Tre politibiler punkterte under biljakt - sjåføren stanset med spikermatte

1 month ago 36



En mann i 30-årene er pågrepet etter biljakten. Politiet vet ikke hvem som la ut spisse hindere som gjorde til at de punkterte.

Publisert: 11.08.2024 10:59 | Oppdatert: 11.08.2024 11:19

Politiet la fram spikermatte: Se video av politijakten i playeren over.

Det var rundt klokken 03.15 natt til søndag at en politipatrulje i Arendal meldte fra til operasjonssentralen om at de jaktet en bil som ikke ville stanse for kontroll. Dette skal ha vært i området Torsbudalen.

I et kvarters tid fulgte politiet etter bilen i området rundt Langsækrysset, like nord for Arendal sentrum.

Bilen ble stanset ved bruk av spikermatte, og en mann i 30-årene pågrepet.

Punkterte

Så skjedde det noe spesielt.

– Rett etter vi hadde fått kontroll viste det seg at tre av politibilene hadde punktert, sier operasjonsleder Jarl Bernhard Nilsen i Agder politidistrikt.

Politibilene hadde punktert på det som egentlig heter fotangler, men som gjerne er vel så kjent under den uriktige betegnelsen spanske ryttere.

– Det er ikke hverdagskost, sier Nilsen.

I bilen som politiet stanset med bruk av spikermatte satt en mann i 30-årene. Den rundt 15 minutter lange biljakten foregikk i området ved Langsækrysset i Arendal. Bilen kjørte ikke ned i Arendal sentrum. Foto: Ernest Boswarva

Han har jobbet ved operasjonssentralen i Agder i seks år.

– På mine vakter har jeg ikke vært med på at politibiler har vært ute for punktering grunnet fotangler før, så vidt jeg kan huske, sier Nilsen.

Han vet derimot at noen lignende fotangler ble brukt under Nokas-ranet i Stavanger i 2004.

– Spektakulært

Fædrelandsvennens frilansfotograf Ernest Boswarva ble vitne til at politiet kastet spikermatten som punkterte dekkene på venstre side av bilen.

– Det var spektakulært. Jeg fikk skikkelig adrenalinkick, og håpet å få et blinkskudd. Det gjorde jeg jo, sier Boswarva.

Se videoen til Boswarva i playeren øverst.

Han bestemte seg tidlig for å holde avstand og å være på den trygge siden da han fikk tips av sine kontakter i Arendal om biljakten. Han reagerte da han så politimannen som la ut spikermatten, stå i veien.

– Han tok en sjans. Det var litt vel dramatisk, sier han og legger til at hans inntrykk av politiets innsats under jakten er god.

Også Fædrelandsvennens frilansfotograf fikk merke fotanglene som lå i Arendal natt til søndag. Foto: Ernest Boswarva

På tross av at Boswarva tidlig tok avgjørelsen om å holde avstand til dramatikken som pågikk, kjørte han også over fotangler som punkterte begge framdekkene.

– Plutselig hørte jeg flapp-flapp-flapp fra dekket, og stoppet. Så fikk jeg høre at flere av politibilene hadde blitt utsatt for det samme, sier frilansfotografen.

– Så da blir det nye dekk te mandan’ sier arendalitten.

Bilen som ble jaktet på punkterte etter å ha kjørt over en spikermatte. Foto: Ernest Boswarva

Mistenkes for ruskjøring

Mannen i 30-årene som kjørte bilen som ble jaktet på av politiet ble pågrepet, og tatt med for å bli tatt blodprøve av. Han ble så tatt med i arresten.

Den lokale mannen, som til slutt ble stanset i Gunhildsboveien, er mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.

Når det gjelder fotanglene, vet ikke politiet hvem som har lagt de ut.

– Men vi har informasjon som tilsier at det ikke er den bilen vi forfulgte, sier Nilsen.

Han spekulerer i om at det kan være noen andre som har vært involvert.

– Det er flere alternativer. Enten kan det være en separat hendelse, eller så kan det være en «hjelper» til den bilen vi forsøkte å stanse, sier operasjonslederen.

På tross av at tre politibiler punkterte, skal det ikke ha gått ut over politiets evne til å gjøre jobben sin i natt, opplyser operasjonsleder Jarl Bernhard Nilsen. Foto: Ernest Boswarva

Etterforsker

Politiet har nå opprettet en egen sak på fotanglene og vil etterforske hva som kan ha skjedd.

– Så får vi se hvor etterforskninga tar oss, sier han.

– Har dere varslet noen andre etater eller deler av poltiet etter dette?

– Nei. Vi setter det i sammenheng med bilen som ikke ville stanse. Hadde det vært for å sette ut beredskapen til politiet hadde vi nok sett litt annerledes på det. Vi kan ikke konkludere, men vi har ingen holdepunkter for å tro at det er en organisert, godt planlagt handling for å ramme beredskapen til politiet, sier Nilsen.

At de tre bilene punkterte skal heller ikke ha gått ut over politiets operative evne i Arendal i natt. Etter det Fædrelandsvennen får opplyst, skyldes det at politiet allerede har økt beredskapen i området som følge av Arendalsuka som starter førstkommende mandag.

Fotanglene, eller de såkalte spanske rytterne, er om lag fem centimeter store. Foto: Ernest Boswarva
Mannen i 30-årene som kjørte bil som politiet jaktet på sitter søndag morgen i arresten. Foto: Ernest Boswarva

Her, i Gunhildsboveien, endte politijakten og mannen ble pågrepet:

Read Entire Article