Sudan retter krass kritikk mot uttalelser som Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland nylig kom med under et besøk i landet.
Publisert 02.12.2024 17:50 Sist oppdatert 7 minutter siden
Sudans utenriksdepartement anklager blant annet Egeland for å fremme udokumenterte anklager mot landets regjeringshær som siden april i fjor har ligget i krig med sine tidligere allierte i RSF-militsen, også kjent som Janjaweed-militsen.
I et intervju med NTB i forrige måned viste Egeland blant annet til at 24 millioner mennesker i Sudan nå trues av sult som følge av krigen, og han anklaget begge parter for å bruke sult som våpen. Dette avviser regimet i Khartoum.
– Det er utelukkende Janjaweed-militsen som bruker sult som våpen, hevder sudansk UD i en uttalelse, videresendt fra landets ambassade i Oslo.
– Egeland identifiserte heller ikke de skyldige i forbrytelser som å ødelegge landsbyer, som står bak den brente jords taktikk, massevoldtekter og andre overgrep mot sivile. Terrorist-militsen dokumenterer ofte selv slike forbrytelser, noe som ikke gir rom for tvil om hvem som er ansvarlige, heter det videre.
Kuppgeneral
Sudans regjering, som ledes av kuppgeneralen Abdel Fattah al-Burhan, avviser også helt at landets flyvåpen bomber sivile mål, blant annet i Darfur-regionen som Egeland besøkte.
– Sudans regjeringshær retter seg helt og fullt etter internasjonal humanitær lov og har beskyttelse av sivile som sin fremste prioritet, heter det.
Ikke samsvar
Sudans virkelighetsbeskrivelse er ikke i samsvar med det FN-granskere konkluderte med tidligere i høst. De anklaget landets regjeringshær for omfattende krigsforbrytelser, og det samme har USA og menneskerettsorganisasjoner som Human Rights Watch gjort.
– Sudans krigførende parter har begått forferdelige brudd på menneskerettighetene og forbrytelser, inkludert krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, konkluderte FN-granskerne i september.
Det samme konkluderte USAs utenriksdepartement alt i desember i fjor.
– Siden kampene brøt ut 15. april har Sudans regjeringshær og RSF-militsen stått bak forferdelig vold, død og ødeleggelse over hele Sudan, slo de fast.
Grusomme forbrytelser
Human Rights Watch (HRW) gir også Egeland rett i sin beskrivelse av forholdene i Sudan.
– Begge de krigførende partene har stått bak alvorlige brudd på internasjonal humanitær rett og lov, i noen tilfeller også krigsforbrytelser og andre grusomme forbrytelser, slår de fast.
– Sudans regjeringshær har på ulovlig vis gjennomført flyangrep og med overlegg angrepet sivil infrastruktur, og de har gjentatte ganger hindre humanitærhjelp, konkluderer HRW.
Fakta om krigen i Sudan
* I april 2023 brøt det ut kamper mellom Sudans regjeringshær under ledelse av kuppgeneralen Abdel Fattah al-Burhan og RSF-militsen under ledelse av Mohamed Hamdan Dagalo.
* RSF ble dannet i 2013 med utgangspunkt i Janjaweed-militsen, som anklages for å ha begått omfattende krigsforbrytelser i Darfur-regionen på vegne av det daværende regimet i Khartoum.
* Krigen har siden april i fjor krevd titusenvis av liv og drevet 14 millioner mennesker på flukt.
* Rundt 3 millioner har funnet veien til naboland som Tsjad, Sør-Sudan, Etiopia og Egypt.
* FN anslår at rundt 24 millioner mennesker i Sudan er avhengige av matvarehjelp utenfra.
* Begge parter i krigen anklages for å bruke mat som våpen og for å hindre at nok nødhjelp slipper inn.
* De anklages også for omfattende krigsforbrytelser og etnisk rensing.
* FN og hjelpeorganisasjoner har i lengre tid advart mot det som kan bli verdens største sultkatastrofe.
Kilde: NTB / FN / Flyktninghjelpen