er kritisk for global handel og står for 2,5 prosent av verdens sjøtransport.
Det er uklart hvordan Trump ville forsøke å gjenvinne kontroll over kanalen. Eksperter påpeker at han ikke ville hatt noen muligheter under internasjonal lov.
I samme tale rettet Trump også kritikk mot Canada og Mexico for det han kalte urettferdig handelspraksis. Han anklaget dem for å slippe narkotika og innvandrere inn i USA. Samtidig omtalte han Mexicos president Claudia Sheinbaum som en "fantastisk kvinne".
Tar gjerne Canada og Grønland også
I de siste ukene har Donald Trump gjentatte ganger luftet tanken om å gjøre Canada til en amerikansk delstat, selv om det er uklart hvor seriøs han er med dette, skriver Reuters.
Under sin presidentperiode fra 2017 til 2021 uttrykte Trump interesse for å kjøpe Grønland, et selvstyrt område under Danmark. Han ble offentlig avvist av danske myndigheter før noen samtaler kunne finne sted.
Søndag gjentok Trump ideen i en uttalelse der han kunngjorde sitt valg av Ken Howery som ambassadør til Danmark, en tidligere ambassadør til Sverige.
"For nasjonal sikkerhet og frihet over hele verden, mener USA at eierskap og kontroll over Grønland er en absolutt nødvendighet," skrev han på Truth Social.
Ikke fjellstøtt
I den samme talen søndag kom Trump med et overraskende løfte om å gi Denali, Nord-Amerikas høyeste fjell, tilbake navnet Mount McKinley, som det ble kalt før Barack Obama endret det i 2015.
Obama støttet Alaskas ønske om å bruke det opprinnelige navnet Denali, som betyr "den høye" på Athabascan. Alaskas senator Lisa Murkowski er uenig med Trump og mener fjellet kun bør kalles Denali.