Triatlon kan ende i duatlon: – Ville rett og slett vært en katastrofe

1 month ago 14



Sterke reaksjoner etter tirsdagens utsettelse.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB

Publisert: 30.07.2024 09:40

– Jeg er litt pessimistisk med tanke på gjennomføring i morgen. Så jeg krysser heller fingrene for at det blir avholdt som planlagt på fredag, sier triatlon-ekspert Hans Christian Tungesvik i Max til VG.

OL-arrangøren i Paris utsatte triatlonkonkurransen tirsdag til onsdag på grunn av for dårlig vannkvalitet i Seinen.

Det skjer etter at kraftige regnbyger meldte sitt inntog over kjærlighetens by 26. og 27. juli. Da kom det like mye regn som det vanligvis kommer i løpet av to uker i den franske hovedstaden.

  • Alt av OL ser du på Max!

Paris har brukt enorme pengesummer på å forbedre vannkvaliteten i Seinen for å avholde konkurranser der under OL. Kloakksystemet i Paris blir ofte blir overbelastet. Da blir urenset kloakk pøst ut i elven.

Du kan lese mer om gigantprosjektet her.

Tirsdag kveld og natt til onsdag er på nytt fare for regn- og tordenbyger – som kan sørge for nye utsettelser.

Om det ikke blir gjennomført onsdag, er siste reservedag fredag. Deretter kan det ende i at svømmedelen kuttes og triatlonen blir duatlon. Da vil utøverne først løpe fem kilometer, så sykle, før de igjen avslutter med løping.

– Hvor stor krise for OL i Paris vil det bli om svømmingen ikke gjennomføres?

– Hvis de er nødt til å avlyse hele svømmedelen og gjøre triatlon til et duatlon, så er det en skikkelig fiasko, sier TV 2-kommentator Mina Finstad Berg.

– Det ville rett og slett vært en katastrofe rent arrangørmessig, legger Tungesvik til.

Finstad Berg skriver i en kommentar at et eventuelt duatlon er en skandale.

– Hadde de hatt en god plan B, med en alternativ konkurransearena, så kunne jo dette gått veldig mye greiere. Det vil bli et stort nederlag og prestisjetap for både arrangører og lokalpolitikere i Paris, sier Berg.

Hun fortsetter:

– Om de lykkes, vil det bli stå igjen som et ikonisk OL-øyeblikk – at de lykkes mot alle odds.

– Men det er den gamlingen jeg reagerer på, for de gambler med utøvere som har brukt utallige timer og år for å forberede seg til akkurat denne konkurransen, og så har man ikke en reserveløsning. Det synes jeg er skremmende svakt. Naivt og svakt.

«Flaut for OL» skriver The Times.

NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt liker gamblingen.

– Selv synes jeg at det har vært en veldig modig, smågal og riktig beslutning. Presser man det ikke langt nok, får man ikke resultater heller. Nå kan det vise seg at de gamblet og tapte ganske godt, sier Saltvedt til VG.

Han mener OL-arrangørene har gjort noe riktig.

– Det er disse bildene vi vil se. Det vil bli, og jeg tror fortsatt at det vil bli, en helt unik triatlonkonkurranse midt i en av de mest ikoniske byene i verden. Det er verdt å ta sjansen på, selv om det går utøver de olympiske ambisjonene til utøverne, dessverre.

Regnet satte også sitt avtrykk på åpningsseremonien:

– Hva sier magefølelsen om gjennomføring på onsdag?

– Desperasjonen etter å få gjort dette, er så store. De kan ikke manipulere prøvene, men det er nesten som jeg mistenker at de er villige til å gjøre det, også. For å få vist at man kan svømme i den elven, sier han.

Han fortsetter:

– Det er avgjørende for lekenes ettermæle. De vil få vist fram svømmere ute i den elven. Eller så kommer det til å være et hull i historien i bakkant, som de aldri får gjort noe med, som kommer til å frustrere de ansvarlige til nær sagt evig tid.

Jan Petter Saltvedt

NRKs sportskommentator

I triatlon for herrer deltar blant andre de norske medaljehåpene Kristian Blummenfelt og Vetle Thorn, mens i kvinneklassen representeres Norge ved Solveig Løvseth og Lotte Miller.

Duatlon vil være fordelaktig det norske laget, om vi skal tro ekspert Tungesvik:

– Hvis man skal være kyniske er duatlon en fordel for Kristian og hele det norske laget. I de siste triatlonløpene har han enten akkurat hengt med i gruppe en eller vært i front av gruppe to etter svømmedelen. Så det vil være en fordel for ham å få byttet ut det med en løpedel der han står mye sterkere, sier han.

Men:

– Innerst inne håper han nok det blir et triatlon. Det er det alle utøverne har trent og forberedt seg på de siste årene. Det kommer til å stå en stjerne ved det eventuelle OL-gullet.

Mandag 5. august er det blandet stafett i triatlon.

PS! At nedbør fører til vannforurensning er ikke et særfransk fenomen. I Oslo kan badevannet fylles med kloakk etter store nedbørsmengder.

https://@vgno/vgtv-stories? playlistId=FulSA5iyrKyYsWiWfolad3e7
Read Entire Article