USAs høyesterett har gitt Trump-administrasjonen tillatelse til å gjennomføre omfattende nedbemanninger i føderale etater. Titusenvis av statsansatte kan miste jobben.
Høyesterett opphevet tirsdag en kjennelse fra en lavere rettsinstans som hadde blokkert Trump-administrasjonens planer om masseoppsigelser i statsapparatet.
Beslutningen var usignert og inneholdt ikke informasjon om stemmefordelingen blant dommerne, noe som er vanlig i slike hastesaker.
Dommer Ketanji Brown Jackson skrev en offentlig dissens mot avgjørelsen.
Saken representerer en viktig test på hvor langt president Trumps makt strekker seg når det gjelder å omorganisere statsapparatet uten innblanding fra Kongressen, skriver The New York Times.
Les også: Føderal dommer til VG: – Demokratiet i USA er i fare
Kan gjennomføre planene umiddelbart
Selv om kjennelsen fra Høyesterett bare er midlertidig, gjør den i praksis at Trump kan sette i gang planene sine.
Han står fritt til å handle, selv om domstolene senere skulle komme fram til at han har gått for langt.
Dette er den siste i en rekke seire for Trump-administrasjonen i Høyesterett knyttet til presidentens forsøk på å raskt omforme statsapparatet.
Den 27. juni kom en stor kjennelse som begrenset dommeres mulighet til å blokkere Trumps politikk på nasjonalt nivå.
De siste ukene har høyesterettsdommerne også fattet flere hastevedtak:
- De har gitt effektiviseringsbyrået DOGE tilgang til sensitive personopplysninger fra trygdeetaten,
- avsluttet et humanitært program som ga midlertidig opphold til over 500.000 innvandrere fra krigs- og kriserammede land,
- og godkjent Trumps ønske om å fjerne lederne for to uavhengige etater.
Les også: De største Trump-kuttene
Strid om presidentens fullmakter
Hastesøknaden om masseoppsigelser i føderale etater oppsto etter en presidentordre som Trump signerte i februar, som påla tjenestemenn å begynne å utarbeide planer for «omfattende» kutt i den føderale arbeidsstyrken.
Etter at ordren ble kunngjort, gikk flere fagforeninger, interesseorganisasjoner og lokale myndigheter til søksmål for å forsøke å blokkere den.
Den 9. mai stanset dommer Susan Illston ved den føderale distriktsdomstolen i Nord-California midlertidig administrasjonens planer, noe som hindret flere etater i å gå videre med den største fasen av presidentens innsats for å kutte den føderale arbeidsstyrken.
Dommer Illston utstedte først en to ukers pause. Senere den måneden kunngjorde hun en mer langsiktig blokkering av administrasjonens plan, som hun sa hadde skapt en akutt trussel mot kritiske tjenester levert av staten.
Hun sa også at slike kutt mest sannsynlig var ulovlige uten godkjenning fra Kongressen.
Trump-administrasjonen anket kjennelsen, men et delt panel på tre dommere i ankedomstolen opprettholdt dommer Illstons kjennelse 30. mai.
Har du tips til oss?
Send oss informasjon, bilder eller video