Tror mange foreldre vil kjenne seg igjen: – Dette er marerittet

5 days ago 15



Saken oppsummert

  • Tonje Brenna, Ap-nestleder og arbeids- og inkluderingsminister, uttrykker bekymring for økningen i narkotikabruk blant unge.
  • Det har vært en kraftig økning i antall unge som blir akutt innlagt på sykehus etter overdose, særlig fra kokain.
  • Seniorforsker Jørgen G. Bramness ved Folkehelseinstituttet advarer om at kokainbruk har blitt mer normalisert og øker risikoen for alvorlige helseproblemer.
  • Justisminister Emilie Enger Mehl understreker behovet for strengere kontroll og samarbeid for å bekjempe narkotikaproblemet blant unge.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Dette er en farlig og skremmende utvikling. Vi må beskytte ungene våre bedre. 

Det sier Tonje Brenna, som er Ap-nestleder og Norges arbeids- og inkluderingsminister. 

Bakgrunnen for bekymringen er TV 2s undersøkelser, som viser en alvorlig trend blant barn og unge voksne. 

Nestlederen sier at saken traff henne rett i mammahjertet. Nå kommer hun med en klar oppfordring til andre foreldre. 

 Martin Fonnebø / TV 2
UROLIG: Tonje Brenna er bekymret for utviklingen og mener at det haster å ta grep. Foto: Martin Fonnebø / TV 2

Stor økning

Tirsdag skrev TV 2 om at det har vært en kraftig økning av unge og unge voksne som blir akutt innlagt på sykehus etter overdose. 

– At flere unge legges inn som følge av overdose er selvfølgelig bekymringsfullt. Vi er urolige for at flere unge kommer til å dø av overdose i fremtiden, sa Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Det er særlig overdosene som følge av kokain som har økt. 

I fjor ble tre ganger så mange unge innlagt etter en slik overdose, sammenlignet med for fem år siden.

Seniorforsker Jørgen G. Bramness ved Folkehelseinstituttet mente utviklingen sammenfaller med nyere forskning, som viser at bruken av stoffet øker i Norge. 

 Ole Thomas Halvorsen / TV 2
FORSKER: Jørgen Gustav Bramness er seniorforsker og professor i klinisk rusmiddelforskning ved FHI. Foto: Ole Thomas Halvorsen / TV 2

– Å bruke kokain har blitt mer normalisert. Flere grupper har senket terskelen og begynt å bruke det, sa Bramness.

Les også: Nye tall viser skummel utvikling: – Vi er urolige 

– Forsvinner fullstendig 

Brenna er tydelig på at utviklingen må tas på alvor. 

– Når overdoser er tredoblet, og bruken har blitt normalisert, går vi i feil retning. Det må stoppes, sier hun. 

Bramnes advarte om at kokain kan være svært avhengighetsskapende. I tillegg øker bruken også risikoen for psykose og hjerte- og karsykdommer. 

 Colourbox
SKADELIG: Kokain er svært helseskadelig, spesielt for hjerte-karsystemet, ifølge Rusopplysningen. Foto: Colourbox

Brenna mener dette tydelig viser hvorfor narkotika er og bør være forbudt i Norge. 

– Det er ordentlig skadelig for helsa og ikke noe man bør ta lett på. Det forsvinner fullstendig i enkeltes iver etter å tillate mer bruk av narkotiske stoffer, sier nestlederen. 

Utspillet er i tråd med det justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sa tirsdag etter at hun mottok rapporten til Rushåndhevingsutvalget i forbindelse med rusreformen. 

– Det bekymrer meg at kokainbruken blant unge øker og at det er flere innleggelser som følge av overdose. Politiet opplever en usikkerhet knyttet til hvordan de skal håndtere mindre narkotikaovertredelser. Det må vi ta på alvor, sier hun til TV 2. 

Les også:  Mehl får krass kritikk: – Et slag i magen

 Torstein Wold / TV 2
IMOT: Justisministeren vil at personer med rusavhengighet skal møtes med hjelp og behandling, men er samtidig imot en generell avkriminalisering av narkotika, Foto: Torstein Wold / TV 2

– Dette er marerittet 

Spesielt traff saken Brenna som mor. Hun har to sønner, som enda ikke har nådd tenårene. 

– Jeg tror at mange foreldre kan kjenne på det samme som meg, at dette er marerittet. At noe skal skje med barna våre fordi de bruker farlige rusmidler, eller blir utsatt for noe ved at andre er rusa.

– Økningen av bruk av kokain og overdoser har skjedd de siste årene. Hva tenker du om at det har skjedd på Arbeiderpartiets vakt? 

– Jeg tror ikke vi skal undervurdere innflytelsen normer og ord har rundt bruk av kokain. Det er lett å finne filmer, serier og russesanger som hyller dette, svarer hun. 

I tillegg mener hun at debatten om avkriminalisering kan ha bidratt til at unge er usikre på hva som er lov. 

– Derfor er det viktig for meg, som nestleder i Arbeiderpartiet, å si klart ifra om at det ikke er lov, at det ikke bør bli lov, og at det er farlig.

På spørsmål om hvorfor ikke regjeringen har satt inn konkrete tiltak for å motvirke utviklingen, fastholder hun at regjeringen har jobbet godt med forebygging. 

Hun viser blant annet til en styrket kommuneøkonomi, penger til et eget forebyggingsprogram og økte bevilgninger til oppsøkende arbeid. 

Kommer med oppfordring 

Brenna mener riktig medisin for å få snu utviklingen er streng kontroll på grensen og å slå ned på kriminelle nettverk som tjener penger på ulovlige rusmidler. 

 Martin Fonnebo / TV 2
ANSVARLIGGJØR: Tonje Brenna ansvarliggjør også andre foreldre og vil inkludere dem i debatten om rusmidler. Foto: Martin Fonnebo / TV 2

I tillegg er hun opptatt av at unge folk må vite at kokain ikke er i en gråsone. 

– Her må alle gode krefter, inkludert politiet, virke sammen for å avdekke og beslaglegge illegale rusmidler, samt hindre at unge folk begynner med ulovlige rusmidler.

Til slutt oppfordrer hun alle foreldre til å snakke med barna om rus. 

– Unge må vite hva slags fatale konsekvenser dette kan ha. Foreldre skal også være tryggere på at det å snakke godt med barna sine både er riktig og viktig, og at de ikke er alene i dette. 

Read Entire Article