Trump ber om våpenhvile mellom Thailand og Kambodsja

12 hours ago 1



USAs president Donald Trump snakket lørdag med lederne i Thailand og Kambodsja. Det pågår kamper i grenseområdet mellom de to landene.

En kambodsjansk militærkolonne på vei mot grensen til Thailand, der det har vært nye trefninger lørdag. Foto: Anton L. Delgado / AP / NTB

Publisert: 26.07.2025 18:14

Kortversjonen

Kampene i grenseområdet mellom de to landene har nå pågått i tre døgn og har hittil kostet minst 33 mennesker livet.

Over 168.000 mennesker har flyktet fra sine hjem på begge sider av grensen. Lørdag kunne lyden av artilleri og automatvåpen høres nær flere landsbyer.

Ifølge Kambodsja er 13 mennesker hittil drept i angrep fra nabolandet, mens Thailand melder om 20 drepte.

Presset øker

President Donald Trump snakket lørdag med begge landenes ledere og ba dem inngå våpenhvile.

– Jeg snakket akkurat med Kambodsjas statsminister om å få en slutt på krigen med Thailand, skriver Trump på Truth Social.

– Jeg ringer akkurat nå også Thailands fungerende statsminister for å be om en våpenhvile og en slutt på denne krigen, la Trump til.

Kambodsjanere som har flyktet fra krigshandlingene langs grensen mot Thailand, fikk lørdag utdelt vann i Oddar Meanchey-provinsen. Foto: Anton L. Delgado / AP / NTB

Både Thailand og Kambodsja har kalt hjem sine ambassadører. Thailand har også stengt en rekke grenseoverganger nord i landet.

Det internasjonale presset for å få i stand en våpenhvile øker, men det er ennå ikke innledet forhandlinger om dette.

FNs sikkerhetsråd holdt fredag krisemøte. Rådet ba partene trappe ned konflikten og oppfordret Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen (Asean) til å megle i konflikten.

Kambodsjas FN-ambassadør Chia Keo understreker at landet ønsker våpenhvile.

– Kambodsja har etterlyst en umiddelbar våpenhvile uten betingelser, og vi oppfordrer også til en fredelig løsning på konflikten, sier han.

Gammelt stridstema

Den 800 kilometer lange grensen mellom Thailand og Kambodsja har vært stridstema helt siden den ble trukket opp av den franske kolonimakten i årene mellom 1867 og 1907.

Også tidligere har det vært væpnet strid i grenseområdet, men de har vært kortvarige.

168.000 mennesker er drevet på flukt som følge av kampene langs grensen. Denne familien søkte lørdag tilflukt på en skole i Batthkoa i Kambodsja. Foto: Heng Sinith / AP / NTB

Utenriksdepartementet ber i en reiseadvarsel norske statsborgere om å holde seg minst 20 kilometer unna grensen. Det frarådes også å gjennomføre alt annet enn strengt nødvendige besøk i provinser på begge sider av grensen.

Read Entire Article