To av tre som rammes vet det ikke selv

1 week ago 14



Mange nordmenn rammes av den snikende sykdommen. Nå kommer eksperten med en tydelig oppfordring.

 Eivind Senneset
HJELPER ANDRE: Knut August Skønberg er en av dem som har blitt rammet av nyresvikt. Nå jobber han frivillig for Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte, og prater med andre som går gjennom det samme. Foto: Eivind Senneset

Publisert 25.03.2025 07:33

– Det er vanskelig å si akkurat når jeg begynte å kjenne på det. Det er en veldig snikende sykdom, sier Knut August Skønberg.

53-åringen beskriver et fenomen som bekymrer fagfolkene. 

Hele 10 prosent av Norges voksende befolkning har en viss grad av nyresvikt, men mange oppdager det altfor seint. 

Nyrene sviktet fullstendig

At nyresvikt var en risiko, var Skjønberg klar over fra ung alder, da han ble diagnostisert med diabetes type 1 som 12-åring. 

Likevel var ikke dette noe han tenkte mye på i ungdomsårene.

Etter hvert som han ble eldre, ble det imidlertid tydelig at nyrene ikke var helt friske, og i 2017 smalt det etter at han hadde vært syk med lungebetennelse og ligget på respirator. 

– Jeg fikk virkelig kjenne på hva det vil si å ha alvorlig nyresvikt, forteller han til TV 2.

Knut August Skønberg er blant dem som har opplevd hvor viktig organdonorer er, og håper flere vil bli det.
TRENGER FLERE DONORER: Knut August Skønberg er blant dem som har opplevd hvor viktig organdonorer er, og håper flere vil bli det. Foto: Privat

Og selv om leger og spesialister klarte å få tilbake noe av nyrenes funksjon, gikk det ikke lang tid før han slet på ny. 

I begynnelsen av 2023 sa det fullstendig stopp. Nyrene klarte ikke å gjøre jobben lenger. Skønberg måtte kort tid etter starte på dialysebehandling, en prosess som hjelper kroppen å gjennomføre arbeidet nyrene skulle ha gjort. 

– Jeg ble sliten og trøtt. Med store smerter ble jeg stort sett liggende i sengen. Jeg mistet all energi, sier han.

Symptomer og tegn på kronisk nyresykdom

Tidlige funn:

  • Tilstedeværelse av blod og/eller protein i urinen
  • Høyt blodtrykk

Symptomer som dukker opp senere:

  • Kløe
  • Tretthet
  • Kvalme
  • Redusert appetitt og vekttap
  • Forandringer i urinmengde
  • Hevelse i bena og rundt øynene på grunn av væskeopphopning i kroppen
  • Blek hud

Har du en kronisk sykdom som diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol, er det viktig at du går til regelmessige kontroller.

Kilde: Anupam Chandra

600.000 rammes

Anupam Chandra, spesialist i nyresykdommer og overlege ved Akershus universitetssykehus, forteller til TV 2 at rundt 600.000 nordmenn har kronisk nyresykdom, i større eller mindre grad.

Men dersom du tror du er trygg, bør du tenke om igjen:

– Cirka to av tre av vet fortsatt ikke at de har nyresykdom, forteller Chandra.

Ifølge Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT) er det spesielt menn som bør være på vakt. De utgjør nemlig to av tre pasienter med nyresvikt, noe som kan komme av at mange menn dropper helsesjekken.

Nyresvikt er langt på vei en stillegående sykdom, og det tar gjerne en stund før man merker symptomer.

– Når symptomene først slår inn, har man allerede kommet et stykke ut i nyresykdommen sin, forklarer nyrespesialisten til TV 2.

Viktig å teste seg

Chandra forteller samtidig til TV 2 at det ikke er vanskelig å finne ut av om du er en av de utsatte. 

– Det er veldig enkelt. Oppsøk fastlegen din.

Hos fastlegen tar man en blodprøve og en urinprøve. Resultatene fra disse vil kunne fastslå om alt står bra til med nyrene dine. 

 Øystein Horgmo / Universitetet i Oslo
SJEKK DEG: Nyrespesialist og overlege ved Akershus Universitetssykehus, Anupam Chandra, håper flere vil sjekke om de har nyresvikt. Foto: Øystein Horgmo / Universitetet i Oslo

Du blir ikke automatisk testet for nyresvikt når du tar blod- og/eller urinprøver hos fastlegen. Det er en sjekk du spesifikt må be om. 

Også Skønberg er klar i sin tale:

– Det er ikke noen vits i å lure. Bare gå til fastlegen. En urinprøve er alt som skal til. Det er veldig enkelt, og det er ikke noe å kvie seg for.

– Veldig tungt

Da Skønberg i 2023 sto midt i sin verste sykdomsperiode, kjente han ikke bare på egne utfordringer, men også belastningen det innebar for familien.

– Livet ble satt på vent, og familien led voldsomt under å ha en som var så syk at han ikke klarte å bidra med noe. Det var veldig tungt psykisk, sier han til TV 2.

 Privat
NY NYRE: Sommeren 2024 reiste Knut August Skønberg til Oslo sammen med sin kone, Tonje Skønberg. Nå var det hans tur til å få en nyre . Foto: Privat

Sommeren 2024, drøye seks måneder etter at Skønberg startet i dialyse, fikk han beskjeden han hadde ventet på. Han skulle få en ny nyre.

– Når telefonen med gladmeldingen kom, ble jeg helt målløs og slet med å få frem noen velvalgte og fornuftige ord. Da jeg kom til meg selv, sa jeg bare: «Dette er jo bare vanvittig fantastisk», sier Skønberg og legger til:

– Jeg setter umåtelig stor pris på alle som velger å være organdonor.

Read Entire Article