– Dette vil smerte, men vi har et inntrykk for at det er forståelse for de endringene vi nå gjør også, sier fagdirektør Helge Axel Dyrendal i Miljødirektoratet til NRK.
Fredag la Miljødirektoratet fram de nye reglene som skal gjelde for laksefiske i elvene framover.
– Dette er de strengeste restriksjonene vi noen gang har hatt. Bakgrunnen for dette er det dårlige innsiget av laks til elvene de siste åra, sier Dyrendal.
Rekordlave laksetall
I januar publiserte SSB tall for laksefiske i 2024.
De viste at det aldri har blitt fanget færre laks i norske lakseelver.
– Dette er veldig urovekkende tall. Vi holder på å miste noe av det som gjør oss til Norge: Villaksen vår, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen da tallene ble lagt fram.
Laksefisket ble i 2024 midlertidig stanset i flere elver. Det ble også sjølaksefisket fra svenskegrensa til Trøndelag.
Lave fangsttall skaper bekymring for laksebestanden.
Foto: Bjarte JohannesenTidligere direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro, fortalte i en pressemelding da forventet at fangsttallene ville være lave på grunn av at fisket ble stanset.
– De historisk lave fangsttallene for laks i 2024 er likevel urovekkende, sa Hambro.
Får ikke fiske stor fisk
Det er hovedsakelig de store lakseelvene sør for Namsenfjorden som blir berørt av de nye restriksjonene.
I tillegg er noen elver i Finnmark berørt. Nordland rammes ikke av de nye reglene.
– Det blir ikke lov til å avlive stor fisk i mange av vassdragene. Og så er det noen vassdrag der det blir lov å avlive et svært begrensa antall større fisk, sier Dyrendal.
Med stor laks menes det fisk som er større enn 65 centimeter.
Bakgrunnen for de nye fiskereglene er at det har kommet lite fisk opp til elvene de siste åra.
– Det er veldig få fisk som kommer tilbake til elvene i alle årsklasser. Da kan ikke vi lukke øynene og late som det er mye fisk, når det er lite fisk, sier fagdirektøren.
Fem elver blir helt stengt for fiske framover. Det er Rauma, Haugdalselva, Modalselva, Tafjordelva og Storelva i Sauda.
Peker på oppdrettsnæringa
Norske lakseelver organiserer 126 norske lakseelver. De synes villaksen står på kanten av stupet og er glad direktoratet tar grep.
– Vi er fornøyd med at man valgte å lytte til lokal forvaltnings ønsker om å opprettholde normal fisketid i trøndelagselvene og heller ha strengere kvoter og reguleringer, sier generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen.
Generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen.
Foto: Kjell Inge Søreide / Kjell Inge SøreideEn forskningsrapport fra NMBU viste at man tapte 167 millioner korner da man stengte 11 av de 33 lakselvene i Norge i fjor sommer.
– Dette vil gå direkte ut over både grunneiere og sportsfiskere i disse områdene. Spesielt ille er det med Rauma, som har vært smittet av Gyrodactylus salaris og var på vei til å bli retablert, men når lakselusa fra oppdrett dreper over 40% av utvandrende smolt, er det små sjanser. Da hjelper det lite at lokal forvaltning i elvene tar ansvar, påpeker Evensen.
Statusrapporten for norske laksebestander peker på at lakselus, infeksjoner fra oppdrettslaks og rømninger fra oppdrettsanlegg er blant de største truslene for villaksbestanden.
Også klimaendringene utgjør ifølge rapporten en trussel for laksen.
Regjeringa legger neste uke fram havbruksmeldinga.
Publisert 04.04.2025, kl. 11.19 Oppdatert 04.04.2025, kl. 11.26