Trakk vinnerloddet i mai. Nå kunne han dra hjem med rype.

2 hours ago 6



MERÅKER (Aftenposten): For to år siden bladde staten opp over 2,6 milliarder kroner for å sikre seg store fjellområder i Trøndelag. Det har jegerne fått merke.

Publisert: 21.09.2024 11:26

Kortversjonen

Årets rypejakt er i gang. I trøndelagskommunen Meråker markerte det et tidsskille.

Det var første gang rypejegerne slapp til oppe på fjellet etter at staten kjøpte giganteiendommen Meraker Brug av to stiftelserto stiftelserStiftelsen Hans Rasmus Astrup og Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup. knyttet til familiene Astrup og Fearnley i oktober 2022. I fjor var jaktområdet stengt.

– Jeg var heldig. Det var ren flaks. Jeg søkte på fem-seks statsallmenningerstatsallmenningerStatseide fjell- eller skogområder hvor den lokale befolkningen har bruksrettigheter. og fikk tilbud her. Da valgte jeg det, forteller Asgeir Murvold fra Trondheim, en 75 minutters kjøretur unna.

Ekteparet Lene Rindarøy-Sesseng og Stig Rune Sesseng fra Molde trakk også ett av vinnerloddene. De har tilbrakt fire dager i statens nyeste jaktterreng. Jaktkort og hytteleie kostet dem 7000 kroner.

– Det er helt fantastisk for oss jegere at staten kjøpte denne eiendommen, mener de.

Har kuttet prisene

Lene Rindarøy-Sesseng hadde sin første jakttur i Meråker forrige uke. – Nå er jeg bitt av basillen. Foto: Privat

Prisen som Molde-paret betalte for fire dagers jakt er en brøkdel av det tilreisende måtte betale før statens kjøp – for å sikre seg jaktrett i Meråker.

De tidligere eierne solgte jaktpakker bestående av hytte og kort. Disse kostet langt over 100.000 kroner for en uke, og avtalene gikk ofte over flere år.

Statskog driver ikke på denne måten.

I statens regi må jaktkort og hytte selges og leies ut uavhengig av hverandre. Resultatet er blitt et kraftig priskutt.

– Det er vanskelig å sammenligne prisene direkte, men det er blitt vesentlig billigere å jakte i dette området nå, bekrefter Jo Inge Breisjøberget.

Han er fagsjef for jakt og fiske i Statskog. Som eier skal Statskog sørge for at allmennheten slipper til i jaktterreng. Da skal prisene ikke være ekskluderende.

– Det er ikke alle som har råd til å betale mellom 100.000 og 150.000 kroner. Nå er Meråker blitt tilgjengelig for flere til en lavere pris, sier han.

Landets mest populære

Men selv om flere jaktkort er blitt tilgjengelig, betyr ikke det at jegerne har fått lettere tilgang til Meråker. Det er kamp om kortene. Området ble umiddelbart Statskogs mest populære jaktterreng.

– Det har vært en enorm pågang, forteller Breisjøberget.

Ett tall illustrerer dette: 627 jegere søkte på 34 sesongkort. Prisen ligger på vel en tusenlapp, og de heldige blir trukket ut. En auksjonsrunde hadde trolig gitt staten langt større inntekter, men det er uaktuelt.

– Det ville virke rart dersom vi skulle hausse opp prisene i Meråker, mener han.

Det regionale Statskog-kontoret har flyttet fra Steinkjer og inn i de staselige gårdsbygningene i Meråker. Herfra forvalter de ikke bare jakten, men også næringsområder, kraft og skogsdrift.

– Vi er både børs og katedral, fastslår Statskogs Rune Langøy, som er ansvarlig for eiendomsutvikling i Statskog Midt-Norge.

 Rune Langøy (t.v.) og Karl Andreas Johannessen, henholdsvis ansvarlig for utvikling og drift av eiendommen. Foto: Arnfinn Mauren

Kritisk til lokal hundenekt

Ikke alle er fornøyd med hvordan det er blitt etter at Statskog inntok Meråker. De lokale jegerne har fått konkurranse om herligheten.

– For vår del er tilgangen på jakt blitt dårligere. Det er så mange som søker seg hit nå. Vi har fått konkurranse fra hele Norge.

Det sier Gard Krogstad, leder i Meråker Jeger- og Fiskerforening.

Innbyggerne i Meråker kommune har i flere tiår hatt avtale om å kunne jakte på om lag 700.000 mål av eiendommen. Den avtalen har Statskog videreført.

Men avtalen tillater ikke jakt på fugl med hund. Mange av disse jegerne føler seg derfor skviset ut, ifølge Karstein Sandvik. Han er leder av fuglehundgruppen i jeger- og fiskerforeningen.

For å kompensere for det økte trykket fra utenbygds jegere mener han de lokale jegerne burde fått bruke hund.

Karstein Sandvik mener tilgangen til jaktområdene i Meråker er blitt vanskeligere for lokale jegere. – I år kommer jeg derfor ikke til å jakte her, sier han. Foto: Arnfinn Mauren

– Det er ikke fordi vi ønsker å skyte flere ryper, men fordi samspillet med en hund er det viktigste, sier han.

Sandvik mener hund ikke bidrar til mer effektiv jakt. Det er Statskogs regionsjef Arnhild Holstad uenig i. Hun viser til at kommuneavtalen er videreført uten endringer.

– Tilgjengelig forskning viser at det ikke er uvesentlig hvem som jakter i et terreng, sier hun.

Ingen ideell jaktstart

Men er det fugl i fjellet?
I fjor ble rypejakten i Sør-Norge avlyst på grunn av lite fugl. Årets tellinger viste en klar bedring i bestanden. Derfor ble det åpnet opp for jakt i de fleste områdene.

Men den første jaktuken var langt fra optimal for jegerne i Trøndelag. Det var fugl i fjellet, men mye vind gjorde det vanskelig å komme på skuddhold.

Asgeir Murvold og Cava kunne dra fra Meråker med ei rype. Foto: Privat

Flere jegere som Aftenposten snakket med måtte dra fra Meråker uten rype i sekken. Asgeir Murvold fikk derimot inn én fulltreffer. Det er langt unna de 10–12 rypene han har skutt på det meste under rypejakten.

– Men selv om det ikke ble så mye fugl, er det ren rekreasjon å komme ut i dette fantastiske terrenget, mener han.

Read Entire Article