Vant herreklassen i Oslo Maraton - etter ti års pause

3 hours ago 7



Håkon Brox blir 40 år rett etter nyttår. Det stoppet ham ikke fra å vinne Oslo Maraton lørdag på tiden 2.25,25. Helena Hope (31) vant dameklassen på 2.51.43

Publisert: 21.09.2024 12:14 | Oppdatert: 21.09.2024 12:53

For første gang på ti år - EM i Zürich i 2014 - var Brox med i et seriøst løp. Og snakk om comeback. Han løp i ensom majestet til mållinjen, mens folkemassene i Oslos gater heiet ham frem.

Til alt overmål er vinneren «bonussønnen» til Jack Waitz, som var gift med en av tidenes maratonløpere, Grete Waitz. Jack trente Grete til ni triumfer i New York Marathon.

Jack Waitz

Løpeglad

Jack Waitz har nå vært kjæresten til Oslo Maraton-vinnerens mor, Synøve Brox, i ti år.

– Jeg synes dette er veldig moro. Det viser at det er mulig å kombinere det med en krevende jobb og to barn. Jeg vet at han har løpt ganske mye, men det tilsier ikke at han skal lede et maratonløp. Det er ganske spesielt, sa Waitz i VGTVs direktesending.

Brox forteller at han har trent seriøst de siste tre månedene.

– Jeg er overrasket over hvor bra jeg er på kondisjonssiden, men jeg vet ikke hvordan det er med farten, forteller Brox etter målpassing.

Snittfarten til Brox var tre minutter og 27 sekunder pr kilometer. Maraton er 42195 meter.

 Håkon Brox Foto: Terje Bendiksby / NTB

Tjalve-løperen var 2.43 minutter foran Frode Stenberg fra Lørenskog i mål. Brox har tidligere to NM-gull og 11 NM-medaljer på 5.000 meter, 10.000 meter, maraton og stafetter i perioden 2010 til 2013.

– Min filosofi er å løpe mye. Det er mange kilometer for å tåle distansen. Jeg har vært opp mot 200 kilometer i uken. Men da blir jeg sliten. Det gjelder ikke å løpe for fort.

 Helena Hope vant dameklassen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Og de ti årene før det?

– De ti årene før det har det vært mer barn og andre ting og mindre løping. Det gikk lett i starten, men så fikk jeg et gnagsår fordi sokken falt ned. Men jeg fikk rettet på det og fikk kontroll.

23.000 kvinner og menn stiller til start på de ulike distansene i lørdagens Oslo Maraton, som du kan følge direkte på VG+ Sport.

Helena Hope ble også en suveren vinner. På det meste var hun foran med åtte minutter, men fikk det litt tungt mot slutten og noterte 2.51.43. Hun representerte klubben Spirit, melder NTB.

Hope holdt en snittfart på fire minutter og seks sekunder pr kilometer.

– Jeg tror jeg hadde sting halvveis, så det gjaldt å holde beina i gang og ikke gi seg, sa Hope etter seieren.

Read Entire Article