Sykepleierkrisen: – Ufortjent dårlig rykte

1 month ago 22



Helsetjenesten står i en krevende situasjon, med stor mangel på alt av helsepersonell. 

Flere og flere sykepleiere orker ikke å jobbe i helsetjenesten og slutter.

– Vår ferske medlemsundersøkelse viser at 18 prosent av de som er sykepleiere i dag ønsker å forlate yrket. Det er en økende trend, sier leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) Lill Sverresdatter Larsen til TV 2.

Disse vil ut av helsevesenet og jobbe med noe annet. 15 prosent sier de vil jobbe et annet sted i helsetjenesten.

– Ufortjent dårlig rykte

I undersøkelsen fra NSF, svarer 66 prosent at de vil bli værende i jobben sin. Blant dem som vil fortsette i det offentlige, er sykepleier Thomas Dejgaard.

– Det er jo urovekkende at så mange vil forlate yrket, men så syns jeg sykepleieryrket har et ufortjent dårlig rykte, sier Dejgaard.

 Frode Sunde / TV 2
TURNUS: Thomas Dejgaard trekker frem turnusarbeid som en fordel. Foto: Frode Sunde / TV 2

Han har jobbet ved barnesenteret på OUS i flere år og stortrives. Nå har han vært seksjonsleder i et halvt år, ved barnemottak og barneinfeksjon.

Han er spesielt fornøyd med å kunne jobbe turnus.

– Vi jobber kveld og natt, og jul og nyttår, men samtidig får vi plutselig fri en hel uke uten at det er ferie, sier Dejgaard.

– Jeg har aldri gruet meg til å gå på jobb, jeg gleder meg alltid, sier han.

 Frode Sunde / TV 2
TRIVES: Sykepleier Thomas Djegaard kommer ikke til å slutte i jobben på Oslo universitetssykehus. Foto: Frode Sunde / TV 2

Samtidig er han enig i at det offentlige helsevesenet står overfor utfordringer som må tas tak i.

– Vi kommer til å trenge flere sykepleiere med årene, men vi må nok også jobbe smartere og finne bedre løsninger, sier Dejgaard.

Frykter todeling av helsetjenesten

Det har over tid vært et problem at mange slutter å jobbe som sykepleiere. De fleste slutter fordi arbeidsbelastningen er for høy og lønna for dårlig. 

Behovet for sykepleiere kommer bare til å vokse, etter hvert som befolkningen blir eldre og flere får behov for helsehjelp. 

 Truls Aagedal / TV 2
BEKYMRET: Lill Sverresdatter Larsen ved NSF er redd helsevesenet kan bli delt mellom det offentlige og det private. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– I vår medlemsundersøkelse svarer et flertall at for å bli værende, så må arbeidsbelastningen ned og lønna opp, sier Sverresdatter Larsen. 

Dette mener hun også er viktig for at flere skal velge å bli sykepleier.

Sverresdatter Larsen sier at hun er kjent med at private aktører tilbyr lønn, arbeidstidsordninger og goder som oppleves som mer attraktivt enn hva som blir tilbudt i det offentlige.

– Tallene viser at regjeringen ikke kan ta det for gitt at sykepleiere blir værende i offentlig sektor. Om vi vil unngå todeling av helsetjenesten så er det innmari viktig at vi får på plass en tverrpolitisk strategi for å sikre offentlige helsetjenester, sier Sverresdatter Larsen.

Fra offentlig til privat

Kristian Olafsen jobbet elleve år i det offentlige som anestesisykepleier. I fjor sluttet han og begynte hos Aleris. 

– Jeg gjorde det fordi jeg ønsket en mer forutsigbar hverdag og dagstilling. Jeg har små barn og ønsket å slippe å måtte be om fri på 17. mai og julaften, sier Olafsen. 

På Aleris bruker han mindre tid foran skjerm og slipper administrative oppgaver. 

– Nå får jeg mer tid til å gjøre det jeg skal, som er å gi narkose til pasienter og passe på dem når de opereres, sier han.

 Frode Sunde / TV 2
OPERASJONSSTUE: Kristian Olafsen jobber som anestesisykepleier på Aleris i Oslo. Foto: Frode Sunde / TV 2

Han tror det offentlige kan lære noe av hvordan private sykehus drives. 

– Dagkirurgi for eksempel, tror jeg kan gjøres mye enklere og mer effektivt. Vi jobber hardt, men vi jobber veldig effektivt, sier Olafsen.

Norsk Sykepleierforbund er bekymret for en todeling av helsevesenet, mellom det private og det offentlige.

– Jeg også syns det er synd at folk skal måtte betale fra egen lomme, eller ha helseforsikring for å slippe å vente i månedsvis på en operasjon, sier Olafsen.

Han håper det private han være et supplement, og bidra til at folk i offentlig helsekø får raskere hjelp.

 Frode Sunde / TV 2
SLUTTET: Kristian Olafsen ønsket en mer forutsigbar hverdag og gikk derfor fra det offentlige til det private. Foto: Frode Sunde / TV 2

Administrerende direktør i Aleris, Anita Tunold, mener det er viktig å ha både en offentlig og en privat sektor i helsetjenesten. 

Hun tror flere kan velge yrket hvis det finnes flere karrieremuligheter.

– Sykepleiere som kommer for å jobbe hos oss i Aleris forteller at de gjør det i hovedsak fordi hos oss får de brukt tiden sin på pasientene, og minst mulig på administrasjon, sier Tunold. 

Jobber for å beholde sykepleierne 

Helseminister Jan Christian Vestre har forståelse for bekymringene til Norsk Sykepleierforbund. 

– Min viktigste oppgave som helse- og omsorgsminister er at folk skal ha god helsehjelp, av høy kvalitet, når de trenger det. Da må vi lykkes med å både rekruttere og beholde gode fagfolk i vår felles helsetjeneste, sier Vestre. 

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
OFFENTLIG: Helseminister Jan Christian Vestre sier han jobber for at helsepersonell blir værende i det offentlige helsevesenet. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2

Gjennom bruk av teknologi og bedre oppgavedeling, håper Vestre å kunne avlaste sykepleiere under stort arbeidspress. 

I tillegg påpeker helseministeren at det er viktig at arbeidsgivere sikrer gode lønns- og arbeidsvilkår. 

– Jeg har tett dialog med Lill og Norsk Sykepleierforbund om hvordan vi skal sørge for at sykepleiere blir værende i vår felles helsetjeneste, sier Vestre.

Read Entire Article