– Jeg frykter vi får en situasjon hvor tilspissede situasjoner kan eskalere raskere og ta oss i feil retning når det gjelder å forebygge voldelige konflikter, sier nestleder Anne Beathe Tvinnereim.
– Rett og slett fordi det blir normalisert med synlige våpen i samfunnet, legger hun.
Og den avtroppende nestlederen får støtte fra etterfølgeren, tidligere statsråd og Sp-veteran Kjersti Toppe.
– Jeg frykter at vi får et annet politi for framtida, som har mindre sivilt og et mer militært preg, sier hun.
BEVÆPNING: Verken Anne Beathe Tvinnereim (til venstre) eller Kjersti Toppe ønsker at politiet skal bære våpen fast.
Foto: Kristian Skårdalsmo– Og jeg er bekymra for hva det vil ha betydning for det forebyggende arbeidet og den tilliten politiet har ute i lokalsamfunnet.
I dag er bærer ikke norsk politi våpen på fast basis. Men allerede i vår kan dette bli endret.
Hvis Senterpartiet i morgen går inn for generell bevæpning av politiet og KrF gjør det samme på sitt landsmøte i april, er det flertall i Stortinget for dette.
FLERTALL? Norge kan før sommeren få et politi som er bevæpnet på fast basis.
Foto: Remi Sagen / NRKSterk splid
Senterpartiet er sterkt splittet i saken før den skal avgjøres på søndag. Partiet har tidligere ikke ønsket et bevæpnet politi, men nå har flere sentrale Sp-ere snudd.
Profiler som Sandra Borch, Geir Pollestad og ikke minst Emilie Enger Mehl ønsker alle et bevæpnet politi.
Det gjør også partileder Trygve Slagsvold Vedum, som er en del av flertallet i sentralstyret.
– Vi har lyttet på de som har uniformen på, og de i partiet som har vært nærmest politiet. Både Sigve Bolstad, som er en erfaren politimann, og Emilie Enger Mehl, som var justisminister, har skiftet standpunkt, sier Vedum til NRK.
SNUDD: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Foto: Jan Kåre Ness / NTBTilhengerne av bevæpning viser til at et skjerpet kriminalitetsbilde og økende utfordringer rundt psykiatri er gode grunner til å gå for generell bevæpning.
I dag kan politiet bevæpne seg i bestemte situasjoner eller på spesielle steder. Politiet har såkalt fremskutt lagring av våpen i sine biler.
– Kan ikke dette gjøre noe med tilliten til politiet?
– Jeg tror de er litt overdrevet, for vi har et veldig godt utdannet politi i Norge. Det er politihøyskole og dyktige politifolk som har høy tillit i befolkningen, sier Vedum.
Det er allerede et forslag til behandling i Stortinget om generell bevæpning. Det kan få flertall før sommeren, bekrefter Vedum.
– Hvis landsmøtet vedtar det i løpet av helga, vil vi stemme etter det også i Stortinget. Da blir det flertall, sier Vedum.
1 prosent
Politiets Fellesforbund (PF) og 11 av 12 politimestere ønsker generell bevæpning.
Nylig gikk Høyre inn for generell bevæpning, og landsstyret i KrF har varslet at de vil gjøre det samme. Fremskrittspartiet har lenge har ønsket dette.
Men Tvinnereim lar seg ikke overbevise. Hun mener det norske samfunnet har vært tjent med å ha få synlige våpen ute i samfunnet.
– Jeg tror det har vært viktig for forebygging, og jeg tror også det har forebygget ulykker og eskalering av vold i ulike situasjoner, sier hun.
– Statistikken fra 2022 viser at av nesten 800.000 oppdrag som politiet hadde, så var det kun i 1 prosent av dem at det var påkrevd med bevæpning.
– Da mener jeg at det er et veldig langt skritt å skulle bevæpne seg for alle de andre typer situasjoner og oppdrag som politiet kalles ut på.
Publisert 29.03.2025, kl. 10.51