Kortversjonen
- Margret Hagerup mener førjulstiden har blitt et pakkekalender-hysteri.
- Hun oppfordrer foreldre til å fokusere på forventninger og familietid i stedet.
- Angelica Bråten er uenig og synes Hagerups synspunkter er moraliserende.
- Bråten bruker rampenisser for å spre glede i førjulstiden - uten pakkekalendere.
I så fall bør du lese videre - denne saken kan gi deg en frikveld eller to. I hvert fall hvis du lar deg overbevise av mamma og politiker Margret Hagerup:
– Barn i dag har konstant tilgang på alt de trenger, sier hun.
I en ytring hos NRK tar Høyre-politikeren et kraftig oppgjør med pakkekalenderen og kalenderjaget som hun mener har bikket over i hysteri.
– Jeg merker det i samtaler, hvordan foreldre planlegger årets kalender. Noen er edruelige, mens for andre tar det helt av. Men jeg merker det nok aller mest i butikkene.
– Man kan ikke gå inn i en eneste butikk uten å se en pakkekalender, sier Hagerup.
– I dag kom datteren min hjem og fortalte om sminkekalender til barn. Det kan ikke bli den nye normalen. Da går det galt av sted, fortsetter hun.
– Men kan ikke pakkekalender også være hyggelig, både for foreldre og barn?
– Det er mye som er koselig. Spørsmålet er om ungene våre har godt av det.
Hva tenker du?Synes du adventstiden har bikket over til hysteri?aJA! Det er altfor stort press og barn har godt av å lære seg å vente.bNei, jeg koser meg med førjulstiden og elsker å pakke inn gaver til barna mine!cKan ikke folk bare få lov til å gjøre det de vil?Hagerup mener pakkekalenderen fører seg inn i rekken over «misforstått snillhet» som foreldre ifølge henne har blitt bedre og bedre på.
– Jeg tror ikke små barn har godt av å åpne en gave hver dag frem til julaften og så får man da enda flere gaver. Jeg tror vi gjør barna en bjørnetjeneste. De har godt av å vente på ting og å kjenne på forventninger. Barn er så vant til å ha tilgang på alt de trenger hele tiden, sier Hagerup.
Har du tanker om pakkekalender-debatten? Vi vil høre fra deg! Send meg gjerne en epost:
Tips meg
Journalist
Hei! Jeg følger de store nyhetene og skriver ellers mye om klima, energi og natur. Har du tips til saker? Send gjerne en epost til ine@vg.no eller kontakt meg på Signal: 47331435.
– Foreldre kan skjerpe seg litt
Hun mener pakkekalenderne er nok et symbol på at vi er altfor godt vant med at ting kommer akkurat når vi forventer det.
– Foreldre kan skjerpe seg litt. Vi må tenke på hvordan våre barn best kan takle livet. Da må vi la dem få kjenne litt på at livet er en berg- og dalbane og at unge har godt av å kjenne på forventning.
At pakkekalenderen kan gi et lite boost til forventningene, er Hagerup ikke med på.
– Nei, på ingen måte. Adventsgaver 24 dager før jul. Jeg mener det blir for mye. Det er koselig, men det er for mye. Barna våre kjenner i altfor liten grad på forventninger. Det er en viktig lærdom å bringe videre til sine barn.
– Litt pakkekalenderskam kan vi ha godt av. Barna får det ikke verre av at du ikke gjør som naboen din. Kanskje tar du nettopp det rette valget, sier hun.
Hagerup har også postet en video om temaet i sosiale medier.
Hagerup mener førjulstiden heller burde handle om aktiviteter som samler familien.
– Nå skal vi pynte til jul og sette opp utelysene, som alltid blir hengt opp for sent. Spille spill sammen og kanskje se en julefilm.
Hjemme hos familien Hagerup får de fire barna hver sin sjokoladekalender fra butikken.
– Men de to eldste ville ikke ha i år. De synes det blir litt for mye sjokolade, ler Hagerup.
– Moraliserende
Angelica Bråten, også firebarnsmor, synes kronikken til Hagerup er moraliserende.
– Jeg leser det sånn. Hun sier at vi alle sammen bare må skjerpe oss og droppe kalenderen, og jeg synes det er så orkete, jeg blir rett og slett irritert. Gjør noe med det selv, tenker jeg da.
Hun har delt Hagerups innlegg en Facebook-post.
– Det kommer ofte moralisering ved høytider og ironisk synes jeg ofte folk klager over sine egne vaner.
– Jeg forstår at mange føler på press. Men det er litt for lett å si at «alle andre gjør dette» og derfor skal jeg komme med en moraliserende pekefinger, sier Bråten.
Bråten gir heller ikke sine barn pakkekalender og finner heller glede i å komme med kreative påfunn hver førjulstid. I år som i fjor kommer rampenissen på besøk til advent hjemme hos dem.
– De dukker alltid opp sammen en magisk dør natt til 1. desember og ramper helt til natt til 24. De tegner på speilet med tannkrem, eller tegner bart på oss alle mens vi sover. En gang skiftet nissene på alle sine sengesett til juletrekk mens vi sov, forklarer Bråten.
Men Bråten synes det skal være opp til hver enkelt hvordan de løser julekalenderen.
– Det er forskjell på folk. For noen handler det om økonomi. Men det er vi foreldre som legger føringene for tradisjonene barna våre tar videre. Så er det våre barns privilegier om de vil beholde dem eller lage nye tradisjoner når de blir store.
– Må ta samtalen
– Litt moraliserende er det nok, men det går ikke an å ta disse diskusjonene uten den beskyldningen, så det står jeg godt i, sier Hagerup.
Hun forstår at debatten vekker følelser hos folk.
– Både for de som har vokst opp med pakkekalender og de som ikke har vokst opp med det. Men jeg tror vi må ha denne samtalen, forsøke å dempe litt hvilken retning vi er på vei i.
– Hva med dem som bruker pakkekalenderen til å gi barna ting de uansett trenger?
– Men skal vi lære dem at de skal få det som gaver? Eller skal vi som gode foreldre sørge for at de har det de trenger? Det går an å glede seg til jul uten at det er gaver involvert hele veien.
– Grunnen til at jeg bryr meg så mye er jo at det er nok et sted hvor det går galt fatt med foreldre som skal gjøre alt for mye for barna sine og gjøre det så koselig hele tiden. La oss heller pakke inn tiden vi har med gode opplevelser sammen.
- Tenker du at pakkekalender fremdeles er en god idé etter å ha lest denne saken? Sjekk kalenderne som ble best i test.