Tokyo-børsen fortsetter å svinge

1 month ago 18



Etter kaotiske dager er det oppgang på børsene i Asia. Sentralbanken antyder at de vil holde renten i ro så lenge det er kaos: – Kan gi litt stabilitet, sier valutasjef.

Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Det har vært en dramatisk uke på børsene rundt om i hele verden. Etter et enormt fall på Tokyo-børsen mandag, hentet det seg inn igjen tirsdag.

Onsdag begynte først markant ned for Nikkei-indeksen i Tokyo, med et fall på mer enn to prosent i tidlig handel i natt. Deretter har stemningen svingt opp igjen, til en oppgang på mer enn to prosent.

Bakgrunnen for oppgangen er at visesentralbanksjef i Japan, Shinichi Uchida, holdt en tale der han antydet at de kommer til å holde renten i ro så lenge det er kaos på aksjemarkedene.

Les på E24+

Valutasikring av aksjefond – dette bør du vite

Slik går det for noen av de viktigste indeksene på de asiatiske børsene rundt klokken 06.30 norsk tid:

  • Nikkei 225 i Tokyo er opp 2,72 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er opp 1,31 prosent
  • Shanghai Composite er opp 0,31 prosent
  • Kospi i Seoul er opp 2,26 prosent
  • ASX 200 i Sydney er opp 0,59 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er opp 1,26 prosent

Tirsdagen endte med oppgang på de amerikanske børsene også, mens det stort sett gikk ned i Europa – bortsett fra i Oslo.

Bakgrunnen for de store utslagene man ser i disse dager er resesjonsfrykt i USA, priskorreksjon for store tek-aksjer, rentehopp i Japan med påfølgende sterk yen og arbeidsledighetstall fra USA.

– Uchidas kommentarer kan gi litt stabilitet i det japanske aksjemarkedet for nå, men det kan ikke ta fokuset bort fra amerikanske nøkkeltall og bekymringer for en resesjon, sier Charu Chanana, valutasjef i Saxo Markets, til Bloomberg.

Tror ikke på ytterligere kutt

Da den japanske valutaen yen styrket seg etter at den japanske sentralbanken hevet renten forrige uke, ble markedsutslagene store.

Grunnen er at mange investorer har lånt yen til en lav rente, og investert det andre steder med høyere rente. Dette kalles «carry-trade».

Nå lover visesentralbanksjef Shinichi Uchida å holde renten i ro, melder Bloomberg.

– Jeg mener at banken må opprettholde monetær lettelse med dagens rentenivå for øyeblikket, ettersom utviklingen i finansmarkedene og kapitalmarkedene i inn- og utland er ekstremt ustabile, sa Uchida i en tale til lokale næringslivsledere i den japanske byen Hakodate onsdag.

Uchida er kjent for å ha spilt en viktig rolle i utformingen av sentralbanksjef Kazuo Uedas strategi for å normalisere pengepolitikken, skriver Bloomberg.

Yen falt med over 2 prosent mot dollar etter Uchidas tale. Nå koster en dollar 147,72 yen, mot rundt 142,2 yen tidligere i uken.

– Jeg vil ikke anta at det ikke blir noen renteøkning før slutten av året basert på denne uttalelsen, ettersom det vil avhenge av markedene og den økonomiske utviklingen i Japan og USA, sier Yuichi Kodama, økonom ved Meiji Yasuda Research Institute, til Bloomberg.

Read Entire Article