Tørke kan utslette sicilianske geiter

1 month ago 24



Innsjøen Fanaco er vannkilde for store deler av Sør-Sicilia, blant annet byen Agrigento Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

Geitemelk fra denne rasen brukes blant annet til å lage ricotta-ost. Bønder frykter geitene nå isteden blir sendt til slakteren.

torsdag 1. august kl. 06:53

En tørkeperiode som har vart siden i fjor truer med å utslette en lokal geiterase på den italienske øya Sicilia.

Vannreservoarer er i ferd med å gå tomme eller har svært lav vannstand. Det er rasjonering av vann på deler av øya, og til og med til personlig bruk i større byer.

Beiteområdet er borte vekk, påpeker den lokale geiteoppdretteren Luca Cammarata under den stekende solen i åsene ved San Cataldo overfor nyhetsbyrået Reuters, mens han prøver å finne et eller annet som geitene kan spise.

To girgentana-geiter stanger. Her i en dyrepark i Berlin. Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / NTB

Kan bli slaktet

Han og andre bønder prøver å beskytte og ivareta den lokale geiterasen, kalt «Girgentana». De frykter at vannmangelen og tørken kan føre til at denne rasen, som i flere århundrer har gitt melk som brukes til blant annet produksjon av ricotta-ost, blir sendt til slakteren.

– Det finnes ingen annen løsning, sier Cammarata.

Cammaratas er nå avhengig av én enkelt vannbil fra myndighetene som kommer hver 15. dag med forsyninger til gårder og bønder i området.

Katastrofal situasjon

– Vi bistår med hjelp til disse gårdene som sliter som følge av denne enestående tørken, sier Alessandro Panzarella, som kjører rundt med en tankbil med vann langs tørre og støvete veier.

Det begynner å bli umulig å oppfylle alle bøndenes behov når de bare har én vannbil som skal dekke en hel provins, forteller han.

– Vi besøker mange gårder i Caltanissetta-provinsen, og situasjonen er katastrofal, sier Panzarella.

Read Entire Article