Svarer om Trump: – Vi bryr oss ikke

1 month ago 16



– Jeg tror han savner meg, sa Donald Trump om Kim Jong-un forrige uke. Nord-Korea avviser varme følelser.

 KCNA VIA KNS / AFP
SOLHATT OG SIGG: Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-un om bord en båt ved et oppdrettsanlegg på kysten av Hamgyong-provinsen. På jakken har hans medarbeidere en pins med bilde av ham på. Foto: KCNA VIA KNS / AFP

Publisert 23.07.2024 08:04 Sist oppdatert 13 minutter siden

Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA har tirsdag publisert et kommuniké hvor de hevder at konfrontasjonen mellom USA og Nord-Korea «avhenger av amerikanernes handlinger».

Her kommenterer Nord-Korea for første gang tidligere president Donald Trumps uttalelser om hans vennskap med Kim Jong-un:

– Det er fint å komme overens med noen som har mange atomvåpen. Når vi kommer tilbake til makten, kommer jeg overens med Kim. Han vil nok også at jeg skal komme tilbake. Jeg tror han savner meg.

Dette sa Trump under talen da han forrige uke for tredje gang tok imot nominasjonen som Republikanernes presidentkandidat.

 BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
TOPPMØTE: 30. juni 2019 møttes Donald Trump og Kim Jong-un for siste gang i den demilitariserte sonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Møtene mellom Trump og Kim i 2018 og 2019 var historiske. Trump ble den første sittende amerikanske president som noen sinne satte fot i Nord-Korea.

– Kaotisk

Kim Jong-uns nordkoreanske regime sier seg lite imponert over Trumps tilsynelatende håp om nok en flørt med landets leder.

– Samme hvilken administrasjon som kommer til makten i USA, skjer det ingenting med det kaotiske politiske klimaet hvor makten går frem og tilbake mellom de to partiene. Derfor bryr vi oss ikke om det, sier Nord-Korea.

I Nord-Korea har Kim-familiens arbeiderparti gjennom tre generasjoner hatt makten siden landet ble stiftet i 1948. 

Tirsdag raser Kim Jong-uns partipresse mot amerikanerne, som de beskylder for å for ofte endre politikk.

– Vi kom til en avtale etter dialog under Clinton-administrasjonen, men den ble utsatt etter ulike unnskyldninger og fullstendig ødelagt da Bush-administrasjonen kom til makten, skriver de.

 AP Photo/Korean Central News Agency via Korea News Service
DEN GANG: Kim Jong-uns far Kim Jong-il tok i 2009 imot USAs tidligere president Bill Clinton. Presidenten var i Nord-Korea for å forhandle om løslatelse av en amerikansk journalist. Foto: AP Photo/Korean Central News Agency via Korea News Service

Demokraten Bill Clinton var president i USA fra 1993 til 2001, da republikaneren George W. Bush tok over.

Nord-Korea mener dette gjør USA til et «politisk bakvendt» land, og beskylder den for «å ikke nøle med å bryte avtaler».

– Avtaler som erklæres mellom land blir kokt om for å passe partipolitikernes smaker og følelser når regjeringen skifter. Også kastes det vekk som skitt, skriver KCNA.

Nord-Korea har den siste tiden kvittet seg med egen møkk på ukonvensjonelt vis: Lover å sende enda flere ballonger med bæsj

Kommenterer ikke Biden

Selv om nordkoreanerne tirsdag kommenterer nyheter fra den siste uken i amerikansk politikk, har nyheten om at Joe Biden trekker seg tilsynelatende ikke blitt meldt i landets partipresse enda.

Nyhetsaggregatoren KCNA Watch samler nyheter fra avisene i det isolerte landet.

 KCNA VIA KNS / AFP
MØTEROM: Kim Jong-un deltar på en konferanse i et bilde fra tidligere i juli. Foto: KCNA VIA KNS / AFP

Mandag handlet overskriftene i partiavisen Rodong Sinmun om 100-årsfeiringen til en gammel tibarnsmor, og om japansk-tysk militærsamarbeid.

Tirsdag skriver avisen om Kim Jong-uns besøk ved en fabrikk som lager gjerder, og om offisielt besøk fra den russiske påtalemyndighetens leder Igor Krasnov.

Read Entire Article