Swinney tar over som førsteminister i Skottland

1 week ago 13



John Swinney ble tirsdag utnevnt som Skottlands nye førsteminister, dagen etter at han overtok ledervervet i det skotske nasjonalistpartiet SNP. Foto: Jane Barlow / AP / NTB

John Swinney er utnevnt til Skottlands nye førsteminister, dagen etter at han overtok som leder av det skotske nasjonalistpartiet (SNP).

tirsdag 7. mai kl. 17:56

Kortversjonen

  • John Swinney er utnevnt til ny førsteminister i Skottland og leder av Skotske Nasjonalistparti (SNP)
  • Tar over etter Humza Yousaf, som trakk seg etter at samarbeidet med partiet De grønne kollapset
  • Skottland har utfordrende innenrikspolitikk, og tidligere SNP-leder Nicola Sturgeon er involvert i en korrupsjonsskandale

Swinney tar over lederrollen fra Humza Yousaf, som trakk seg i forrige uke etter litt mer enn et år som Skottlands førsteminister og leder av partiet.

Yousaf trakk seg etter at regjeringssamarbeidet mellom SNP og De grønne falt fra hverandre. Den skotske regjeringen overlevde likevel mistillitsforslaget som ble reist mot dem.

Les også: Skottlands førsteminister går

Swinney tar over en vanskelig politisk arv. Tidligere SNP-leder Nicola Sturgeon, som ledet partiet i åtte år, er involvert i en korrupsjonsskandale, og det innenrikspolitiske landskapet i Skottland er svært krevende.

SNP leder en mindretallsregjering i det skotske parlamentet. Dermed vil Swinney trenge støtte fra et annet parti for å danne en regjeringskoalisjon eller for å vedta lovverk.

Problemene i SNP har gitt opposisjonspartiet Labour, som for første gang på mer enn et tiår er foran eller likt med SNP på målinger, håp om at de kan ta tilbake skotske valgkretser og vinne flertall i Parlamentet i det britiske valget senere i år.

Read Entire Article