«Tortur» og «helvete»: Slik beskrives forholdene i israelske fengsler i ny rapport

1 month ago 21



Grov vold, seksuelle overgrep og utsulting går igjen i historiene til palestinske fanger i israelske fengsler. Organisasjonen bak rapporten mener fengslene bør kalles «torturleirer».

Sde Teiman-anlegget i Negev er blitt beryktet for sin brutale behandling av palestinske fanger. Foto: Avisdag Shaar-Yashuv, NYT

Publisert: 07.08.2024 11:07

Kortversjonen

– Da vi gikk ut av bussen, sa en soldat til oss: «Velkommen til helvete».

Slik beskriver en palestinsk fange sin ankomst til Megiddo fengsel.

Der ble han ydmyket og banket opp av israelske fengselsbetjenter.

Den kalde, møkkete og trange cellen delte han med 11 andre. Tynne madrasser måtte dras inntil hverandre. På den måten kunne de dele de altfor få teppene i et forsøk på å holde varmen.

Det var knapt med mat:

– Maten var forferdelig, og det var ikke nok av den til å leve, bare nok til ikke å dø. Det var ikke noe frukt, ikke noe næringsrikt, bare små mengder ris. Vi spiste bare så vi ikke skulle dø, fordi vi var så sultne.

Det kommer frem i en ny rapport som har sett på behandlingen av palestinske fanger i 16 israelske fengsler og interneringsleirer etter 7. oktober-angrepet og Israels påfølgende invasjon av Gazastripen.

Og eksemplene på mishandlingen stopper ikke her.

– Israel driver torturleirer

Organisasjonen bak rapporten er B’Tselem – en israelsk-palestinsk menneskerettighetsorganisasjon med base i Jerusalem.

Etter 7. oktober er antallet på palestinske fanger doblet til omtrent 10 000, ifølge BBC. Fengsler og fangeleirer er overfylte. Mange holdes der uten å være formelt siktet for noe.

B’Tselem har gjennom flere måneder intervjuet 55 palestinske fanger som nylig har sluppet ut.

Mishandlingen av palestinske fanger virker ifølge organisasjonen å være både systematisk og konsistent.

– Alle sammen fortalte oss de samme tingene igjen og igjen. Pågående mishandling, daglig vold, fysisk og psykisk vold, ydmykelse, søvnmangel, folk blir sultet, sa organisasjonens administrerende direktør Yuli Novak.

Én av fangene beskriver hvordan han måtte amputere beinet som et resultat av vold fra soldater, harde fengselsforhold og utilstrekkelig behandling.

I fengslene skal også folk ha fått hendene bundet og blitt slått til blods. Fanger har også fortalt om seksuelle overgrep.

B’Tselem mener forholdene i israelske fengsler gjør at de bør kategoriseres som «torturleirer».

– Vi ble sjokkerte over omfanget av det vi hørte. Som en israelsk-palestinsk organisasjon er det ubehagelig å si at Israel driver torturleirer. Men vi innså at det var det vi så på, sa Novak.

Kritisert av flere

Selv mener Israels statlige fengselstjeneste (IPS) at de driver i henhold til loven og under tilsyn av statskontrolløren.

– Vi er ikke klar over anklagene og ut ifra det vi vet har ingen slike hendelser skjedd under IPS’ ansvar, sa de i en uttalelse.

Men dette er ikke første gang israelske fengsler kritiseres for behandlingen av palestinske fanger.

Aftenposten skrev nylig om at ni israelske soldater ble varetektsfengslet etter mistanke om at de hadde mishandlet og gruppevoldtatt en palestinsk fange.

Det skapte både opptøyer utenfor militærbasen soldatene ble holdt, og temperatur i KnessetKnessetKnesset er nasjonalforsamlingen i Israel, lokalisert i Jerusalem. Knesset har ett kammer, som består av 120 medlemmer..

I høylytt diskusjon mente en representant for regjeringspartiet Likud at det å «stikke en pinne i endetarmen» på en fange måtte være greit, så lenge det var en NukhbaNukhbaSpesialstyrkeenhet i Hamas.

Her protesterer flere israelere utenfor Sde Teiman, der ni israelske soldater ble holdt etter mistanke om mishandling av palestinsk fange. «Forrædere», ropte demonstrantene til vaktene utenfor. Foto: Amir Cohen, Reuters/NTB

En FN-rapport pekte også nylig på at palestinere som er blitt tatt til fange – både barn, kvinner, menn – etter krigens utbrudd, kan ha blitt torturert.

Mandag skal også likene til nærmere 90 palestinere ha blitt returnert fra Israel til Gaza. Det er uklart hvem de er eller hvordan de døde. Men det kan blant annet være snakk om «fanger som er torturert og drept», ifølge lederen for det palestinske sivilforsvaret Yamen Abu Suleiman.

Israels hyppige fengsling av palestinere ses på som et virkemiddel som har muliggjort den 57 år lange ulovlig okkupasjonen av palestinske områder. Ifølge The Guardian skal ulike estimater peke på at omtrent 40 prosent av palestinske menn har vært arrestert minst én gang i løpet av livet.

Read Entire Article