Karsten Warholm avsluttet forrige sesong med å pådra seg en hamstringskade i showløpet mot den svenske stavhopperen Armand Duplantis.
Siden den gang har nordmannen sett seg nødt til å trene alternativt for å etter hvert komme seg tilbake i form igjen. Planen til Leif Olav Alnes og Warholm var at han skulle trene alternativt i rundt tolv uker. I stedet ble det mellom syv og åtte uker med alternativ trening.
Nøkkelen? En spesialdesignet treningsøvelse utviklet av Alnes i samarbeid med tidligere hekkeløper Atle McAdam.
– Den har åpenbart funka. Det er jo den i kombinasjon med noen andre øvelser som åpenbart har gitt resultater. Det var så enkelt som at da vi fikk den skaden, så fikk vi beskjed om at det var tung eksentrisk trening, altså bruke muskelen til å bremse, som er det som er den beste stimulusen på hamstringsenen, forteller Warholm.
Hekkeløperen sier videre at målet var å trene uten smerter.
– Jeg sluttet å gjøre alle tingene som gjorde vondt. Smerte er en veldig bra indikator å styre etter. Leif lagde øvelsen sammen med sin gode venn Atle McAdam, som hadde norgesrekorden på 400 hekk før vi begynte å herje. Det er en veldig bra øvelse. Den er tung, men den har åpenbart funka veldig bra, sier den norske friidrettsstjerna.
– Nesten konge over skader
Skaden til Warholm krevde en kreativ tilnærming, sier han. Alnes, som beskrives som en «Reodor Felgen-type» av sin egen elev, utviklet øvelsen etter grundig research og eksperimentering.
– Leif Olav er veldig flink til å finne på ting som passer perfekt for meg. Øvelsen er nesten vanskelig å forklare, men det er en form for spesialdesign som vi har gjort to til tre ganger i uka, opplyser han.
– Det er en litt sånn spesialøvelse. Men ja, det er nesten konge over skader. Jeg tror han kom på et eller annet rart opplegg som vi endte opp med å gjøre, fortsetter hekkeløperen.
Han opplyser om at han nå er helt skadefri.
– Ligger en måned foran «best case»
Mannen bak øvelsen sier at de forsøkte å stille kroppen i en stilling hvor man belaster det man ønsker og unngår å belaste «det som lagde problemet».
– Jeg er over gjennomsnittet interessert i fysikk, og så på hva man skal unngå og hva man skal inkludere. Vi vet ikke hva som har gjort det, men vi vet sluttsummen på kasselappen ble riktig, sier Alnes til NRK.
– Hvor mange uker foran skjema ligger dere?
– Vi ligger en måned foran «best case», og mange måneder foran «worst case». Det er noe å glede seg over, det er en gladsak.
Treneren beskriver øvelsen slik:
– Du setter strekk på senen. Det er 20 sekunder med statisk belastning og så ganske kraftig eksentrisk motstand i ti sekunder. Det gjentar man mange dager, annenhver dag, forklarer Alnes.
Han presiserer at senen er helt fin, men at han fortsatt må ha progresjon i treningsarbeidet.
Slik foregår øvelsen
En video NRK har fått tilsendt (lenger oppe i saken) viser at Warholm under øvelsen har knærne utenfor benken han ligger på. Han holder imot en vekt som er festet i anklene med et tau, som drar foten ned. Dette skal han altså gjøre i 20 sekunder.
Deretter skal han fortsette i ti sekunder til med ekstra belastning, hvor beinet blir rettet ut.
– Vi fant litt utstyr her og der, for å finne en måte å skåne akillesen fra tauet som drar ned beinet hans, sier Atle McAdam, som har hjulpet til med øvelsen, til NRK.
Her blir Warholm skadet under 100-meteren mot Armand Duplantis i september:
Warholm forteller at han gjør øvelsen to til tre ganger i uka, og at den kombineres med litt andre ting. Han tror at den nye planen skal komme dem til gode når det gjelder.
– Jeg håper vi skal komme ut på andre enden med enda litt flere ess i ermet, sier 28-åringen.
– Hvilke ess er det?
– Jeg tenker mest på at vi har jobbet litt med å styrke hele nedre mageregionen og hofta. Alle disse tingene som man ser detter litt fra hverandre på slutten av løpet når man blir sliten. Jeg løper en 400 meter hekk veldig intenst.
Warholm kom fra en sesong med OL-sølv, samt EM-gull i Roma. Neste store mål er VM-gull i Tokyo. Mesterskapet arrangeres i september 2025.
Endte rett i reklameskiltet: – Flaueste jeg noen gang har gjort 00:55
Publisert 23.12.2024, kl. 06.20