Presidenten lover 25 prosent toll på all russisk olje hvis våpenhvile uteblir.
President Donald Trump er «veldig sint» og «forbannet» på Vladimir Putin etter at den russiske presidenten kritiserte Ukrainas leder Volodymyr Zelenskyjs kredibilitet.
– Hvis Russland og jeg ikke klarer å lage en avtale om å stoppe blodsutgytelsen i Ukraina, og hvis jeg tror det er Russlands feil – noe det kanskje ikke er – men hvis jeg tror det er Russlands feil, kommer jeg til å innføre sekundære tollsatser på olje, på all olje som kommer fra Russland, sa Trump i et telefonintervju med NBC News søndag.
Trump forklarte at dette betyr at land som kjøper olje fra Russland ikke vil kunne gjøre forretninger med USA. Tollsatsene kan bli på 25 til 50 prosent.
Uttalelsene kommer etter at Putin fredag foreslo å innsette en overgangsregjering i Ukraina, ledet av FN, noe som effektivt ville skyve ut Zelenskyj.
Trump har tidligere kritisert Zelenskyj og feilaktig kalt ham en diktator. Trump-administrasjonen har i tillegg uttalt at de trenger en ukrainsk leder «vi kan forhandle med». Nå sier han at Putins kommentarer «ikke går i riktig retning».
Ifølge Trump vil tollsatsene på russisk olje og andre produkter tre i kraft innen en måned hvis det ikke oppnås en våpenhvileavtale. Han påpeker likevel at han har «et veldig godt forhold» til Putin.
– Sinnet forsvinner raskt... hvis han gjør det rette, sa Trump.
De to lederne planlegger å snakke sammen igjen denne uken, ifølge NBC News.
En viktig politisk seier
En våpenhvile etterfulgt av varig fred i Ukraina, har lenge vært et utenrikspolitisk mål for Trump.
I tiden før valgseier og innsettelse, lovet USAs 47. president at han ville forhandle frem en fredsavtale mellom Russland og Ukraina innen et døgn.
Siden Trump inntok Det ovale kontor har USA hatt flere samtaler både med både russiske og ukrainske delegasjoner. Samtalene har foregått både over telefon, men også i Saudi-Arabia som verter delegasjonene.
Trumps metode har derimot blitt kraftig kritisert, både av USAs Nato-allierte, inkludert Norge, men også av den ukrainske regjeringen som fremstår å bli presset inn i forhandlingene.
USA stanset blant annet etterretningssamarbeid med ukrainske styrke, all militærhjelp til Ukraina, og all deling av kommersielle satellittbilder.
– Alt dette skjedde fordi vi følte at Ukraina ikke var forpliktet til noen form for fredsprosess eller ikke interessert i forhandlinger, uttalte utenriksminister Rubio da.
Støtten ble gjenopptatt da president Zelenskyj uttalte offentlig at han støttet forhandlingene.