Til den bekymrede, nyinnflyttede student

1 month ago 19



Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo, holdt tale da studentene ble ønsket velkommen til studiestart. Foto: Cornelius Poppe, NTB

Hovedstaden byr både på det styggeste og det fineste som finnes i en by – og dét er en gave, kjære student.

Publisert: 15.08.2024 00:22 | Oppdatert: 15.08.2024 08:10

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Så heldige de er, de mange tusen som kommer til Oslo fra hele landet for å studere i disse dager. Selv om noen må bo på sovesal eller betale ublu priser for sin hybel.

Noen er så gatesmarte at de allerede føler at de er på hjemmebane. Kanskje har de hatt gleden av å besøke en cocktailbar eller to på Grünerløkka, spist på en av Gamlebyens hippe restauranter og hoppet i Oslofjorden på Tjuvholmen, før de tok imot studieplassen sin på universitetet, Oslo Met eller Handelshøyskolen BI.

Andre er muligens mer famlende og usikre. Det er mulig at de knapt har satt sine ben i byen før. De kan være nervøse for hva mylderet av Oslos gater kan by på av utfordringer.

Kanskje har de hørt om steder som Grønland og Tøyen, områder de bør vokte seg for – ifølge familie som følger tett på nyhetsbildet.

Blant alle disse finnes det nyinnflyttede studenter som er redde for kriminaliteten i Oslo, men spør man oslofolk, føler de seg stort sett trygge i byen sin.

Det meldte åtte av ti i fjor i en undersøkelse gjennomført for NRK og Aftenposten. De fleste hadde heller ikke endret bevegelsesmønsteret sitt i byen på grunn av skyte- og voldsepisoder.

Oslo er mildt sagt så mye mer enn kriminalitet.

I løpet av det siste tiåret har Oslo blitt en storby med selvtillit. En av grunnene skyldes en helt ny bydel som har vokst frem i sentrum øst, fylt med prestisjebygg av internasjonal klasse, barer og brygger der man kan hoppe rett i fjorden.

En annen årsak er friheten Oslo representerer. Her kan man finne sin gjeng, uansett hvor sær man måtte være.

En viktig del av studentlivet er å bevege seg utenfor komfortsonen og bryne seg på andre mennesker, de som er grunnleggende annerledes enn en selv.

I Oslo kan slike skarpe brytninger skje, om det er på byens storstue Deichman Bjørvika omgitt av ungdommer som flørter, eller på en av de brune barene gjemt på Bjølsen.

Blant hovedstadens 700.000 innbyggere er det et unikt mangfold som knapt finnes andre steder i Norge.

Det skyldes ikke bare at over 30 prosent av dem har røttene sine i andre land. Det er også fordi de representerer et stort sosialt, økonomisk og politisk mangfold.

Fra handlesenteret CC Vest til Stovnertårnet er det tusenvis av fortellinger.

Noen av dem inspirerende, noen av dem tragiske – det er summen av disse som gjør Oslo til en by det er verdt å leve i og lære av.

Så til nyinnflyttede studenter: Velkommen til Oslo og lykke til!

Read Entire Article