Trønderen langet ut mot idretts­toppene. Han angrer ikke

1 month ago 22



Sondre Nordstad Moen fra Trondheim er klar for å løpe maraton i OL.

KOMMENTAR: Fortsatt mye trening? Ja. Festing? Nei. Kjæreste? Nei. Sondre Nordstad Moen fortsetter i samme spor.

Publisert: 08.08.2024 17:54

Birger Løfaldli

Kommenterer OL fra Paris

Håvard H. Jensen

Fotograf, dekker OL i Paris for Adresseavisen

PARIS: «Bytt ut hele røkla, for alle er kamerater!» sa Sondre Nordstad Moen (33) da han var åtte år yngre enn nå.

Trønderen snakket om de som leder norsk idrett. Dette var mens den langvarige åpenhetsdebatten pågikk og presset mot toppene var sterkt fra før.

«De er så knyttet til hverandre, at hvis du fjerner én så må du fjerne alle. Det er for mange som får stillingene sine fordi de er kompiser av tidligere ansatte», hevdet han.

Sondre Nordstad Moen er ikke redd for å si meningen sin i offentligheten. Her i OL-landsbyen i Paris torsdag ettermiddag.

Langdistanseløperen var kritisk både til Olympiatoppen og friidrettsforbundet. Han var irritert etter prosessen og dialogen rundt uttaket i forbindelse med OL i Rio, der han endte på 19.-plass.

Og han ikke bare langet ut mot toppene. Han sa faktisk at sjansene hans for å lykkes som løper blir svekket av å løpe for Norge.

Det er slikt du sjelden hører fra en norsk toppidrettsutøver på dette nivået.

At trondheimsmannen er dedikert, kanskje mer enn noen annen i trøndersk idrett, har vært mye omtalt tidligere. At han er realist og detaljorientert, er andre særtrekk.

Langvarige opphold i høyden i Afrika har vært en stor del av livet hans. Der lever han asketisk, i hvert fall sammenlignet med folk flest hjemme i Norge.

Sondre Nordstad Moen ble nummer 40 i forrige OL. Nå blir han misfornøyd hvis han havner utenfor topp tjue.

Tilværelsen handler om å løpe så fort som mulig, og å tenke ut nye metoder eller opplegg som kan gjøre ham i enda bedre stand til nettopp det.

Før Tokyo-OL beskrev han seg som en introvert type, som trenger påfyll av egentid. Som så å si aldri fester, og som ikke prioriterer å ha noen kjæreste.

Noe nytt på disse områdene? Nei.

Da Adresseavisen møtte ham i OL-landsbyen torsdag ettermiddag, snakket han om et enda mer ekstremt høyderegime. Kanskje å dra til Bolivia, slik at han får oppholde seg 3500 – 4000 meter over havet.

Med romslig caps på hodet greide han ut i detalj om det som venter i Paris.

Han sier rett ut at medalje på ingen måte er realistisk i dette selskapet. Topp åtte? Tja.

– Uttalt mål har hele tiden vært topp ti. Det har vært drømmemålet. Mer realistisk er det nok kanskje å kjempe mellom tjue og tolv.

Sondre Nordstad Moen snakker om et enda mer ekstremt høyderegime enn det han har gjennomført så langt.

Havner han utenfor topp tjue, vil han være misfornøyd. I Rio-OL ble det 19.-plass. I Japan i 2021 endte han som nummer 40.

Men skulle det gå skeis på OLs nest siste dag, betyr det ingenting for viljen til å fortsette satsingen. Neppe vil det påvirke motivasjonen i særlig grad heller.

Los Angeles-OL om fire år skal han til. Det er bankers. Og Brisbane om åtte år, da vil han være 41 år gammel, er slett ingen avskrekkende tanke.

For mange høres sikkert livet hans både ensformig, monotont og kjedelig ut. Sondre liker veldig godt det han driver med, den nøkterne tilværelsen i fjellet på andre kontinenter. Det er blitt en livsstil.

Vi kan slå fast at han ikke er redd for å gå sine egne veier. Han ser liten grunn til å følge flokken, og han har tilsynelatende heller ingen stor redsel for å si det han mener i offentligheten.

Sondre Nordstad Moen løper maraton i Paris lørdag morgen.

Men å be samtlige idrettstopper ta sin hatt og gå, det er jo ganske sterkt.

Angrer du på det du sa for åtte år siden?

– Slik er det med alt her i verden. Det går i kameraderi, uansett.

– Du står for det?

– Tror ikke jeg sa noe feil. Kan være at jeg kanskje ville ordlagt meg på en annen måte, men tror ikke jeg sa noe feil eller gæli.

– Har du noen gang sagt noe du angrer på?

– Nei. En kan av og til lure på hvordan folk kommer i posisjon. Nå er det en gang slik, sånn som den norske idrettsmodellen er bygd opp, at det er i de mindre miljøene jobben gjøres.

Sondre Nordstad Moen er seg selv lik.

Lørdag morgen står han på startstreken i Paris.

Read Entire Article