Trondheim-ledelsen får kritikk: – Kunne helt sikkert gjort noe annerledes

1 month ago 19



Planene om spektakulære VM-øvelser i Trondheim ble skrotet allerede før mesterskapet ble tildelt.

Morten Wolden har vært tett på Trondheim-VM i mange år og forteller at de vurderte spektakulære øvelser i søknadsprosessen. Foto: Christine Schefte
  • Johannes Strand

    Johannes Strand

Publisert: 02.08.2024 11:34 | Oppdatert: 02.08.2024 11:52

– Jeg er kjempeimponert over alt vi ser fra Paris og de monumentale byggene som alle kjenner igjen. De har koblet arrangementet tett til det folk forbinder med den franske hovedstaden.

Morten Wolden snakker om det han har sett fra den gedigne OL-festen i Paris.

En spektakulær åpningsseremoni ved elva Seinen er blitt etterfulgt av øvelser omkranset av velkjente monumenter.

Slik så det ut foran Eiffeltårnet og langs elva Seinen under åpningsseremonien. Foto: Francois-Xavier Marit/AP (NTB)

Sandvolleyball foregår med Eiffeltårnet som kulisse, triatlon-utøverne svømmer i Seinen og sykler og løper rundt om i Paris’ gater og fekting og taekwondo foregår i Grand Palais.

– Så hadde det sikkert kunne blitt gjort annerledes i Trondheim også, fortsetter Wolden.

Droppet planene

Om et drøyt halvår vil det største idrettsarrangementet i Norge dette tiåret finne sted i Trondheim. Som tidligere kommunedirektør har Wolden vært sentral både i VM-arbeidet.

– Vi diskuterte spektakulære arrangementer underveis i søknadsfasen, forteller han.

Sandvolleyballkampene foregår med mektige Eiffeltårnet som kulisse. Foto: Louise Delmotte/AP (NTB)

Men de landet på å bruke Granåsen som hovedarena for det sportslige og Torvet som arena for seremonier og kultur.

– Det handler om kostnader, tidsbruk, gjennomførbarhet og ressurser. Trolig ville det også krevd flere frivillige, forklarer Wolden.

Kritiserer ledelsen i Trondheim

I en kommentar fredag retter Adresseavisens sportskommentator Birger Løfaldli kritikk mot VM-arrangøren. Han er på plass i Paris og opplever OL-festen ringside.

Løfaldli savner at VM-ledelsen i Trondheim utnytter muligheten mesterskapet gir til å markedsføre og ta i bruk byen – slik som Paris gjør i sommer.

– Trondheim har ikke Louvre, Eiffeltårnet eller Notre-Dame, men se for deg Klæbo mot Chanavat i tett duell foran Stiftsgården eller over Bakklandet, og med Nidarosdomen som kulisse ved målgang den 27. februar, eksemplifiserer Løfaldli.

Wolden ønsker debatten velkommen, men gjentar at ressurser og tidsbruk gjør det utfordrende.

– Noe av målet er også at det skal ligge igjen penger til skiidretten og Granåsen etter mesterskapet. Vi må derfor holde kostnadene nede. Men det er sjelden VM på ski i Trondheim, og jeg syns det er bra at temaet tas opp og drøftes.

– En god idé

VM-sjef Åge Skinstad sier det er umulig å endre på programmet nå, men er positiv til tanken om en bysprint.

– Det er ingen dårlig idé med bysprint i langrenn og Drammen har lykkes med dette.

– I Trondheim har vi et flott bynært hverdagsanlegg i Granåsen der vi gleder oss til å vise at vi kan arrangere en folkefest av et arrangement. I tillegg ønsker vi å ta hele byen i bruk for familie- og kulturarrangementer hele perioden og ikke minst blir seremoniene på Torvet hver kveld en stor fest.

Adresseavisens sportskommentator Birger Løfaldli er på plass i Paris for å dekke OL. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Ordfører Kent Ranum (H) kunne godt tenkt seg sportslige arrangementer i Midtbyen:

– Jeg storgleder meg til folkefesten som venter, men jeg må si at tanken om en bysprint er en j ... artig og spenstig tanke. Det er en god idé. Men jeg innbiller meg at det vil dukke opp noen praktiske problemer knyttet til konkurranser i sentrum.

– Etter at jeg tiltrådte som ordfører har jeg gått gjennom alt med VM-organisasjonen. Det skal skje utrolig mye bra i Midtbyen og jeg regner med at verdens vakreste midtby blir profilert på en bra måte.

Ordfører Kent Ranum (H) og VM-sjef Åge Skinstad liker ideen om arrangement i sentrum, men nå er det uansett for sent å endre på programmet ifølge sistnevnte. Foto: Christine Schefte

Løfaldli stiller spørsmål om hvorvidt TV-bildene fra Trondheim-VM vil bli husket:

– I Trondheim blir det langrennssprint på stadion. Helt sikkert rettferdige og gode sportslige øvelser. Med blir det TV-bilder verden kommer til å huske?

– Blir mye bra

Både Skinstad og Wolden føler seg trygge på at skiinteresserte seere vil få servert god trondheimsreklame.

– Under seremoniene vil Olav Tryggvason-statuen på Torvet og ikke minst Nidarosdomen bli sentrale i TV-bildene. Vi jobber også tett og godt med NRK for å få inn gode TV-bilder fra hele regionen i «build-upen» til alle sendinger, sier Skinstad.

Om et drøyt halvår er planen å samle titusener av skientusiaster i Granåsen. Her fra prøve-VM i desember. Foto: Mariann Dybdahl

– Jeg tror det blir mye bra gjennom TV-bildene som blir vist, men det blir ikke det samme for publikum som det er i Paris, sier Wolden.

I Paris er det fortsatt halvannen uke igjen av den store folkefesten, med norske stjerner som Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm som noen av gullhåpene.

På kvelden 26. februar er det Trondheim som får søkelyset rettet mot seg. Da går startskuddet for halvannen uke med skifest med åpningsseremoni på Torvet.

Read Entire Article