Lederen for verdens nest største økonomi ber Norge og andre land om å sette ned renten. – Bjeffer mer enn han biter, sier sjeføkonom.
Publisert 24.01.2025 20:09
Da Donald Trump talte til verdenseliten under World Economic Forum torsdag, var han tydelig på hva de kunne forvente fra USA fremover.
I tillegg til høyere tollsatser, mindre innvandring og færre mangfoldstiltak i amerikanske bedrifter, fortalte Trump at han ville kreve umiddelbare kutt i styringsrenten i USA:
– Nå som oljeprisen går ned, så krever jeg at renten settes ned umiddelbart, og de burde også senkes over hele verden, sa han.
TV 2 har derfor spurt Norges Bank om hvordan de forholder seg til uttalelsene fra Trump, som tross alt er leder for verdens nest største økonomi etter Kina.
– Kan ha betydning
Ole Christian Bech-Moen, direktør for pengepolitikk i Norges Bank, understreker at det er økonomien og styresmaktene i Norge de forholder seg til.
– Men vi er en liten, åpen økonomi, og det har betydning hva andre sentralbanker gjør, blant annet fordi rentene i andre land kan ha betydning for kronekursen, skriver han i en epost til TV 2.
Det betyr likevel ikke at det er et én-til-én-forhold mellom rentene i andre land og renten i Norge, legger han til.
– Så er det ikke naturlig for oss å kommentere disse uttalelsene spesifikt. På generelt grunnlag kan jeg si at sentralbankuavhengighet er viktig for å sikre prisstabilitet, som igjen er nødvendig for at økonomien skal fungere godt over tid, skriver Bech-Moen.
Usikkerhet om USA
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache ble også spurt om Trump-talen da hun gjestet Dagsnytt 18 på NRK torsdag kveld.
– Det er fremdeles stor usikkerhet hvilken økonomisk politikk som vil bli ført. Det bidrar til usikkerhet om den økonomiske utviklingen fremover, og kan selvfølgelig også påvirke norsk økonomi, svarte hun da.
Hun holdt pressekonferanse om rentebeslutningen bare noen timer før talen til Trump.
Da ble det klart at Norges Bank holder fast ved planen de har hatt en liten stund – nemlig at første rentekutt trolig kommer i mars.
– Det er selvfølgelig en prognose og ikke et løfte. Det er usikkerhet om den økonomiske utviklingen, og usikkerheten om den økonomiske politikken i USA er en del av det bildet. Det har det for så vidt vært en stund, sier sentralbanksjefen til NRK.
I forrige «Pengepolitisk rapport» som ble publisert i desember, legger Norges Bank til grunn at styringsrenten i USA vil bli satt ned mindre enn ventet.
Altså at den vil forbli høy, og ikke kuttes raskt slik presidenten i USA krever.
En av årsakene er nettopp de økte tollsatsene som Trump snakket om under valgkampen, og som han nevnte i talen sin på World Economic Forum denne uken.
– Økte tollsatser vil trolig dempe veksten globalt, men konsekvensene for prisutsiktene her hjemme er usikre, heter det i rapporten til Norges Bank.
Økonom: Tomme trusler
Det er heller ikke rett frem for at Trump kan bestemme å skru ned renten på egen hånd, ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
– Jeg tror mange av truslene om toll og innvandring vil settes til livs, men dette er et av de områdene der jeg tror Trump bjeffer mer enn han biter, sier hun til TV 2.
Sentralbanken i USA er nemlig ikke underlagt direkte politisk kontroll, i likhet med sentralbanken i Norge.
– Det finnes tross alt noen barrierer for at Trump skal få det til. Han kan utnevne hvem som er sentralbanksjef, men renten bestemmes av komiteen i sentralbanken, og ikke av én person, sier Haugland.
I teorien vil det kanskje vært mulig å erstatte hele sentralbank-komiteen med Trump-sympatisører, uten at de har økonomisk kompetanse som fremste kvalifikasjon, ifølge Haugland.
På den andre siden vil presidenten trolig få klar beskjed om at det vil være å leke med ilden, mener hun:
– Får man inntrykk av at sentralbanken har kommet under politisk kontroll, så er det oppskriften på en økonomisk krise. Det vil føre til at dollaren blir svekket – for ikke å snakke om et kraftig børsfall, og det er ikke noe Trump ønsker å være kilden til.
Én ting er imidlertid sjeføkonomen helt sikker på:
– At Trump kommer til å stå på sidelinjen og kritisere sentralbanken for at renten er for høy, det er hundre prosent sikkert. Det gjorde han forrige gang også.