Trente med kontroversiell OL-utøver før mesterskapet: – Litt rart at hun nå plutselig har «blitt gutt»

1 month ago 28



Sunniva Hofstad (20) er rystet etter kontroversene rundt Imane Khelifs deltagelse i OL. Nå krever boksetalentet endring.

 Imane Khelif etter seieren mot Angela Carina. Italieneren trakk seg etter 44 sekunder. Fram mot OL sparret Khelif blant annet med norske Sunniva Hofstad. Foto: John Locher / AP / NTB

Publisert: 02.08.2024 14:16 | Oppdatert: 02.08.2024 14:27

– Det er en vanskelig situasjon for begge parter, og sikkert også for arrangøren som har havnet i denne knipen her, sier Sunniva Hofstad til VG.

20-åringen vet bedre enn de fleste hvem Imane Khelif er. I oppkjøringen til mesterskapet - hvor Hofstad ble historisk som den første norske boksekvinnen i et OL - trente hun blant annet med Khelif på samling.

 Norske Sunniva Hofstad ble første norske boksekvinne i et OL. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Nå stormer det rundt 25-åringen fra Algerie, etter torsdagens kontroversielle boksekamp mot Angela Carina. Italieneren trakk seg etter 44 sekunder i ringen med Khelif.

Da hadde Khelif rukket å gi henne flere slag.

– Jeg er vant til å ha det vondt. Men jeg har aldri blitt slått så hardt før, sa Carini i pressesonen etter kampen.

  • Alt av OL i Paris ser du på Max

Nå tar det norske boksetaltentet Khelif i forsvar, samtidig som etterlyser klarere regler i sporten. Mer om det senere.

– Hun har jo vært med i boksingen lenge, hun har tidligere tapt mot motstandere som ikke er så gode. Det er litt rart at hun nå plutselig har «blitt gutt», og det stemmer ikke helt med at hun har tapt flere kamper mot damer i seniorklassen. Samtidig som det kan ha skjedd ting i ettertid som gjør at hun nå presterer bedre. Før man kan dømme denne saken, må man få alle fakta på bordet fra pålitelige kilder, så man ser hele bildet, sier Hofstad og fortsetter:

– Dersom hun er gutt, burde hun kanskje ikke tapt kamper mot damer. Det er flere opplysninger som kanskje ikke kommer tydelig frem, annet enn undersøkelsen til IBA, sier 20-åringen.

 Imane Khelif får støtte av boksekollega Sunniva Hofstad. Foto: John Locher / AP / NTB

På BBCs’ radiosending ble Khelifs slag beskrevet som «ikke-avskrekkende» av bokseekspert Steve Bunce.

– Man må føle litt med Khelif. Hun havnet midt opp i noe som er helt fryktelig, og det er ikke over enda, sa Bunce.

Fredag har også IOC tatt et oppgjør med hetsen som har kommet.

– Vi er oppgitt over hetsen de to utøverne får. Alle personer har rett til å delta i idrett uten å oppleve diskriminering, skriver de i en pressemelding.

Hofstad er kjent med at det internasjonale bokseforbundet tidligere har utestengt Khelif fra å delta i store mesterskap. Senest i VM 2023. Det samme ble Lin Yu-ting, som i likhet med Khelif får delta i OL i Paris.

Ifølge internasjonale medier har presidenten i det internasjonale bokseforbundet (IBA) uttalt at «tester beviste at de hadde XY-kromosomer» og at det var derfor de ble utestengt.

Det vanlige er at det er menn som har XY, mens kvinner også kan ha det ved sjeldne medisinske tilstander.

Hofstad syns likevel det er kjipt at Carini følte at hun måtte trekke seg.

– Det er litt overraskende at hun gjør det i en så viktig kamp i OL, sier 20-åringen.

– Hvilke vurderinger hadde du gjort i en lignende situasjon?

– Det er veldig vanskelig å si, men det er jo en OL-kamp. Det er en veldig viktig kamp, så jeg hadde nok stilt i ringen jeg også for å se hva det egentlig var snakk om, som Carini. Men om jeg hadde trukket meg, blir vanskelig å si, sier Hofstad og fortsetter:

– Jeg har også fått tunge slag av damer og blitt rystet. Det er en del av gamet. Men så hadde det vært vanskelig å vurdere om hennes slag hadde vært hardere enn de andres slag, sier Hofstad som stoler på italienerens opplevelse.

 Sunniva Hofstad før hun møtte Indias Lovlina Borgohain i åttendedelsfinale i boksing. Til tross for tap ble 20-åringen den første norske kvinnen til å delta i boksegrenen i OL. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Selv vet ikke Hofstad hvordan det kjennes ut å få et skikkelig slag av Khelif, selv om de to trente sammen før OL.

– Hvordan var det å trene med henne?

– Det var bra. Jeg gikk noen runder med henne. Da slo vi på hverandre, men ingen harde slag siden vi går i forskjellige vektklasser. Hun er en veldig teknisk bokser, sier Hofstad.

Foto: John Locher / AP / NTB

Nå krever Hofstad regelendring i boksesporten. Hun ønsker en uavhengig kilde som kan gjennomføre tester som kan bevise skyld eller uskyld. Før OL var de IOC som sto for testene, etter at IBA ble fratatt ansvaret etter korrupsjonsanklager, forteller Hofstad.

– Det er veldig viktig, for da får vi rettferdighet. Rettferdighet for henne, om hun er uskyldig og at ting er innenfor, eller rettferdighet for motstanderne hennes med tanke på at de kan være trygge på at de som stiller til kamp er like motstandere.

Det norske boksetalentet mener situasjonen burde vært avklart for lenge siden.

– Da hadde man sluppet dette stresset midt under et OL. Jeg gikk jo selv kamp på onsdag, og det var mye stress fra før av. Om jeg skulle stilt spørsmål om motstanderen min var dame eller ikke – eller om jeg hadde fått masse kritikk fordi jeg ikke hadde vært ærlig om mine gener og hormoner – så er det klart at det hadde vært en stressende situasjon for begge parter, sier Hofstad.

https://vg.no/stories/?playlistId=TMellxr6IIkJsGjnxo5vmceB
Read Entire Article