Tok ordet i oppvaskmøte: – Var ganske steile fronter

4 hours ago 4



Vetle Sjåstad Christiansen har ved flere anledninger kommet med kraftig kritikk mot landslagsledelsen. Selv om flere landslagsløpere forteller at ting er på bedringens vei, mener skiskytterprofilen at de ikke er i mål med å løse konflikten helt ennå.

– Akkurat nå har vi ikke så mye å være misfornøyde med. Vi har fått sagt det vi vil si, og vi føler oss hørt. Men det er fortsatt et stykke igjen til vi forstår hverandre hundre prosent, sier Sjåstad Christiansen.

Han forteller dessuten at de vurderer å hente inn ekstern hjelp for å få nye øyne på konflikten som preget store deler av sesongen til den rutinerte skiskytteren.

– Det er blitt diskutert. Jeg har som tillitsvalgt snakket mye med Morten (Djupvik), red.anm.) og gitt ham tilbakemelding på at vi kanskje ønsker et blikk utenfra – noen som har peiling på ledelse, kommunikasjon og idrett. Det er et minefelt, med få regler og mange uskrevne. Vi har vært inne på tanken, forteller han.

Vetle Sjåstad Christiansen

NY SESONG: Vetle Sjåstad Christiansen er blant landslagsløperne som skal kjempe om de gjeve OL-plassene.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

– Var ganske steile fronter

Det var tilbake i mars at 32-åringen gikk hardt ut mot landslagsledelsen og forstod lite av hvorfor han ikke hadde blitt tatt ut til verdenscuprennene i Pokljuka.

– Jeg skjønner ikke en dritt av hvorfor jeg ikke blir tatt ut til Pokljuka. Jeg blir helt frustrert og hadde det vært mulig, hadde jeg byttet arbeidsgiver, tordnet han den gangen.

Han valgte å dra hjem fra IBU-cupen i Otepää i raseri.

Les saken her:

Sjåstad Christiansen forteller at det var mildt sagt dårlig stemning tidligere i vår.

– Det var ganske steile fronter. Men vi har hatt ærlige og ryddige samtaler nå på samling, og det tror jeg blir viktig for hvordan vi skal ha det neste år. Det er viktig å forklare hvorfor vi ble frustrerte, sier han.

Skiskytteren, som står med flere VM- og OL-medaljer, sier at de ikke har lagt konflikten bak seg helt ennå.

– Vi legger det bak oss, men først når vi har lært av det. Vi ønsker mer forutsigbarhet – ikke nødvendigvis at vi skal gå alt bare fordi vi er på landslaget, men vi må vite hva som kreves. Det har vi vært tydelige på.

Positive til fortsettelsen

Vebjørn Sørum uttrykte også sterk misnøye med uttakskriteriene og kommunikasjonen fra landslaget forrige sesong. Han reagerte også spesielt på uttaket til Pokljuka og kalte det «noe av det mest sjokkerende jeg har vært borti».

Men 26-åringen forteller at ting har blitt bedre nå.

– Vi har blitt enige om at vi skal bli bedre på ting. Vi har startet gode prosesser. Jeg tror også det er et godt tegn at vi ikke er helt i mål – at vi jobber videre. Alle ønsker at det skal være et best mulig opplegg, med mest mulig forutsigbarhet, både for utøvere, de som gjør uttak, og de som skal kommunisere det, sier Sørum.

– Fikk dere ekstern hjelp i evalueringen?

– Vi har ikke hatt det ennå, men det har vært et tema, så det kan godt hende det kommer. Vi diskuterte det.

Vebjørn Sørum

POSITIV: Tross frustrasjonen i mars, håper Vebjørn Sørum at ting er på bedringens vei i landslaget.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Johannes Dale-Skjevdal, som har selv vært ute og inne på laget det siste året, har tro på at det kommer en endring.

– Det har ikke vært dårlig stemning mellom oss, men det var viktig å få ryddet opp. Alle har vært forfriskende ærlige, og samtalene har vært gode.

Endre Strømsheim, som kommer fra en sterk sesong, sier at ting tar tid, men at de er optimistiske.

– Alle er stort sett enige om at det må bli mer forutsigbarhet og større klarhet i hva som skal presteres når, og i hvilken rekkefølge, slik at alle vet hva som gjelder.

– Er ledelsen enig?

– Ja.

Dette sier landslagssjefen

NRK har vært i kontakt med landslagssjef Per-Arne Botnan om hvordan dialogen har vært siden misnøyen ble kjent i media. Han forteller at det kommer nye uttakskriterier snart.

– Vi skal lage nye uttakskriterier og så skal det luftes hos løpegruppen om hva de mener. Det er en god dialog, og så skal vi snakke om hvordan vi skal formidle og snakke sammen, sier Botnan.

Han bekrefter også at det er mulig de får ekstern hjelp i forbindelse med striden.

Det er løperne som har ytret ønske om det. Vi tenker at vi skal være nøytrale og ha noen som kan se på begge parter utenfra. Det må vi se på som alt annet, sier landslagssjefen.

Publisert 15.05.2025, kl. 07.50

Read Entire Article