Tar grep etter økning: Slik avslører de svindlerne

1 month ago 10



– Vi har sett veldig proffe måter å manipulere dokumenter på, dessverre, sier Vera Sønsthagen, leder for utredning i Gjensidige.

I fjor ble det satt nok en dyster rekord i Norge. Da ble det ifølge Finans Norge avdekket forsøk på forsikringssvindel for 500 millioner kroner.

Svindlerne har i utgangspunktet svært få særtegn. De er lavt utdannede og høyt utdannede. Kriminelle og advokater. Kvinner og menn. Unge og gamle. 

Felles for dem er at de ikke tror at noen kommer til å merke det. De føler seg trygge på ikke å bli tatt, ifølge Sønsthagen.

Et gjennomsnittlig svindelforsøk er på 132.000 kroner.

Svindeljegerne

I et åpent kontorlandskap midt i Oslo sentrum sitter et dusin svindeljegere, eller «utredere», som de selv kaller seg i Gjensidige.

 Bak dobbelte dataskjermer forsøker de å avsløre juksemakere. 

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
RØDT VARSEL: Vera Sønsthagen i Gjensidige viser hvordan det ser ut når datasystemet som avdekker forsikringssvindlere har funnet noe som ikke stemmer. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– Her har de prøvd seg på å overdrive et helt reelt krav, sier Sønsthagen. 

Hun viser et rødt ikon som ligner et slags stoppskilt på dataskjermen. 

Sønsthagen forklarer at saken som er «rødvarslet» handler om et forsikringskrav i forbindelse med feil og mangler ved et boligkjøp. 

Kunden har fått innvilget forsikring til rettshjelp og har hatt en sak gående over lengre tid, og levert inn krav kontinuerlig. 

Men den siste fakturaen kunden sendte inn, lyser rødt i systemet. 

 Skjermdump / Gjensidige
FALSK FAKTURA: I følge Gjensidige er summene markert i rødt manipulerte krav fra kunden. De har altså forsøkt seg på å sende inn falske fakturaer for å få mer igjen på forsikringen enn det de har krav på. Foto: Skjermdump / Gjensidige

 – Her har de overdrevet kravet ved å manipulere kvitteringer for å få utbetalt mer enn de egentlig har krav på.

– Hvilke beløp snakker vi om?

– Totalt er rettshjelpskravet de har fått innvilget, på opp mot 90.000 kroner, sier Sønsthagen. 

Teorien til svindeljegerne i Gjensidige er at den siste fakturaen er sendt inn slik at kunden skal komme så nær totalsummen på 90.000 som mulig.

– Det er den siste fakturaen på 2625 kroner som er manipulert og dermed «flagget», forklarer Sønsthagen.

Får ingenting

Selv om kunden i denne saken ikke har lurt Gjensidige for hele beløpet, kun noen tusenlapper ekstra, blir konsekvensene store. 

Kunden får avslag på hele forsikringskravet som var på 90.000, og må betale tilbake alt den har fått utbetalt. 

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
FORKLARER: De fleste som blir tatt i svindelforsøk, blir sagt opp som kunder og vurdert politianmeldt forklarer Vera Sønsthagen, som er leder for «svindeljegerne» i Gjensidige. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– De får ingen erstatning i denne saken. En annen konsekvens er at de blir sagt opp som kunde hos oss, sier Sønsthagen.

 – I tillegg vurderer vi alltid politianmeldelse. Når det er dokumentforfalskning, så mener vi det er et skjerpet forhold og at det bør politianmeldes. 

«Fraud Detection Systems»

Ettersom forsikringssvindel er et økende problem i Norge, har forsikringsbransjen tatt i bruk ny teknologi for å ta opp kampen mot svindlerne. 

I Gjensidige heter våpenet «Fraud Detection Systems». Det er et datasystem med flere hundre parametere som kan avsløre de mest avanserte forsøkene på juks og manipulering. 

Automatiske bildesøk viser ofte falske kvitteringer som er kjøpt på nett.

Systemet avdekker også at kunder som for eksempel hevder en «Louis Vuitton-veske» har blitt stjålet, og bruker bilder fra internett til å «dokumentere» at de eier vesken.

– Gjør seg til kjeltring for få tusenlapper

Triksing og manipulering med faktura er en gjenganger blant norske svindlere. 

– Her har vi et eksempel på en kvittering på en brille, fra en kunde som har fått ødelagt en brille til over 34.000 kroner på en reise, sier Sønsthagen.

 Skjermdump / Gjensidige
BRILLESVINDEL: Kunden forsøkte seg med en kontoutskrift. Foto: Skjermdump / Gjensidige

– Kunden kunne ikke gi dokumentasjon på brillen, men ga oss en kontoutskrift som viste at brillen var betalt, forklarer Sønsthagen.

– Og når vi gikk inn og sjekket den kontoutskriften med banken, så fikk vi beskjed om at det egentlig er en helt annen transaksjon til en helt annen organisasjon enn en brillebutikk. Beløpet er også betydelig overdrevet.

Sønsthagen sier at det i dette tilfellet er sannsynlig at kunden har et reelt krav etter en reell hendelse. Det er bare at beløpet ikke stemmer overens med dokumentasjonen som er sendt inn.

– Da mister en retten til erstatning for hele brillen, og det er de samme konsekvensene, altså ingen erstatning, oppsagt kundeforhold og en politianmeldelse, sier Sønsthagen. 

Tidligere politifolk

Svært mange av de som jobber som «svindeljegere», har bakgrunn fra politiet.

Ifølge Finans Norge er det mest svindel på reise og innboforsikring, men også på motorvognforsikring. 

En vanlig metode kunder benytter, er at de tegner eller oppgraderer forsikringen etter at en skade på for eksempel en bil har skjedd.

– Når det gjelder skadeforsikring, er svindel med innbo, bil og reiseforsikring på svindeltoppen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge Forsikringsdrift til TV 2.

 Per Haugen / TV  2
KOMMUNIKASJONSSJEF: Stine Neverdal i Finans Norge Forsikringsdrift. Foto: Per Haugen / TV 2

De som svindler på skadeforsikringsområdet, står i gjennomsnitt bak svindel for 132.000 kroner, ifølge Neverdal.

 – Men noen gjør seg også til kjeltringer for noen få tusen kroner, sier Neverdal til TV 2, sier hun.

Konsekvensene av å forsøke seg på en forsikringssvindel kan i verste fall være fengselsstraff. 

– Konsekvensene av forsikringssvindel er alvorlige. De som svindler på forsikringen, stjeler i praksis fra fellesskapet, og forsikring er bygget på tillit. Svindlerne risikerer politianmeldelse og også fengsel i de alvorligste sakene, sier Neverdal.

Read Entire Article