Kortversjonen
- Oslo har 80 prosent mer kokainrester i avløpsvannet enn Stockholm.
- Målingene viser en økning på 2,8 ganger siden 2020.
- Oslo er blant de 10 prosent høyeste i Europa.
- Høye nivåer av amfetamin og kokain bekymrer Helsedirektoratet.
En fersk måling gjort av 128 europeiske byer tyder på at stimulerende stoffer blir stadig mer utbredt og at nordmenn bruker stadig mer kokain.
– Målingene gir et øyeblikksbilde av utbredelsen av ulike rusmidler i avløpsvannet. De høye nivåene av amfetamin og kokain bekymrer oss, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til VG.
Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, for folkehelse og forebygging.
Målingene fra anlegget viser at nivået av kokainrester i Oslo er 2,8 ganger høyere enn ved forrige måling i 2020, ifølge en fersk rapport fra EUs narkotikabyrå EUDA .
Rapporten utgis hvert år av EUDA . Den gir en oppdatert oversikt over narkotikasituasjonen i Europa, med fokus på trender, bruksmønstre, beslag, helsekonsekvenser og tiltak i ulike land.
– Selv om Oslo ligger blant de 10 prosent høyeste i Europa, er det viktig å understreke at flere europeiske byer har langt høyere nivåer. Målingen fra Oslo er én måling, og selv om den er blant de høyeste rapportert, ligger den fortsatt godt under toppnivåene i studien, sier Granlund.
VG besøker Bekkelaget renseanlegg, der målingene fra avløpsvannet er gjort.
– Dette avløpsvannet er det som er testet. Siden det ikke er renset, kan man gjøre målinger – og det lukter ikke godt, sier Simen Strand Jørgensen i Oslo kommune, som viser VG rundt på anlegget.
Oslo rangeres nå blant de 10 prosent høyeste europeiske byene når det gjelder nivået av kokainrester i avløpsvannet.
Er du bekymret for en økning i narkotikabruken i Norge?aJa – jeg opplever det som et alvorlig samfunnsproblembJa – men kun i visse miljøer eller aldersgruppercLitt – men jeg tror utviklingen kan håndteresdNei – jeg ser ikke på det som et økende eller alvorlig problemeUsikker / har for lite kunnskap til å mene noe– Politiet jobber målrettet for å forebygge, avdekke og etterforske narkotikakriminalitet – også i utelivet i Oslo, sier Unni Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt.
Unni Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt.
Undersøkelsen, som ble gjennomført i 2024, avdekker tydelige geografiske mønstre.
Oslo skiller seg ut med 80 prosent høyere målinger enn Stockholm og 20 prosent høyere enn København. I motsatt ende finner vi Finland, som har de laveste nivåene i Norden.
I tillegg viser undersøkelsen at Bergen og Trondheim har høye verdier av amfetamin i avløpsvannet, viser rapporten fra EUDA.
- Daglig gjennomsnitt i Oslo er 70 % høyere enn i Stockholm, og helgegjennomsnittet er 85 % høyere.
- Tilsvarende er tallene 15 % (dagsgjennomsnitt) og 26 % (helg) for København vs. Oslo.
- Tallene indikerer for så vidt at det ble brukt mer kokain i Oslo vs. Stockholm under prøvetakingsperioden, men vi kan ikke tallfeste at bruken av kokain er generelt 80 % høyere i Oslo vs. Stockholm basert på én ukes avløpsvannmonitorering.
- Omtrent 95 % av 16–30 åringer i Norge (ifølge Rusundersøkelsen) oppgir at de IKKE har brukt kokain siste år.
Målingene av cannabis var høyest i byer i Spania, Nederland, Portugal og Norge.
Studien viser også ukemønstre, med høyere nivåer av kokain, ketamin og MDMA i helgene i over tre fjerdedeler av byene – noe som kan tyde på rekreasjonsbruk
.– Politiet patruljerer også digitalt, og ser at sosiale medier brukes som plattform for kjøp og salg av narkotika, sier Grøndal.
Ketamin ble også undersøkt, med de høyeste nivåene funnet i byer i Belgia, Nederland, Ungarn og Norge.
Grøndal fortsetter:
– Vårt arbeid kombinerer etterretning, synlig tilstedeværelse og holdningsskapende tiltak for å redusere narkotikabruk – både på nett og ute i byens natteliv, sier pressesjefen.