Amerikansk etterretning ledet en verdensomspennende spionjakt, skriver Wall Street Journal.
24. oktober 2022 ble Mikhail Mikusjin pågrepet av PST på vei til jobb.
Kollegaene ved Universitetet i Tromsø trodde han var en brasiliansk gjesteforsker ved navn José Assis Giammaria, men nå var den russiske spionen avslørt.
Hvordan fikk Norge nyss i russerens virkelige identitet?
Det skjedde etter et tips fra amerikansk etterretning, skriver Wall Street Journal.
Avisen bringer nye detaljer om CIAs globale spionjakt, som førte til at flere russiske spioner med falske identiteter ble avslørt.
Tatt imot av Putin
I høst var Mikhail Mikusjin blant 26 fanger som inngikk i fangeutvekslingen med Russland.
Russiske spioner og straffedømte ble tatt imot som helter av Vladimir Putin på flyplassen i Moskva. Før avtalen kom i stand, hadde det vært dialog mellom Norge og USA på diplomatisk nivå.
Russeren hadde frem til pågripelsen i 2022 vært gjesteforsker under falsk identitet i Tromsø, og samlet inn opplysninger for den militære etterretningstjenesten GRU.
PSTs etterforskning hadde avdekket en solid knytning mellom Mikusjin og GRU. Ifølge statsadvokat Frederik Ranke kom russeren til Norge for å operere som GRU-agent.
Den CIA-ledede spionjakten var godt i gang allerede da Russland angrep Ukraina i februar 2022, ifølge Wall Street Journal.
Brasil som springbrett
Giftattentatet i Salisbury i 2018 hadde ført til at over 150 russiske diplomater ble utvist fra en rekke land. Dermed måtte russisk etterretning ta i bruk sovende agenter for å dekke etterretningsbehovet.
Mottiltaket fra vestlig etterretning var å trappe opp informasjonsdelingen, og ta i bruk krypterte Nato-kanaler, skriver avisen.
Det internasjonale samarbeidet avdekket blant annet at russisk etterretning brukte Brasil som springbrett for såkalte illegalister – spioner som bygger seg opp identiteter som vanlige borgere.
I CIA ble analytikerne overrasket over at GRU fortsatt brukte metoder fra den kalde krigen for å skape falske identiteter.
Pågrepet i rask rekkefølge
I februar 2022 pågrep polsk politi en russisk etterretningsagent som hadde utgitt seg for å være en spansk journalist.
Britisk og spansk etterretning hadde hatt ham under oppsikt, da han reiste til Polen for å spionere på flyplassen som etter hvert ble det viktigste knutepunktet for transport av sivilt og militært materiell til Ukraina.
I april 2022 kunne nederlandsk etterretning etter tips fra CIA varsle Brasil om at en russer brukte en brasiliansk identitet for å skjule sin tilknytning til GRU.
Og et halvt år senere varslet Justisdepartementet at en brasiliansk gjesteforsker i Tromsø kunne være russisk borger med uriktige identitetspapirer.
Bare dager senere pågrep norsk politi mannen som utga seg for å være Jose Assis Giammaria i Tromsø.
Ifølge hans CV hadde han oppholdt seg i Malaysia og Canada før han kom til Norge.
Det brasilianske passet som han hadde brukt for å bekrefte sin identitet for Universitetet i Tromsø, var blitt utstedt av ambassaden i Ottawa sommeren 2017.
Dermed hadde vestlige tjenester avslørt tre illegalister i rask rekkefølge, skriver Wall Street Journal.
– Vi ønsker ikke å kommentere dette, sier seniorrådgiver Eirik Veum i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til TV 2 om avisens opplysninger.