Trump-kaos i Nato: Fikk ikke kontakt

1 month ago 19



I dagene etter presidentvalget i USA 8. november 2016 forsøkte Jens Stoltenbergs rådgivere forgjeves å komme i kontakt med kretsen rundt valgvinner Donald Trump. 

Det kommer fram i boka «Jens Stoltenbergs ti år i Nato», som kommer i bokhandlene senere denne uka. 

Hensikten var å få til en samtale mellom den nyvalgte presidenten og Natos generalsekretær. 

 Johan Falnes / NTB
I DET OVALE KONTOR: USAs president Donald Trump tok imot NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Washington i 2018. Foto: Johan Falnes / NTB

«Nato-lederne spurte seg for i Washington. Men verken det utgående teamet til Obama, ledende sikkerhetspolitikere eller Nato-kontakter på republikansk side visste hvem som ville få ansvaret for utenriks- og sikkerhetspolitikk i den påtroppende administrasjonen», beskrives det i boka. 

På et tidspunkt vurderte rådgiverne også å ringe vilkårlige nummer i Trump Tower for å få kontakt med noen som sto nær presidenten. 

Har fulgt Stoltenberg tett

Den nye boka er skrevet av VG-journalist Alf Bjarne Johnsen, som har fulgt Stoltenberg tett gjennom hele hans periode som Nato-sjef. 

– VG mente at man måtte følge nærmere med på Nato da alliansen fikk norsk generalsekretær, sier Johnsen til TV 2. 

Stoltenberg har ikke direkte bidratt i denne boken. Det er Johnsens eget journalistiske arbeid som ligger til grunn.

TV 2 har vært i kontakt med Stoltenberg, som gjennom sin pressekontakt opplyser at han ikke ønsker å kommentere innholdet i den.

Et jordskjelv

Trumps valgseier i 2016 var et jordskjelv for alliansen. 

Gjennom valgkampen hadde Trumps budskap vært at Nato var «utdatert». Blant de allierte var frykten stor for at den nye presidenten ville sette USAs rolle som Nato-garantist i spill, skriver Johnsen. 

Noen dager etter presidentvalget fikk Nato ifølge Johnsen rede på at Stoltenbergs navn visstnok var ført opp på en liste med 25 internasjonale ledere som Trump skulle kontakte. 

0a3JhncuZsM
PÅ TOPPMØTE: Generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Donald Trump under et NATO-toppmøte i desember 2019. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

«Teamet til Stoltenberg fikk også navnet til personen som hadde hånd om ringelisten. Da Nato-rådgiverne endelig fikk kontakt med denne personen, hadde vedkommende fått sparken», skriver han. 

Først den 18. november, ti dager etter valget, fikk staben til Stoltenberg satt opp en telefonsamtale med Trump. 

Skaffet intervju på Fox News 

Stoltenberg møtte etter hvert Trump flere ganger. 

Men for å få presidentens gunst måtte Nato-sjefen være kreativ. 

Tidlig i 2019 klekket Stoltenberg nemlig ut en plan sammen med sin stabssjef Stian Jenssen.

Johnsen skriver at de to reiste til USA i begynnelsen av 2019. Hensikten med reisen var ikke å besøke Trump, men å få et intervju på Fox News. 

Donald Trump fulgte Fox News sine sendinger tett, og håpet var han kanskje ville se intervjuet.

I Fox News-sendingen rettet Stoltenberg en stor takk til Trump. 

«Ved utgangen av neste år har landene brukt 100 milliarder dollar mer til forsvar. Det klare budskapet fra president Trump har virket. Dette er gode nyheter, sa Stoltenberg til Fox-seerne», heter det i boken. 

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
IMPONERTE: Jens Stoltenberg skal ha imponert flere med sin opptreden på Fox News. Bildet er fra en annen anledning. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Trump bet på agnet

Og Trump bet på agnet. Etter å ha sett intervjuet gikk han ut gjenga innholdet i Stoltenbergs Fox News-intervju. 

– Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær, uttalte akkurat at på grunn av meg har Nato klart å skaffe langt mer penger fra medlemslandene enn noen gang etter mange års nedgang, sa Trump.

Med dette stuntet klarte Stoltenberg å rose Trump nok til at han så på saken som en politisk seier, samtidig som han ikke gikk for langt i å provosere europeerne, sier stabssjef Jensen, ifølge boken. 

I sin State of the Union-tale kort tid etterpå var Trump forsonende, og mer positivt innstilt til Nato. 

 Andrew Harnik/ AP
TALTE: President Donald Trump under sin State of the Union-tale i februar 2019. Foto: Andrew Harnik/ AP

I boken skriver Johnsen at Stoltenberg og hans stab skapte en balansegang mellom Trump og Nato-landene i Europa. 

Denne balansegangen imponerte mange av de som fulgte Nato tett i forskningsmiljøene, heter det i boken.

Boken antyder at tillitsforholdet mellom Trump og Stoltenberg var avgjørende for at han ble sittende som generalsekretær i årene som fulgte. 

Toppmøte ble høydramatisk

Donald Trump satte Stoltenberg likevel i flere kinkene situasjonen mens han var USAs president.

Før Stoltenbergs Fox News-intervju hadde Nato gjennomført et høydramatisk toppmøte der Trump var på nippet til å true med å melde USA ut av Nato.

Bak lukkede dører på toppmøtet sa Trump at allierte måtte betale de 2 prosentene innen 1. januar 2019, ellers ville USA bare «gjøre sin egen ting». Natos mål er at alle allierte skal bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar, noe få av dem på det tidspunktet gjorde.

 BRENDAN SMIALOWSKI
PÅ TOPPMØTE: Generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Donald Trump sammen under det dramatiske NATO-toppmøtet i juli 2018. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Trumps daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton har i ettertid skrevet at Jens Stoltenberg i forkant av møtet «så ut til å ha problemer med å akseptere hvor ille det var».

I den nye boken skriver Johnsen at Trump kom med rettet skarp kritikk til Nato-landenes ledere. I brev skrev han at han mente de ikke brukte nok penger på forsvar i forkant av møtet. 

Her hjemme fikk statsminister Erna Solberg et slikt brev. 

Trump ringte også direkte til Stoltenberg før møtet med denne kritikken, skriver Johnsen. 

Stoltenberg har snakket ut om dette toppmøtet i et intervju med TV 2 i 2020.

– Det er ingen hemmelighet at toppmøtet sommeren 2018 var et dramatisk toppmøte. Det var et krevende toppmøte, sa Stoltenberg til TV 2.

Var vernepliktige sammen

Alf Bjarne Johnsens egen relasjon til Stoltenberg strekker seg helt tilbake til slutten av 1970-årene. Da møttes de først i AUF-sammenheng. 

– Så ble vi kollegaer i noen måneder i 1979, forteller Johnsen. 

Johnsen var da vernepliktig journalist i Mannskapsavisa, mens Stoltenberg var vernepliktig redaktør i Soldatnytt. Begge to hadde kjelleren i Forsvarsdepartementet som arbeidssted, og ifølge Johnsen deltok de også på enkelte redaksjonsmøter sammen. 

 Terje Pedersen/NTB
ERFAREN: Alf Bjarne Johnsen har vært journalist i VG siden 1980-årene. Dette bildet ble tatt i 2019 under et møte i Pressens faglige utvalg (PFU), der Johnsen den gang var leder. Foto: Terje Pedersen/NTB

Den gang kunne ikke Johnsen forestille seg at Stoltenberg skulle ende opp som Nato-sjef. 

– Det var helt utenkelig. Han deltok på anti-USA-demonstrasjoner fra han var 14 år gammel. 

Den mangeårige VG-journalisten understreker at de to aldri har hatt en personlig relasjon. 

– Men jeg syns det har vært interessant å følge ham som politiker. Og jeg tror han har hatt tillit til meg som reporter.

Read Entire Article